Λιώνουν τα χιόνια στο Έβερεστ αποκαλύπτοντας τα πτώματα ορειβατών χαμένων από χρόνια

Λιώνουν τα χιόνια στο Έβερεστ αποκαλύπτοντας τα πτώματα ορειβατών χαμένων από χρόνια Facebook Twitter
Γύρω στους 300 υπολογίζονται οι ορειβάτες που έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες έξι δεκαετίες επιχειρώντας να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ, με τα πτώματα που έμειναν για πάντα εκεί να ξεπερνούν τα 100.
0

Γύρω στους 300 υπολογίζονται οι ορειβάτες που έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες έξι δεκαετίες επιχειρώντας να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ. Κάποιοι από αυτούς ανασύρθηκαν και μεταφέρθηκαν αλλού για την τελευταία τους κατοικία, τα πτώματα όμως που έμειναν για πάντα στο αφιλόξενο βουνό ξεπερνούν τα 100.

«Κάθε χρόνο το χιόνι λιώνει με όλο και πιο ραγδαίους ρυθμούς με αποτέλεσμα να αναδύονται διαρκώς πτώματα από τους πάγους» δηλώνει στους New York Times ένας βετεράνος ορειβάτης που έχει ανέβει στην κορυφή 24 φορές. «Το να συναντάμε οστά και άλλα ανθρώπινα μέλη έχει γίνει πια ρουτίνα για μας». Ένας άλλος ορειβάτης που έχει «κατακτήσει» το Έβερεστ έξι φορές δηλώνει χαρακτηριστικά ότι την πρώτη φορά που ανέβηκε, το 2008, είχε βρει τρία πτώματα ενώ πέρσι ο αριθμός ήταν σχεδόν τριπλάσιος.

Κατά τις τελευταίες ορειβατικές σεζόν, οι παλαίμαχοι ορειβάτες της κορυφής του κόσμου λένε ότι έχουν δει στις παγωμένες πλαγιές πολύ περισσότερα πτώματα από ποτέ. Τόσο οι ίδιοι όσο και η κυβέρνηση του Νεπάλ πιστεύουν ότι πρόκειται για μακάβριο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, με την άνοδο της θερμοκρασίας να λιώνει τους παγετώνες, εκθέτοντας οστά, ορειβατικές μπότες αλλά και διατηρημένα (σε ανατριχιαστικό βαθμό) πτώματα από μοιραίες αποστολές που έγιναν δεκαετίες πριν.

Ένα παγωμένο πτώμα μπορεί να φτάσει σε βάρος μέχρι και 200 κιλά και η μεταφορά του στα απόκρημνα μονοπάτια και στις ιλιγγιώδεις χαράδρες, ειδικά με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ορειβατών που θα συμμετάσχουν σε μια τέτοια επιχείρηση.

Οι αρχές του Νεπάλ έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο σχετικά με τη διαχείριση των μακάβριων αυτών ευρημάτων, αδυνατώντας να αποφασίσουν αν πρέπει να γίνει οργανωμένη (και εξαιρετικά δύσκολη αλλά και δαπανηρή) επιχείρηση ανεύρεσης και απομάκρυνσης τους. Κάποιοι από τους παλαίμαχους ορειβάτες πάντως πιστεύουν ότι οι «σύντροφοι που έπεσαν στο καθήκον» αποτελούν μέρος του βουνού και έτσι πρέπει να παραμείνουν.

Η φετινή σεζόν ήταν μία από τις «φονικές» στην ιστορία του Έβερεστ με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τους έντεκα (τουλάχιστον) μέχρι στιγμής. Ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός των θυμάτων αποδίδεται εν μέρει στο συνωστισμό ορειβατών που επιχείρησαν να ανέβουν στην κορυφή, οδηγώντας την κυβέρνηση του Νεπάλ να ανακοινώσει χθες ότι να θέσει πιο αυστηρούς όρους σχετικά με τη συμμετοχή αναρριχητών.

Λιώνουν τα χιόνια στο Έβερεστ αποκαλύπτοντας τα πτώματα ορειβατών χαμένων από χρόνια Facebook Twitter
Η φετινή σεζόν ήταν μία από τις «φονικές» στην ιστορία του Έβερεστ με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τους έντεκα (τουλάχιστον) μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρώην προέδρου της Ορειβατικής Ένωσης του Νεπάλ, Ang Tshering Sherpa, τουλάχιστον το ένα τρίτο όσων έχουν πεθάνει κατά την αναρρίχησή τους στο Έβερεστ, βρίσκονται ακόμα εκεί. Κάποιων τα πτώματα είναι διαμελισμένα από τις χιονοστιβάδες και διασκορπισμένα σε διαφορετικά σημεία του βουνού.

Η συγκομιδή και η μεταφορά πτωμάτων από την κορυφή του βουνού είναι μια επώδυνη αλλά και επικίνδυνη διαδικασία. Ένα παγωμένο πτώμα μπορεί να φτάσει σε βάρος μέχρι και 200 κιλά και η μεταφορά του στα απόκρημνα μονοπάτια και στις ιλιγγιώδεις χαράδρες, ειδικά με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ορειβατών που θα συμμετάσχουν σε μια τέτοια επιχείρηση.

Κάποιες οικογένειες πάντως δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια ανάκτησης της σωρού των αγαπημένων τους προσώπων που χάθηκαν στο Έβερεστ παρά τους κινδύνους αλλά και το κόστος που απαιτείται για κάτι τέτοιο και ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Για χρόνια, το παγωμένο πτώμα της Φράνσις Αρσέντιεφ κείτονταν σε κοινή θεά ως μακάβριο αξιοθέατο κοντά στην κορυφή του βουνού, κερδίζοντας το προσωνύμιο «Ωραία Κοιμωμένη», ώσπου το 2007 – μια δεκαετία σχεδόν μετά τον θάνατό της – μια αποστολή το κάλυψε με την αστερόεσσα και στη συνέχεια το κήδεψε εκεί που βρισκόταν.

Λιώνουν τα χιόνια στο Έβερεστ αποκαλύπτοντας τα πτώματα ορειβατών χαμένων από χρόνια Facebook Twitter
Για χρόνια, το παγωμένο πτώμα της Φράνσις Αρσέντιεφ κείτονταν σε κοινή θεά ως μακάβριο αξιοθέατο κοντά στην κορυφή του βουνού, κερδίζοντας το προσωνύμιο «Ωραία Κοιμωμένη», ώσπου το 2007 μια αποστολή το κάλυψε με την αστερόεσσα

Όσον αφορά στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή, οι προγνώσεις είναι δυσοίωνες. Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο σχετικά με την άνοδο της θερμοκρασίας στα μεγάλα υψόμετρα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ακόμα και αν πραγματωθούν οι πιο φιλόδοξοι στόχοι αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, το ένα τρίτο των παγετώνων στα Ιμαλάια θα έχουν λιώσει μέχρι το τέλος του αιώνα.

Με στοιχεία από τους New York Times

 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM