Εκατομμύρια άνθρωποι που εξαναγκάστηκαν σε βίαιη φυγή από τις εστίες τους εξαιτίας της σοβαρής ξηρασίας και των πανίσχυρων κυκλώνων, κινδυνεύουν να γίνουν θύματα σύγχρονης δουλείας και τράφικινγκ τις ερχόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Όπως αποκαλύπτεται στην έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η κλιματική κρίση και η ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα ακραίων καιρικών καταστροφών -πλημμυρών, ξηρασίας και σοβαρών πυρκαγιών- έχουν ολέθριες επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων που ήδη ζουν σε συνθήκες φτώχειας, καθώς τους κάνουν ακόμη πιο ευάλωτους στη δουλεία.
Οι ερευνητές από το Διεθνές Ινστιτούτο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (IIED) και η οργάνωση Anti-Slavery International διαπίστωσαν πως η ξηρασία στη βόρεια Γκάνα έχει αναγκάσει νέους και νέες να μεταναστεύσουν σε μεγαλύτερες πόλεις. Εκεί πολλές γυναίκες εργάζονται ως αχθοφόροι, κάτι που κάνει εξαιρετικά ευάλωτες στο τράφικινγκ, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη λεγόμενη δουλεία χρέους - μια μορφή σύγχρονης δουλείας όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται παγιδευμένοι στη δουλειά τους, εκμεταλλευόμενοι και εκβιαζόμενοι να πληρώσουν υπέρογκα χρέη.
Χαρακτηριστική η περίπτωση γυναίκας που είχε μετακινηθεί στην Άκκρα από τη βόρεια Γκάνα και έγινε αγρότισσα έως ότου η γη της καταστράφηκε από τις πλημμύρες. Αναγκάστηκε να μεταναστεύσει ξανά, δουλεύοντας αυτή τη φορά ως αχθοφόρος (kayayie) και μεταφέροντας πράγματα στο κεφάλι της.
«Δουλεύοντας ως kayayie δεν ήταν εύκολο για εμένα. Όταν ήρθα εδώ,δεν ήξερα τίποτα για τη δουλειά. Μου είπαν πως η γυναίκα που θα μας προμήθευε με τα καλάθια μας, θα μας έδινε στέγη και τροφή. Παρόλα αυτά, όλα μου τα κέρδη πήγαιναν σ'αυτή και μόνο κάποιες φορές μου έδινε ένα μικρό μέρος των χρημάτων που κέρδιζα».
Άλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση περιοχής την οποία, όπως αποκαλύπτουν οι ερευνητές, λυμαίνονται οι τράφικερς και οι δουλέμποροι είναι το Σούνταρμπανς, στο σύνορο μεταξύ Ινδίας και Μπαγκλαντές. Οι ισχυροί κυκλώνες έχουν προκαλέσει σοβαρές πλημμύρες στο δέλτα της περιοχής, συρρικνώνοντας την καλλιεργήσιμη γη. Με τις δύο χώρες να αυστηροποιούν τους κανόνες μετανάστευσης, οι τράφικερς στοχοποιούν τις γυναίκες και τους άνδρες που απελπισμένα αναζητούν τρόπους να περάσουν τα σύνορα της Ινδίας για να βρουν δουλειά και εισόδημα.
«Η έρευνά μας καταδεικνύει το ντόμινο επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συμβάλλουν στην περιβαλλοντική καταστροφή, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και αφήνοντάς τους ευάλωτους στο τράφικινγκ, την εκμετάλλευση και τη δουλεία» αναφέρει η Φραν Γουίτ, σύμβουλος στην Anti-Slavery International.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, έως το 2050, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης -οπως οι κακές αποδόσεις των καλλιεργειών, η έλλειψη νερού, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών- θα έχουν εξαναγκάσει τουλάχιστον 216 εκατομμύρια ανθρώπους έξι περιοχών, περιλαμβανομένης της υποσαχάριας Αφρικής, της νότιας Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, σε βίαιη φυγή από τις εστίες τους.
Με πληροφορίες από Guardian