Καύσωνας - ρεκόρ του φετινού Ιουλίου με διάρκεια 16 ημερών

Καύσωνας - ρεκόρ του φετινού Ιουλίου με διάρκεια 16 ημερών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi
0

Καύσωνας - ρεκόρ ήταν αυτός που ζήσαμε τον φετινό Ιούλιο, καθώς η διάρκειά του μετρήθηκε στις 16 ημέρες.

Οι μεγαλύτεροι σε διάρκεια καύσωνες της σύγχρονης μετεωρολογικής ιστορίας στην Ελλάδα σημειώθηκαν σε δύο διαδοχικές χρονιές, πέρυσι και φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Πρόκειται για τον καύσωνα του Ιουλίου 2023, που είχε διάρκεια 15 ημερών, και τον καύσωνα του Ιουλίου 2024, που ξεπέρασε αυτόν του 2023, με συνολική διάρκεια 16 ημερών.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σημειώνει σε ανακοίνωσή του τα κοινά σημεία και τις διαφορές των δύο καυσώνων. Και οι δύο καύσωνες χαρακτηρίστηκαν από μεγάλο αριθμό σταθμών του δικτύου meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στους οποίους καθημερινά η θερμοκρασία ξεπέρασε τα όρια των 37 °C και 40 °C. Αυτό υποδηλώνει την μεγάλη γεωγραφική έκταση των περιοχών που επηρεάστηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες. Στον καύσωνα του 2024 ο αριθμός σταθμών με μέγιστη θερμοκρασία από 37 °C και πάνω δεν έπεσε ποτέ κάτω των 100 για 16 συνεχόμενες ημέρες. Σε αντίθεση με τον καύσωνα του 2023 όπου ο αριθμός των σταθμών με μέγιστη θερμοκρασία από 37 °C και πάνω, έπεσε κάτω από τους 100 για τρεις φορές μέσα στο διάστημα των 15 ημερών.

Καύσωνας - ρεκόρ του φετινού Ιουλίου με διάρκεια 16 ημερών Facebook Twitter

Στον καύσωνα του 2023 ήταν διακριτές τρεις φάσεις, με αρκετές διαφορές ως προς την ένταση και την έκταση των υψηλών θερμοκρασιών. Στον καύσωνα του 2024 η κατανομή ήταν πιο ομοιόμορφη μέσα στο διάστημα 16 ημερών που διήρκεσε ο καύσωνας. Ωστόσο, ο καύσωνας του 2024 δεν παρουσίασε τις ακραίες τιμές, όπως ο καύσωνας το 2023. Το 2023 η θερμοκρασία έφτασε και ξεπέρασε τους 45 °C σε αρκετές περιοχές, όπως Γύθειο, Κρανίδι, 'Αμφισσα, Αυλίδα, Παλαιόχωρα Χανίων. Τον Ιούλιο του 2024 η υψηλότερη θερμοκρασία ήταν οι 43,1 °C στη Σκάλα Μεσσηνίας.

Παρόλο που τον φετινό Ιούλιο δεν παρουσιάστηκαν πάρα πολύ υψηλές τιμές θερμοκρασίας όπως το 2023, σε πολλές περιοχές της χώρας μας, όπως στη Μακεδονία, στη Θράκη, καθώς και σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν μέσα στον καύσωνα του 2024 ήταν οι υψηλότερες που έχουν σημειωθεί για τον μήνα Ιούλιο τουλάχιστον από το 2010 και μετά, οπότε και λειτουργεί μεγάλος αριθμός μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μερικοί σταθμοί του δικτύου που σημείωσαν ρεκόρ θερμοκρασίας για το μήνα Ιούλιο είναι σε Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Θάσο, Δράμα, Νέα Πέραμο- Καβάλα, Σέρρες, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Δίον Πιερίας, Κέρκυρα, Αμφιλοχία, Πειραιά, Πάτρα και Ζαχάρω Ηλείας. Σημειώνεται επίσης ότι σε περιοχές, όπως η Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας και η Σκάλα Μεσσηνίας, η μέγιστη θερμοκρασία στον καύσωνα του 2024 ήταν υψηλότερη από τους 40 °C για 14 και 13 συνεχόμενες ημέρες, αντίστοιχα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Coolcationing: Tι σημαίνει και πώς επηρεάζει την Ελλάδα - Πώς ο καύσωνας διώχνει τους τουρίστες

Περιβάλλον / Coolcationing: Tι σημαίνει και πώς επηρεάζει την Ελλάδα - O καύσωνας διώχνει τους τουρίστες;

Οι βόρειες χώρες, που φαντάζουν ως πιο ελκυστικές σε περιόδους παρατεταμένου καύσωνα, δεν μπορούν να απορροφήσουν μεγάλο μέρος του τουρισμού λόγω τις έλλειψης υποδομών
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το λιώσιμο των πάγων απειλεί την τροφή και το νερό δύο δισ. ανθρώπων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Περιβάλλον / Το λιώσιμο των πάγων απειλεί την τροφή και το νερό δύο δισ. ανθρώπων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Έκθεση της Unesco υπογραμμίζει την «άνευ προηγουμένου» απώλεια των παγετώνων της Γης που οφείλεται στην κλιματική κρίση και απειλεί τα οικοσυστήματα, τη γεωργία και τις πηγές νερού
LIFO NEWSROOM
Οι θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2024 επιτάχυναν το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών

Περιβάλλον / Οι θερμοκρασίες ρεκόρ του 2024 επιτάχυναν το λιώσιμο των πάγων

Οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες το 2024 ήταν κατά 1,55° Κελσίου υψηλότερες σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ξεπερνώντας κατά 0,1° Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ του 2023, επεσήμανε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός
LIFO NEWSROOM