Έσπασε - την επομένη - το ρεκόρ της πιο θερμής ημέρας στα χρονικά: Είναι η 22η Ιουλίου

Έσπασε - την επομένη - το ρεκόρ της πιο θερμής ημέρας στα χρονικά: Είναι η 22α Ιουλίου Facebook Twitter
Φωτογραφία: Getty Images
0

Μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι η περασμένη Κυριακή, 21 Ιουλίου, ήταν η πιο θερμή ημέρα στα χρονικά - σήμερα, ανακοινώθηκε πως αυτό το ρεκόρ έσπασε και πάλι: Η πιο θερμή ημέρα στην ιστορία του πλανήτη, με την υψηλότερη μέση θερμοκρασία, ήταν η Δευτέρα, 22 Ιουλίου.

Έτσι, η Δευτέρα 22 Ιουλίου έγινε η δεύτερη συναπτή θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί στα παγκόσμια χρονικά, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Υπηρεσίας της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή «Κοπέρνικος» (Copernicus), ξεπερνώντας κατά ελάχιστα την Κυριακή 21 Ιουλίου που μόλις χθες έλαβε τα πρωτεία.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα έφθασε την Δευτέρα στους 17,15 βαθμούς Κελσίου--0,06 βαθμούς υψηλότερη σε σχέση με το ρεκόρ της Κυριακής, σύμφωνα με την Υπηρεσία, η οποία καταγράφει αυτές τις τάσεις από το 1940.

Το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταρριφθεί ήταν για τέσσερις συναπτές ημέρες στις αρχές Ιουλίου του 2023. Πριν από αυτό η θερμότερη ημέρα είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2016. «Η περασμένη Δευτέρα πιθανόν να έχει σημειώσει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για την υψηλότερη μέση θερμοκρασία στα χρονικά και με αυτό εννοώ πηγαίνοντας πίσω δεκάδες χιλιάδες χρόνια», είπε ο επιστήμονας του κλίματος Κάρστεν Χόσταϊν του πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία.

Τις τελευταίες ημέρες πόλεις στην Ιαπωνία, την Ινδονησία και την Κίνα έχουν καταγράψει ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Χώρες του Κόλπου επίσης υποφέρουν από τη ζέστη--που ξεπερνά τους 60 βαθμούς Κελσίου--κάτι που επιδεινώνεται από την υγρασία. Στο μεταξύ, οι θερμοκρασίες σε τμήματα της Ευρώπης έχουν ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου. Για το επικίνδυνο αυτό ρεκόρ, λένε οι επιστήμονες, ευθύνεται η κλιματική αλλαγή η οποία υποκινείται από την καύση των ορυκτών καυσίμων.

Αλλά σε αντίθεση με τον περασμένο χρόνο, κατά τον οποίο η κλιματική αλλαγή συνδυαστικά με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, συνέβαλαν στην καταγραφή ενός νέου ημερήσιου ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, δεν ισχύει το ίδιο για τον φετινό Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον Χόσταϊν, είναι «αξιοσημείωτο» ότι το ρεκόρ καταρρίφθηκε τώρα που ο πλανήτης δεν βιώνει πλέον τις επιπτώσεις του Ελ Νίνιο.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Περιβάλλον / JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Η JBS, η μεγαλύτερη εταιρεία κρέατος στον κόσμο, κινδυνεύει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου έως το 2025, καθώς κτηνοτρόφοι και συνδικάτα προειδοποιούν για ανυπέρβλητα εμπόδια στην ιχνηλασιμότητα και την περιβαλλοντική συμμόρφωση
LIFO NEWSROOM
Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Περιβάλλον / Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι άγρια λουλούδια σε αστικά εδάφη μπορεί να μεταφέρουν τοξικά μέταλλα στις μέλισσες - Τι προτείνουν οι επιστήμονες για την ασφάλεια των επικονιαστών
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Η ευρωπαϊκή έκθεση για την κατάσταση του κλίματος «αποκαλύπτει» τον αντίκτυπο των ορυκτών καυσίμων στην ήπειρο κατά τη διάρκεια των θερμότερων 12 μηνών που έχουν καταγραφεί ποτέ
LIFO NEWSROOM