To 2017, σε ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο στο μέσον του Ειρηνικού Ωκεανού, οι επιστήμονες ανακάλυπταν ένα τοπίο που τους προκάλεσε δέος και αποκάλεσαν «δάσος του περίεργου».
Αντί για δέντρα, το δάσος αυτό ήταν φτιαγμένο από κοράλλια αλλόκοτων σχημάτων, άλλα μακρουλά και ροζέ, άλλε σκοτεινά και στρογγυλά, με ίσως το πιο αξιοπρόσεκτο ένα σπογγώδες φυτό σε ψιλό μίσχο με «γουρλωμένα μάτια» που μοιραία θυμίζει ΕΤ.
Οι επιστήμονες δεν αντιστάθηκαν στο πειρασμό, κι έτσι ονόμασαν το συγκεκριμένο είδος «σφουγγάρι ΕΤ» από τον διάσημο χαρακτήρα της ομώνυμης ταινίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Το 2020, πάντως, απέκτησε την επιστημονική ονομασία Advhena magnifica – το υπέροχο alien.
Τα σφουγγάρια μπορεί να μοιάζουν φυτά, στην πραγματικότητα όμως είναι απλής μορφής ζώα. Δεν έχουν πρόσωπο, εγκέφαλο, καρδιά, μυς, ή όποιου είδους όργανο. Τα περισσότερα από αυτά περνούν τη ζωή τους καθηλωμένα στο βυθό της θάλασσας, τραβώντας μικροσκοπικά επιπλέοντα σωματίδια τροφής μέσα από το σπογγώδες σώμα τους.
Ο σπόγγος ΕΤ είχε καταγραφεί άλλη μία φορά, το 2016, κοντά στη Τάφρο των Μαριανών. Δείγμα του μεταφέρθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν, όπου η ερευνήτρια Κριστιάνα Καστέλο Μπράνκο ήξερε πως ήταν κάτι διαφορετικό με το που το αντίκρυσε.
Το σφουγγάρι συλλέχθηκε με έναν μηχανικό βραχίονα από ρομποτικό σκάφος βαθέων υδάτων. Στο βίντεο από το «δάσος των περίεργων» φαίνονται όλα τα σφουγγάρια ΕΤ να «κοιτούν» στην ίδια κατεύθυνση. Όπως εκτιμά η Μπράνκο, ίσως προσανατολίζονται ώστε να τραφούν με τα επιπλέοντα σωματίδια που φέρνει το ρεύμα.
Μέχρι στιγμής, τα σφουγγάρια ΕΤ έχουν βρεθεί μόνο σε αυτές τις δύο θαλάσσιες περιοές, με την Μπράνκο να εκτιμά πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να απαντώνται και σε άλλα υποθαλάσσια βουνά - τα οποία χαρακτηρίζει ως «νησιά άγριας ζωής».
«Είναι θέμα χρόνου να βρεθούν» λέει και προσθέτει: «Αυτού του είδους τα περιβάλλοντα με τέτοια βιοποικιλότητα σφουγαρριών είναι πολύ πιο κοινά από όσο πιστεύουμε».
Με πληροφορίες από Guardian