Ήταν το 2005 όταν το φλαμίνγκο με το όνομα Νο. 492- ή «Pink Floyd» όπως είναι το νέο «παρατσούκλι» του- απέδρασε από το Κάνσας. Πρόσφατα, εθεάθη στο Τέξας, επιβεβαιώνοντας ότι αψήφησε τις σε βάρος του πιθανότητες να επιβιώσει ελεύθερο.
Το Νο. 492 απέδρασε από ζωολογικό κήπο στη Γουίτσιτα του Κάνσας το 2005, καθώς οι εργαζόμενοι είχαν ξεχάσει να «κουρέψουν» τα φτερά του αφρικανικού φλαμίνγκο. Μία «ανώδυνη» διαδικασία, προκειμένου τα πτηνά να μην πετάξουν στον έξω κόσμο.
Ο ζωολογικός κήπος δεν κατάφερε να βρει το πουλί πριν φύγει από το Κάνσας, αντιμετωπίζοντας λίγες πιθανότητες επιβίωσης σε μια περιοχή της χώρας χωρίς άλλα φλαμίνγκο και με ελάχιστα περιβάλλοντα που ταιριάζουν στις ανάγκες του.
Ο Ντέιβιντ Φόρμαν από την πόλη Έντνα του Τέξας δεν τα ήξερε όλα αυτά όταν μαζί με έναν φίλο του βγήκαν με βάρκα στο νερό, στις 10 Μαρτίου. Ο Φόρμαν βγάζει επισκέπτες της περιοχής για ψάρεμα στη θάλασσα. Οι πελάτες του συχνά υποστηρίζουν ότι βλέπουν φλαμίνγκο, καθώς τα μπερδεύουν με άλλα πτηνά της περιοχής. Με υπομονή τους εξηγεί ότι δεν υπάρχουν φλαμίνγκο στο Τέξας. Το έχει πει αυτό σε εκατοντάδες ανθρώπους.
Εκείνη την ημέρα δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του. Έβλεπε ένα ψηλό, κομψό πτηνό, που στεκόταν στο ένα πόδι, όπως συχνά κάνουν τα φλαμίνγκο. Έκανε ζουμ με την κάμερα του κινητού του όσο περισσότερο μπορούσε, προσπαθούσε να εξακριβώσει τι έβλεπε.
«Το μυαλό μου έλεγε “σε καμία περίπτωση δεν βλέπεις φλαμίνγκο” αλλά τα μάτια μου έλεγαν “αυτό είναι, δεν κάνεις λάθος”», περιέγραψε ο Φόρμαν, που μεγάλωσε σε περιοχή που είναι καταφύγιο πουλιών.
«Ήταν σαν η φύση να με έβαζε στη θέση μου. Ο κύριος “τα ξέρω όλα” πιστεύει ότι δεν υπάρχουν φλαμίνγκο στο Τέξας; Για δες αυτό», συμπλήρωσε μιλώντας στους New York Times.
Pink Floyd has returned from the dark side of the moon.
— TX Parks & Wildlife (@TPWDnews) March 28, 2022
The flamingo escaped from a Kansas zoo in 2005 and is often spotted on the #TexasCoast.
📷David Foreman@TPWDfish pic.twitter.com/cjrevByDhm
Αξιωματούχοι αρμόδιοι για τα άγρια ζώα στο Τέξας ανέφεραν ότι σίγουρα πρόκειται για το Νο. 492. Το όνομα του φλαμίνγκο προέρχεται από το ταμπελάκι που είχε στο ένα πόδι του, όταν έφτασε στον ζωολογικό κήπο του Κάνσας από την Τανζανία, το 2003. Στο Τέξας του έχουν δώσει το παρατσούκλι «Pink Floyd».
Το πτηνό εκτιμάται ότι είναι 20 ετών. Ήταν ένα από τα 40 φλαμίνγκο που έφτασαν στον ζωολογικό κήπο του Κάνσας το 2003. Τα περισσότερα ήταν περίπου 3 ετών, είχε πει σε συνέντευξη το 2018 ο Σκοτ Νιούλαντ, φροντιστής των πτηνών.
Ο ίδιος περιέγραψε το κούρεμα των φτερών ως μία ανώδυνη διαδικασία, που γίνεται για να μην πετάξουν μακριά τα πτηνά. «Δεν έχει διαφορά από το κούρεμα που κάνουμε εμείς», είχε πει. Η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, καθώς τα πουλιά αλλάζουν πτέρωμα. Όμως, τον Ιούνιο του 2005 το προσωπικό δεν είδε τα σημάδια που έδειχναν ότι το Νο.492 χρειαζόταν κούρεμα. Έτσι, το πτηνό πέταξε προς ένα κανάλι στη Γουίτσιτα, μαζί με ένα άλλο φλαμίνγκο, το Νο. 347.
Στις 4 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς τα πουλιά έφυγαν από τη Γουίτσιτα, το Νο. 492 προς τον νότο και το Νο. 347 προς τον βορρά. Το δεύτερο δεν εθεάθη ξανά και πιθανότατα δεν άντεξε τον χειμώνα. Όμως, το Νο. 492 βρήκε ένα νέο «σπίτι» στο περιβάλλον του Τέξας. Εκεί βρήκε και παρέα, ένα φλαμίνγκο της Καραϊβικής, που εντοπίστηκε μαζί με το Νο. 492 στις αρχές του 2006, αλλά δεν τα έχουν δει μαζί από το 2013.
Το Νο. 492 εθεάθη τώρα στην ίδια περιοχή, την ίδια εποχή που εντοπίζεται τα τελευταία χρόνια, δήλωσε η Τζούλι Χάγκεν, από την υπηρεσία Πάρκων και Άγριων ζώων του Τέξας. Σχεδόν κάθε χρόνο από τότε που έφτασε στην περιοχή, το βλέπουν συνήθως την άνοιξη. Δεν είναι ξεκάθαρο αν το φλαμίνγκο έχει κάνει «σπίτι» του το Τέξας ή αν είναι μέρος του αποδημητικού μοτίβου που ακολουθεί το πτηνό.