Επιστήμονες ανακάλυψαν μέσω YouΤube ότι οι ελέφαντες θρηνούν σπαρακτικά τους νεκρούς τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν μέσω Youtube ότι οι ελέφαντες θρηνούν τους νεκρούς τους Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Επιστήμονες αποκάλυψαν ότι και οι ελέφαντες θρηνούν, είτε ατομικά είτε ομαδικά τους αγαπημένους τους.

Με τη βοήθεια βίντεο από το YοuΤube συμπέραναν ότι τα γιγαντόσωμα ζώα πενθούν σπαρακτικά για τον θάνατο των συγγενών και συντρόφων τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη βιολόγο Σαντζίτα Σάρμα Ποκαρέλ του Κέντρου Οικολογικών Επιστημών του Ινδικού Ινστιτούτου Επιστήμης και του Smithsonian Conservation Biology Institute, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό «Royal Society Open Science», σύμφωνα με τους New York Times και το Science, εντόπισαν στο YouTube 39 βίντεο που εμφανίζουν 24 περιπτώσεις θρηνητικής συμπεριφοράς από ασιατικούς ελέφαντες από το 2010 έως το 2021.

Μεταξύ άλλων, εμφανίζονται ελέφαντες (πιθανώς γονείς) που μυρίζουν και αγγίζουν το πρόσωπο του νεκρού ζώου, που βγάζουν κραυγές πάνω από τον νεκρό, που προσπαθούν με την προβοσκίδα και τα πόδια τους να κουνήσουν και να ζωντανέψουν το σώμα ενός νεκρού νεαρού ελέφαντα.

Άλλοι συγκεντρώνονται γύρω από το άψυχο σώμα σαν να παρηγορούν τη μητέρα, χαϊδεύουν με την προβοσκίδα τους απαλά και παρηγορητικά το κεφάλι ενός στενού συγγενούς ή φίλου του νεκρού ζώου, ενώ φαίνεται να κάνουν ένα είδος αγρυπνίας πάνω από τον νεκρό και να κοιμούνται γύρω από αυτόν.

Θηλυκοί ελέφαντες (πιθανώς μητέρες) μετακινούν με την προβοσκίδα τους τα νεκρά ελεφαντάκια μεταφέροντάς τα μέσα στο δάσος επί μέρες κ.ά.

Η νέα μελέτη είναι μέρος μίας ολοένα αυξανόμενης τάσης των επιστημόνων να χρησιμοποιούν βίντεο που έχουν ανεβάσει κατά καιρούς στο YouTube διάφοροι χρήστες, προκειμένου να μάθουν έτσι περισσότερα πράγματα για συμπεριφορές των ζώων, οι οποίες σπάνια ή ποτέ δεν παρατηρούνται σε ζωολογικούς κήπους.

Αυτό αφορά, μεταξύ άλλων, το πεδίο της λεγόμενης συγκριτικής θανατολογίας, δηλαδή του τρόπου που τα ζώα αντιδρούν στον θάνατο. Έως τώρα υπήρχαν κυρίως ανεκδοτολογικές αναφορές, αλλά όχι μία επιστημονική καταγραφή τους, όπως έγινε τώρα στους ελέφαντες.

Θρηνητικού τύπου συμπεριφορές έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα ζώα (χιμπατζήδες, καμηλοπαρδάλεις, δελφίνια, φάλαινες κ.ά.), αν και παραμένει υπό συζήτηση σε ποιο βαθμό τα ζώα θρηνούν με την ανθρώπινη έννοια, κάτι που πάντως θεωρείται πιθανό.

Η Ποκαρέλ δήλωσε ότι «ως άνθρωπος, όταν βλέπω έναν ελέφαντα να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο, θεωρώ ότι είναι συναισθηματικά δεμένος με τον νεκρό, αλλά ως επιστήμονες πρέπει να το αποδείξουμε».

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν, ασφαλώς, σε ποιο βαθμό οι ελέφαντες και άλλα ζώα αντιλαμβάνονται την έννοια του θανάτου ως κάτι διαφορετικό από την απλή απουσία ενός μέλους του κοπαδιού.

Από την άλλη πλευρά, και στους ανθρώπους ο θάνατος -πρωτίστως- γίνεται αντιληπτός ως απουσία.

Περιβάλλον
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM