Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού αναμένεται να πέσει σε ένα από τα χαμηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα στη σύγχρονη ιστορία, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν φέτος την Ευρώπη και τους αμπελώνες της.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες χτύπησαν τα αμπέλια και τα οινοποιεία σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, με αποτέλεσμα την «υπερβολικά χαμηλή» παραγωγή, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπελώνων και Οίνου (OIV).
Οι ελλείψεις θα έρχονται σε μία περίοδο που η ζήτηση αναμένεται να εκτιναχθεί εκ νέου στα επίπεδα προ πανδημίας, σύμφωνα με τον OIV.
Στοιχεία από 28 χώρες που παράγουν το 85% της παγκόσμιας παραγωγής, καταδεικνύουν πως ο φετινός οίνος παγκοσμίως θα κυμανθεί μεταξύ 24,7 δισ. λίτρων και 25,3 δισεκατομμυρίων λίτρων (σ.σ εκατό λίτρα είναι το ισοδύναμο 133 «στάνταρ» μπουκαλιών). Αν οι προβλέψεις επαληθευτούν, το 2021 θα γίνει η τρίτη συνεχόμενη χρονιά με παραγωγή κάτω από τον μέσο όρο, με κίνδυνο να σημειωθεί νέο αρνητικό ρεκόρ, μετά τα 24,8 δισ. λίτρα του 2017, που ήταν η χειρότερη χρονιά της τελευταία 60ετίας.
Η τάση κατανάλωσης κρίνεται θετική από τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου, που καταγράφουν ανάκαμψη παρά τις συνεχιζόμενες αναταραχές στον κλάδο του τουρισμού. «Περιμένουμε αύξηση κατανάλωσης σε σχέση με το 2020», δήλωσε ο Πάου Ρόκα, γενικός διευθυντής του OIV. Ωστόσο μία μείωση της παραγωγής σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία που είναι οι μεγαλύτεροι οινοπαραγωγοί στον κόσμο, θα «έσβηναν» το όποιο θετικό ρεκόρ αναμένεται να σημειωθεί στο νότιο ημισφαίριο, σύμφωνα με τον OIV.
Οι αμπελώνες στη δυτική Ευρώπη χτυπήθηκαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς, ενώ οι Γάλλοι βρέθηκαν επιπλέον αντιμέτωποι με καταιγίδες, χαλάζι και αρρώστια της μούχλας. Μπορεί οι οινοπαραγωγοί να προσαρμόστηκαν σχετικά καλά στην κρίση του κορωνοϊού, αλλά τώρα «έχουν μπροστά τους ένα πολύ μεγαλύτερη πρόβλημα από την πανδημία, την κλιματική αλλαγή», λέει ο Ρόκα.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρόβλεψη για την φετινή παραγωγή είναι στα 14,5 δισ. λίτρα, με εκτιμώμενη πτώση 13% από πέρυσι. Στο νότιο ημισφαίριο η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς ο καλός καιρό αναμένεται να επιτρέψει μεγαλύτερη παραγωγή από τις μεγαλύτερες οινοπαραγωγές χώρες, με εξαίρεση τη Νέα Ζηλανδία. Αν οι θετικότερες προβλέψεις επαληθευτούν, το νότιο ημισφαίριο θα βάλει στα βαρέλια 5 δισεκατομμύρια λίτρα κρασιού.
Με πληροφορίες από Guardian