Η άγρια ομορφιά της αργής λάβας στην Ισλανδία (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Hfaisteio Facebook Twitter
0

«Δεν νομίζω πως υπάρχει φωτογραφία ή βίντεο που να μπορεί πραγματικά να αποτυπώσει και να προκαλέσει τα συναισθήματα που νιώθεις όταν βρίσκεσαι τόσο κοντά σε αυτό το θαύμα». 

Αυτά ήταν τα λόγια του φωτογράφου Arnar Kristjansson που απαθανάτισε από απόσταση μερικών μέτρων την περιέργεια και το δέος του κόσμου απέναντι στο ενεργό ηφαίστειο Mount Fagradalsfjall στην Ισλανδία, και τις «λίμνες» λάβας με φόντο το πάλλευκο τοπίο. 

Οι εκρήξεις ξεκίνησαν τον Μάρτιο και ήταν οι πρώτες μετά από 800 χρόνια. Είχε προηγηθεί μπαράζ κυριολεκτικά χιλιάδων σεισμών, κοντά στην πρωτεύουσα Ρέκιαβικ. Οι σεισμολόγοι ήταν βέβαιοι για αυτό που θα επακολουθούσε. 

Το μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, το Keflavik, και το μικρό λιμάνι του Grindavik απέχουν μόλις μερικά χιλιόμετρα, αλλά η συγκεκριμένη περιοχή είναι ακατοίκητη και αποτελεί συχνά το «θέατρο» αργών και σταθερών ροών λάβας από ηφαιστειακούς κρατήρες. 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Ο υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, διαμορφώνοντας ένα σαφές πλαίσιο για το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται η δόμηση
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Περιβάλλον / Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, δεσμεύει τις χώρες να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Ακυρώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή ενός αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαρδούσια Όρη, ο οποίος προγραμματιζόταν να κατασκευαστεί σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Νatura, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ