Η Ινδονησία επιχειρεί να αποτρέψει τις δασικές πυρκαγιές με «όπλο» την τεχνητή βροχή

Η Ινδονησία επιχειρεί να αποτρέψει τις δασικές πυρκαγιές με «όπλο» την τεχνητή βροχή Facebook Twitter
Ulet Ifansasti/Getty Images
0

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας «επιστρατεύει» την τεχνητή βροχή εν όψει της κορύφωσης της περιόδου ξηρασίας στη χώρα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την επανάληψη των πυρκαγιών που πέρυσι αποτρέφρωσαν εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης.

Πέρυσι τον Σεπτέμβριο, η τοξική ομίχλη από τις πυρκαγιές εξαπλώθηκε σε όλη την νοτιοανατολική Ασία, προκαλώντας «λουκέτα» σε αεροδρόμια και εκατοντάδες σχολεία, αλλά μια διπλωματική διαμάχη με τη Μαλαισία.

Τα ολέθρια πύρινα μέτωπα αφάνισαν σημαντικά οικοσυστήματα, αύξησαν τα ποσοστά αναπνευστικών προβλημάτων και εκτιμάται πως κόστισαν στην οικονομία της χώρας πάνω από 5,2 δισ. δολάρια.

Για να αποφευχθεί μια ανάλογη καταστροφή, η κυβέρνηση εφαρμόζει προληπτικά μέτρα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και τη χρήση τεχνητής βροχής.

Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών, Siti Nurbaya, η τεχνητή βροχή έχει ήδη εφαρμοστεί επιτυχώς τους τελευταίους μήνες σε περιοχές επιρρεπείς σε εκδήλωση φωτιάς. Συνήθως, η διαδικασία αυτή προκαλείται με την εκτόξευση αλατιού σε περαστικά σύννεφα.

«Συνήθως ανησυχούμε για την εξέλιξη του καιρού τον Ιούνιο. Προς το παρόν είμαστε κάπως ανακουφισμένοι, όμως πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή εν αναμονή του δεύτερου κύματος ξηρασίας, τον Αύγουστο. Όλα τα αρμόδια μέρη πρέπει να αυξήσουν την ετοιμότητά τους» ανέφερε ο υπουργός.

Φέτος, εκφράζονται φόβοι πως οι προσπάθειες για την αποτροπή τέτοιων καταστροφών, θα υποβαθμιστούν λόγω της υπερπροσπάθειας της χώρας για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM