Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κάλεσε τις τράπεζες «να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την καταστροφή μας», ενόψει της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26.
H Σουηδή ακτιβίστρια βρίσκεται στο Λονδίνο για να λάβει μέρος σε διαδηλώσεις που απαιτούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα να σταματήσει να χρηματοδοτεί έργα ορυκτών καυσίμων.
Μιλώντας στον Andrew Marr και το BBC, δήλωσε ότι «είναι δυνατή η αλλαγή» στη σύνοδο κορυφής, εάν διατηρηθεί όμως η πίεση στους πολιτικούς.
Οι διαδηλώσεις κατά των επενδύσεων σε έργα ορυκτών καυσίμων πραγματοποιούνται καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες αρχίζουν να συγκεντρώνονται στην Γλασκώβη, ενόψει των εγκαινίων του COP26 την Κυριακή.
Η διαμαρτυρία στο Λονδίνο είναι μέρος μιας σειράς διαδηλώσεων σε οικονομικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, όπως η Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και το Ναϊρόμπι.
Οι εκστρατείες καλούν τις τράπεζες να μην δανείζουν χρήματα σε εταιρείες και έργα που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα όπως άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα ταξιδέψει στη Γλασκώβη για να συμμετάσχει στην «απεργία για το κλίμα» που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για το κλίμα.
Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν της έχει ζητηθεί να μιλήσει στην εκδήλωση, απάντησε αρνητικά. «Δεν ξέρω. Είναι πολύ ασαφές. Επίσημα, όχι» είπε διευκρινίζοντας ότι πρέπει να ακουστούν πολλές φωνές, όχι αποκλειστικά η δική της.
Στο επίσημο πρόγραμμα της συνόδου, θα υπάρξει επίσης συζήτηση για τα αποτελέσματα της Youth4Climate, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο Μιλάνο, όπου η Τούνμπεργκ εκφώνησε μια ομιλία, στην οποία χλεύασε τη χρήση συνθημάτων για το κλίμα από τους πολιτικούς.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της, η Τούνμπεργκ είπε ότι οι φτωχότερες χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη παρουσία στο COP26.
Πρόσθεσε ότι είναι «δεν είναι δίκαιο» ορισμένα έθνη να στέλνουν πολλούς αντιπροσώπους, ενώ τα έθνη από τον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο να «υποεκπροσωπούνται».
Υπογράμμισε δε, ότι οι συνομιλίες δεν θα πετύχουν εάν ο κόσμος «συνεχίσει να αγνοεί» την «ιστορική ευθύνη» των βιομηχανικών χωρών να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται βασικός παράγοντας στην επιτυχία της συνόδου κορυφής, με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να έχει ήδη φτάσει στην Ευρώπη.
Το πακέτο του Build Back Better κοινωνικής πρόνοιας ύψους 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δαπάνες άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πράσινες πολιτικές.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε τα οικονομικά μέτρα «ιστορικά» αλλά η Τούνμπεργκ κάλεσε τις ΗΠΑ να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο.
Ερωτηθείσα εάν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως παγκόσμιος ηγέτης στην κλιματική αλλαγή, απάντησε: «Φυσικά, όλοι έχουν τη δυνατότητα, αλλά αν συνεχίσουν όπως τώρα, όχι».
»Όλοι καταλαβαίνουμε, ότι αυτό δεν αφορά ένα και μόνο άτομο. Αλλά φυσικά, όταν είσαι ηγέτης της πιο ισχυρής χώρας στον κόσμο, έχεις πολλές ευθύνες.
»Όταν οι ΗΠΑ στην πραγματικότητα επεκτείνουν την υποδομή ορυκτών καυσίμων, αυτό είναι σαφές σημάδι ότι δεν αντιμετωπίζουν πραγματικά την κλιματική κρίση ως έκτακτη ανάγκη» είπε μεταξύ άλλων.
Η συνέντευξη στο BBC δόθηκε στον χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, όπου η ακτιβίστρια είδε ένα νέο είδος σκαθαριού που πήρε το όνομά της το 2019.
Ολόκληρη η συνέντευξη θα προβληθεί την Κυριακή στο BBC One.
Παράλληλα, στη διάσκεψη COP26 θα ζητηθεί από περισσότερες από 200 χώρες να εκθέσουν τα σχέδιά τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων έως το 2030.
Η διάσκεψη για το κλίμα θεωρείται κρίσιμη εάν οι χώρες θέλουν να εφαρμόσουν την δέσμευση του 2015 προκειμένου να διατηρήσουν την θερμοκρασία του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Με πληροφορίες του BBC