Ένα πρωτοποριακό σύστημα ανίχνευσης σε σχεδόν πραγματικό χρόνο της λεύκανσης των κοραλλιών της γης που απειλούνται σοβαρά από την υπερθέρμανση του πλανήτη, εγκαινίασαν οι επιστήμονες.
Όπως υποστηρίζουν οι εμπνευστές του νέου αυτού εργαλείου, η ανάπτυξη του οποίου διήρκησε τέσσερα χρόνια, μπορεί οποιοσδήποτε να ελέγξει αν έχει αρχίσει η διαδικασία λεύκανσης σε υφάλους που βρίσκονται υπό θερμοκρασιακή πίεση.
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι που συμβάλλουν στον βιοπορισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο και φιλοξενούν περίπου το ένα τέταρτο όλων των ωκεάνιων ειδών, είναι ένα από τα οικοσυστήματα που απειλείται σοβαρά από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση των Ηνωμένων Εθνών, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι προβλέπεται να συρρικνωθούν μεταξύ 70-90%, ακόμη κι αν η παγκόσμια θερμοκρασία διατηρηθεί στονν 1.5 βαθμούς Κελσίου.
Τα μαζικά επεισόδια λεύκανσης που γίνονται ολοένα και συχνότερα, αποδυναμώνουν τα κοράλλια ή, σε ακόμη σοβαρότερες περιπτώσεις, τα σκοτώνουν.
Το νέο εργαλείο, που χρηματοδοτήθηκε από τη Vulcan, εταιρεία που ίδρυσε ο συνιδρυτής της Microsoft Πολ Άλεν, μπορεί να ανιχνεύσει την πλήρη έκταση της λεύκανσης σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και να εντοπίσει ποια κοράλλια έχουν επιζήσει.
Αυτή τη στιγμή, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών Και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) κάνει προβλέψεις για τις πιθανότητες λεύκανσης στους κοραλλιογενείς υφάλους του πλανήτη, με τη χρήση μοντέλων και μετρήσεων της θερμοκρασίας της θαλάσσιας επιφάνειας από δορυφόρους.
Σύμφωνα με τον καθητηγή Γκρεγκ Άσνερ, διευθυντή της Allen Coral Atlas που εφηύρε το εργαλείο, η ομάδα του ανέπτυξε και δοκίμασε το συγκεκριμένο σύστημα κατά τη διάρκεια δύο επεισοδίων λεύκανσης, το ένα σοβαρό στη γαλλική Πολυνησία στις αρχές του 2019 και το δεύτερο, ηπιότερο, στη Χαβάη, επίσης εντός 2019.
Το νέο εργαλείο συλλέγει και συνδυάζει εικόνες έξι ημερών. Καταχωρίζει τις ημερήσιες δορυφορικές φωτογραφίες των υφάλων και, συγκρίνοντας τις χρωματικές αλλαγές των κοραλλιών, ανιχνεύει την λεύκανση προτού αυτή συμβεί.
Οι εμπνευστές του πρότζεκτ φιλοδοξούν να χρησιμοποιηθεί το νέο αυτό εργαλείο από κυβερνήσεις και ωκεανολόγους για την προστασία των υφάλων και την έγκαιρη αντιμετώπιση των επεισοδίων λεύκανσης.
Με πληροφορίες από Guardian