Greenpeace: «Δεν ξέρουμε ακόμα αν έχει μείνει κάτι από το δάσος της Δαδιάς»

Greenpeace: «Δεν ξέρουμε ακόμα αν έχει μείνει κάτι από το δάσος της Δαδιάς» Facebook Twitter
Καμένο δάσος κοντά στο χωριό Λευκίμμη στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, 29 Αυγούστου 2023... GETTY
0

Στην οικολογική καταστροφή που έχει προκαλέσει η τεράστια φωτιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, επί του παρόντος δεν μπορεί να γίνει «μια ψύχραιμη αποτίμηση» της καταστροφής στη Δαδιά καθώς και πέρυσι το δάσος είχε καεί.

«Τότε είχαν σωθεί οι φωλιές από τον μαυρογύπα. Τότε δεν είχε πειραχτεί ο μικρός πυρήνας του δάσους. Είχε καεί ένα μικρό μέρος του δάσους και μάλιστα τότε είχε γίνει μια αναθεώρηση όλων των σχεδίων δασοπυρόσβεσης, είχαν δοθεί σημαντικότερα κονδύλια και τα λοιπά. Το αποτέλεσμα παρόλα αυτά είναι τραγικό δεν ξέρουμε ακόμα αν έχει μείνει τίποτα από το δάσος της Δαδιάς», είπε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, σημείωσε ότι «καταστράφηκαν οι φωλιές του μαυρόγυπα που ήταν ο πιο υγιής πληθυσμός αρπακτικών που ζούσε στην περιοχή» και τόνισε πως «μιλάμε για δέντρα τα οποία είναι ηλικίας άνω των 100 ετών και πάνω στην κορυφή τους, η οποία είναι επίπεδη, φωλιάζουν τα αρπακτικά».

Παράλληλα, ο κ. Χαραλαμπίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για κάποιες γενιές τα ζώα αυτά «να μετακομίσουν αν έχουν γλιτώσει και να τα δούμε κάποια στιγμή αργότερα σε κάποια άλλη περιοχή».

Δάσος της Δαδιάς: Η αποτίμηση της καταστροφής

«Η αποτίμηση θα γίνει βασικά από το δασαρχείο και τους ειδικούς για τα δάση και από την ομάδα του WWF η οποία είναι στο πεδίο εκεί για πολλές δεκαετίες και η οποία παρακολουθεί και καταγράφει την αναπαραγωγική δραστηριότητα και τις εμφανίσεις των αρπακτικών» πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής της Greenpeace.

Ο κ. Χαραλαμπίδης αναφερόμενος στο δάσος τόνισε ότι πρόκειται για ένα ζωντανό οικοσύστημα που «έχει οργανισμούς κάτω από το έδαφος, πάνω στο έδαφος, έντομα, πουλιά».

«Όλα αυτά θα ξαναέρθουν; Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, υπομονή και επιμονή και καταγραφή συστηματική για να δούμε μέσα στο επόμενο διάστημα, το οποίο θα είναι πολλοί μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμπανάκι» από τον Κοπέρνικο: Το καλοκαίρι του 2024 το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ στη Γη

Περιβάλλον / «Καμπανάκι» από τον Κοπέρνικο: Το καλοκαίρι του 2024 το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ στη Γη

Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία (εν μέσω χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου), καθώς κι επαρχίες της Κίνας ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα πως κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τον Αύγουστο
LIFO NEWSROOM
Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ναμίμπια θα σκοτώσει περισσότερα από 700 άγρια ζώα για να αντιμετωπίσει την επισιτιστική ανασφάλεια

Περιβάλλον / Η Ναμίμπια θα σκοτώσει περισσότερα από 700 άγρια ζώα για να αντιμετωπίσει την επισιτιστική ανασφάλεια

Εκτιμάται πως 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι - περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας - αναμένεται να αντιμετωπίσουν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Καναδάς: Οι φετινές φωτιές απελευθέρωσαν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τις περισσότερες χώρες

Περιβάλλον / Καναδάς: Οι φετινές φωτιές απελευθέρωσαν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τις περισσότερες χώρες

Με 647 μεγατόνους, ο άνθρακας που απελευθερώθηκε στις φωτιές του περασμένου έτους ξεπέρασε εκείνους των επτά από τις 10 χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα το 2022
LIFO NEWSROOM