Στην οικολογική καταστροφή που έχει προκαλέσει η τεράστια φωτιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, επί του παρόντος δεν μπορεί να γίνει «μια ψύχραιμη αποτίμηση» της καταστροφής στη Δαδιά καθώς και πέρυσι το δάσος είχε καεί.
«Τότε είχαν σωθεί οι φωλιές από τον μαυρογύπα. Τότε δεν είχε πειραχτεί ο μικρός πυρήνας του δάσους. Είχε καεί ένα μικρό μέρος του δάσους και μάλιστα τότε είχε γίνει μια αναθεώρηση όλων των σχεδίων δασοπυρόσβεσης, είχαν δοθεί σημαντικότερα κονδύλια και τα λοιπά. Το αποτέλεσμα παρόλα αυτά είναι τραγικό δεν ξέρουμε ακόμα αν έχει μείνει τίποτα από το δάσος της Δαδιάς», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, σημείωσε ότι «καταστράφηκαν οι φωλιές του μαυρόγυπα που ήταν ο πιο υγιής πληθυσμός αρπακτικών που ζούσε στην περιοχή» και τόνισε πως «μιλάμε για δέντρα τα οποία είναι ηλικίας άνω των 100 ετών και πάνω στην κορυφή τους, η οποία είναι επίπεδη, φωλιάζουν τα αρπακτικά».
Παράλληλα, ο κ. Χαραλαμπίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για κάποιες γενιές τα ζώα αυτά «να μετακομίσουν αν έχουν γλιτώσει και να τα δούμε κάποια στιγμή αργότερα σε κάποια άλλη περιοχή».
Δάσος της Δαδιάς: Η αποτίμηση της καταστροφής
«Η αποτίμηση θα γίνει βασικά από το δασαρχείο και τους ειδικούς για τα δάση και από την ομάδα του WWF η οποία είναι στο πεδίο εκεί για πολλές δεκαετίες και η οποία παρακολουθεί και καταγράφει την αναπαραγωγική δραστηριότητα και τις εμφανίσεις των αρπακτικών» πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής της Greenpeace.
Ο κ. Χαραλαμπίδης αναφερόμενος στο δάσος τόνισε ότι πρόκειται για ένα ζωντανό οικοσύστημα που «έχει οργανισμούς κάτω από το έδαφος, πάνω στο έδαφος, έντομα, πουλιά».
«Όλα αυτά θα ξαναέρθουν; Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, υπομονή και επιμονή και καταγραφή συστηματική για να δούμε μέσα στο επόμενο διάστημα, το οποίο θα είναι πολλοί μήνες», είπε χαρακτηριστικά.