Η εκδίκηση των πουλιών- Ξηλώνουν τις απωθητικές ακίδες από κτίρια και με αυτές φτιάχνουν φωλιές

Η εκδίκηση των πουλιών- Ξηλώνουν τις απωθητικές ακίδες από κτίρια και με αυτές φτιάχνουν φωλιές Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Δεν είναι κάτι πρωτάκουστο πουλιά να μετατρέπουν τα σκουπίδια του ανθρώπου σε υλικά για τη δημιουργία φωλιών. Όμως, ακόμη και οι ειδικοί εξεπλάγησαν παρατηρώντας κάποιες φωλιές που έφτιαξαν κοράκια και καρακάξες. 

Σε δέντρα στο Ρότερνταμ και την Αμβέρσα βρέθηκαν φωλιές που ήταν κατασκευασμένες σχεδόν εξ’ολοκλήρου από τις μεταλλικές ακίδες που συχνά τοποθετούνται σε κτίρια, προκειμένου να διώχνουν τα πουλιά

Αυτή η διαπίστωση έκανε τους ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ και του Κέντρου Βιοποικιλότητας του Λέιντεν να αναζητήσουν στο διαδίκτυο κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Έτσι βρήκαν φωλιές στις οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί απωθητικές ακίδες για τα πουλιά, στο Ένσχεντε της Ολλανδίας και στη Γλασκώβη. 

«Νόμιζα ότι τα είχα δει όλα. Δεν το περίμενα αυτό», παραδέχθηκε ο Κίις Μοέλικερ, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ. «Αυτές οι ακίδες προορίζονται για να διώχνουν τα πουλιά, υποτίθεται ότι τα τρομάζουν. Αντιθέτως, τα πουλιά απλά τις αξιοποίησαν», συμπλήρωσε. 

Στο Ρότερνταμ η φωλιά που βρέθηκε ήταν κορακιών. Τις άλλες τρεις τις έφτιαξαν καρακάξες, οι οποίες κατασκευάζουν μεγάλες φωλιές, σαν θόλους. Τα κοράκια χρησιμοποίησαν τις ακίδες ως δομικό υλικό, αλλά οι καρακάξες ίσως εκτίμησαν τη χρήση για την οποία προορίζονταν. Τοποθέτησαν τις περισσότερες ακίδες στην «οροφή» της φωλιάς τους, όπου θα μπορούσαν να κρατήσουν μακριά θηρευτές, όπως άλλα πτηνά και νυφίτσες. 

Η εκδίκηση των πουλιών- Ξηλώνουν τις απωθητικές ακίδες από κτίρια και με αυτές φτιάχνουν φωλιές Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
Η εκδίκηση των πουλιών- Ξηλώνουν τις απωθητικές ακίδες από κτίρια και με αυτές φτιάχνουν φωλιές Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter

Μάλιστα, αντί να βρίσκουν τις ακίδες στα σκουπίδια, φαίνεται πως τα πουλιά τις παίρνουν από τα κτίρια. «Τις ξηλώνουν. Αυτό έχει παρατηρηθεί με διάφορα είδη πτηνών», επεσήμανε. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Τζιμ Ρέινολντς- ορνιθολόγο στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ- η τοποθέτηση των ακίδων όχι απλά βοηθά στην προστασία των φωλιών, αλλά ίσως να χρησιμοποιείται προκειμένου να εντυπωσιαστεί ένα πιθανό ταίρι.

«Οι πιο τρελές φωλιές πουλιών που έχω δει»

«Ακόμη και για εμένα, που είμαι ερευνητής φωλιών, αυτές είναι οι πιο τρελές που έχω δει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άουκε- Φλόριαν Χιέμστρα, βιολόγος του Κέντρου Βιοποικιλότητας. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι τα πουλιά χρησιμοποιούν αστικά υλικά για να φτιάξουν τις φωλιές τους. Το 1993 μουσείο στη Νότια Αφρική ανέφερε πως μια φωλιά κορακιών ήταν κατασκευασμένη από χαλκό, σίδερο και συρματόπλεγμα. Καρφιά, βίδες, ή ακόμη και σύριγγες έχουν επίσης καταλήξει σε φωλιές. 

Πριν από περίπου 25 χρόνια, ο Κίις Μοέλικερ βρήκε μια φωλιά περιστεριού σε διυλιστήριο πετρελαίου στο λιμάνι του Ρότερνταμ που «δεν είχε τίποτα πράσινο». Δεν ήταν φτιαγμένη από κλαδιά, αλλά από συρματόπλεγμα. Πίστευε ότι αυτό ήταν η πιο χαρακτηριστικό δείγμα της ικανότητας των πτηνών να προσαρμόζονται στο αστικό περιβάλλον. «Τελικά, δεν ήταν», λέει τώρα ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM