ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ινδονησία: Η τελευταία οικογένεια, σε ένα χωριό που το «καταπίνει» η θάλασσα

Ινδονησία: Η τελευταία οικογένεια, σε ένα χωριό που το «καταπίνει» η θάλασσα Facebook Twitter
0

Κάποτε, σε αυτό το χωριό της Ινδονησίας ζούσαν 200 οικογένειες. Τώρα, έχει απομείνει μόνο μία, ενώ η θάλασσα «καταπίνει» την περιοχή.

Το χωριό Μεντόνο βρίσκεται στην κεντρική Ιάβα. Ήταν μια αγροτική περιοχή, στην οποία οι κάτοικοι καλλιεργούσαν ρύζι και καλαμπόκι. Πλέον, είναι κάτω από το νερό. Οι Πασίγια είναι η τελευταία οικογένεια που συνεχίζει να ζει εκεί.

«Ήρθε η παλίρροια και η ακτή άρχισε να αλλάζει. Η πλημμύρα έγινε ολοένα χειρότερη και τελικά η θάλασσα κατάπιε όλο το χωριό. Οι άνθρωποι απαίτησαν τη μετεγκατάστασή τους το 2005 και την επόμενη χρονιά άρχισαν να φεύγουν. Τώρα, έχουμε μείνει μόνο εμείς», λέει στο BBC η μητέρα της οικογένειας.

Μέσα σε λίγα χρόνια, η ακτογραμμή έχει μετακινηθεί κατά 2 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου. Σε όλη την Ινδονησία, παράκτιες περιοχές βυθίζονται, ένα φαινόμενο που απειλεί τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι ειδικοί το αποδίδουν στην υπερβολική άντληση υδάτων, την καταστροφή των μανγκρόβιων δέντρων και στην στην κλιματική αλλαγή. Η κυβέρνηση δημιουργεί αναχώματα κατά μήκος της ακτής, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την παλίρροια.

 

«Οι άνθρωποι μιλούν για αυτό σαν να είναι κάποιο είδος φυσικής διαδικασίας, αλλά το προκάλεσαν οι ανθρώπινες ενέργειες. Δεν είναι μια φυσική καταστροφή», δήλωσε στο BBC ο δρ. Έρι Αντρέας, του Bandung Institute of Technology.

«Έχουμε συλλέξει δεδομένα από όλη την Ινδονησία για τα τελευταία 20 χρόνια. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας δεν είναι τόσο σημαντική. Είναι περίπου 6 χιλιοστά έως 1 εκατοστό τον χρόνο. Αλλά η υποχώρηση του εδάφους είναι πάνω από 10 εκατοστά, σε κάποιες περιοχές έως και 20 εκατοστά τον χρόνο. Ο συνδυασμός αυτών των δύο προκαλεί μια πολύ ανησυχητική κατάσταση», εξήγησε ο ίδιος.

Όσο για τους Πασίγια, η μητέρα της οικογένειας λέει πως αν της πρόσφεραν σπίτι και γη αλλού, θα το δεχόταν. «Αλλά μέχρι τότε θα μείνω εδώ. Ο λόγος που δεν έχω μετακομίσει είναι γιατί φροντίζω το χωριό μου. Αν φύγω θα χαθεί. Δεν θα έχει μείνει τίποτα άλλο πέρα από την ανοιχτή θάλασσα», καταλήγει.

Περιβάλλον
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM