Φοινικέλαιο, σόγια και εκτροφή βοοειδών πίσω από την παράνομη αποψίλωση δασών - «Έκταση ίση με τη Δανία»

αποψιλωση Facebook Twitter
EPA
0

Σχεδόν το 70% των τροπικών δασών που αποψιλώνονται για την εκτροφή βοοειδών και σοδειών, όπως η σόγια και το φοινικέλαιο, αποψιλώθηκαν παράνομα κατά το διάστημα 2013-2019, όπως έδειξε έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η έκθεση προειδοποιεί για τον αντίκτυπο που θα υπάρχει στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

H παράνομη υλοτομία ευθύνεται για την απώλεια κατά μέσο όρο 4,5 εκατομμυρίων εκταρίων δασικής περιοχής, μια έκταση ίση με το μέγεθος της Δανίας, στη Λατινική Αμερική, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική, αναφέρει η έκθεση την οποία συνέταξε η ΜΚΟ που εδρεύει στις ΗΠΑ, Forest Trends.

«Αν δεν σταματήσουμε επειγόντως αυτή την παράνομη αποψίλωση δεν έχουμε καμία ευκαιρία να καταπολεμήσουμε τις τρεις κρίσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα - την κλιματική αλλαγή, την απώλεια της βιοποικιλότητας και τις αναδυόμενες πανδημίες», δήλωσε ο Άρθουρ Μπλάντελ, ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης και σύμβουλος της ΜΚΟ αυτής, η οποία εργάζεται πάνω στην εξεύρεση των οικονομικών εργαλείων για την προστασία των οικοσυστημάτων.

Η καλλιέργεια του φοινικέλαιου στην Ινδονησία και η καλλιέργεια σόγιας και εκτροφή βοοειδών στην Βραζιλία - εκεί όπου βρίσκεται περίπου το 60% των τροπικών δασών του Αμαζονίου - είναι βασικοί παράγοντες πρόκλησης της παράνομης αποψίλωσης, αναφέρει η έκθεση.

Η παραγωγή άλλων γεωργικών προϊόντων, όπως το κακάο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή σοκολάτας στην Ονδούρα και την Δυτική Αφρική, και το καλαμπόκι στην Αργεντινή, επίσης βρίσκονται πίσω από την παράνομη αποψίλωση των δασών.

Στην Ινδονησία, τουλάχιστον το 81% των δασικών εκτάσεων που έχει αποψιλωθεί για την παραγωγή φοινικέλαιου εκτιμάται ότι είναι παράνομο, σημειώνει η έκθεση.

Στις χώρες παραγωγούς σόγιας, όπως η Βραζιλία, σχεδόν το 93% των εκτάσεων που μετατράπηκαν για τις ανάγκες ανάπτυξης της σοδειάς που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα και για τις ζωοτροφές, είναι παράνομο, ενώ το 93% της αποψίλωσης των δασών για τις φυτείες κακάο είναι παράνομο και το 81% για την εκτροφή βοοειδών, προσθέτει η έκθεση.

Η έκθεση ορίζει ως παράνομη την αποψίλωση των δασών που παραβιάζει την εθνική νομοθεσία, κάτι που κάνουν λόγου χάρη οι υλοτόμοι και οι εταιρείες που δεν εξασφαλίζουν άδεια από τους κατόχους γης ή που διενεργούν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς και τις περιπτώσεις που περιλαμβάνουν φοροδιαφυγή.

Κίνδυνοι από την εφοδιαστική αλυσίδα 

Περιβαλλοντιστές και κάποιοι βουλευτές στις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Βρετανία ζητούν νομοθεσία που θα αποτρέπει από το να φθάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ προϊόντα καλλιέργειας από παράνομα αποψιλωμένες εκτάσεις. Στις ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Χαβάης Μπράιαν Σατζ και ο βουλευτής Ερλ Μπλούμεναουερ του Όρεγκον έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους για ένα σχέδιο νόμου, το οποίο θα απαγορεύει τις αμερικανικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων που παράγονται σε παράνομα αποψιλωμένες εκτάσεις.

«Θεωρώ ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλωτές θα συμφωνήσουν απόλυτα ότι είναι ανήθικο, παρωχημένο και εξωφρενικό προϊόντα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ να προέρχονται από παράνομα αποψιλωμένες εκτάσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπλούμεναουερ.

Η Βρετανία σχεδιάζει να θεσπίσει παρόμοια νομοθεσία. Η υλοτομία των δασών έχει τεράστιες επιπτώσεις στους παγκόσμιους στόχους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής καθώς τα δέντρα απορροφούν σχεδόν το ένα τρίτο από τις εκπομπές άνθρακα που παράγονται παγκοσμίως και προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο άνθρακας που εκπέμπεται από την παράνομη αποψίλωση δασών για την γεωργία αναλογούσε σχεδόν στο 41% όλων των εκπομπών από την την αποψίλωση τροπικών δασών από το 2013 ως το 2019, αναφέρει η έκθεση.

«Η παράνομη αποψίλωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας πρόκλησης της απώλειας δασικών εκτάσεων και προκαλεί έναν σημαντικό κίνδυνο για τις εταιρείες εφοδιαστικής αλυσίδας και για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που πιθανόν ακούσια να προμηθεύουν ή να χρηματοδοτούν προϊόντα που έχουν παραχθεί παράνομα», εξηγεί ο Τζάστιν Άνταμς, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΜΚΟ Tropical Forest Alliance, η οποία εργάζεται για την απεμπλοκή των εφοδιαστικών αλυσίδων από την αποψίλωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Thomson Reuters Foundation

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Περιβάλλον / Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Πάνω από το 84% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως έχουν υποστεί λεύκανση λόγω ακραίων θερμοκρασιών στους ωκεανούς - Ο πλανήτης σε αχαρτογράφητα νερά, προειδοποιούν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Περιβάλλον / JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Η JBS, η μεγαλύτερη εταιρεία κρέατος στον κόσμο, κινδυνεύει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου έως το 2025, καθώς κτηνοτρόφοι και συνδικάτα προειδοποιούν για ανυπέρβλητα εμπόδια στην ιχνηλασιμότητα και την περιβαλλοντική συμμόρφωση
LIFO NEWSROOM
Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Περιβάλλον / Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι άγρια λουλούδια σε αστικά εδάφη μπορεί να μεταφέρουν τοξικά μέταλλα στις μέλισσες - Τι προτείνουν οι επιστήμονες για την ασφάλεια των επικονιαστών
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Η ευρωπαϊκή έκθεση για την κατάσταση του κλίματος «αποκαλύπτει» τον αντίκτυπο των ορυκτών καυσίμων στην ήπειρο κατά τη διάρκεια των θερμότερων 12 μηνών που έχουν καταγραφεί ποτέ
LIFO NEWSROOM