Το μεγαλύτερο παγόβουνο της Γης στροβιλίζεται και δεν λιώνει

Το μεγαλύτερο παγόβουνο της Γης στροβιλίζεται και δεν λιώνει Facebook Twitter
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική το 1986 / Φωτογραφία: Richard Sidey/Eyos Expeditions
0

Το μεγαλύτερο παγόβουνο της Γης στροβιλίζεται και για τον λόγο αυτό, δεν λιώνει, επιβεβαίωσαν οι επιστήμονες.

Το μεγαλύτερο παγόβουνο της Γης είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι παγωμένου γλυκού νερού, είναι «ηλικίας» σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, όμως εξακολουθεί να εκπλήσσει τους επιστήμονες καθώς ελίσσεται στον ωκεανό, όπως επισημαίνει η Washington Post.

Σήμερα βρίσκεται σχεδόν 400 μίλια μακριά από τις ακτές της Ανταρκτικής, το μεγαλύτερο παγόβουνο της Γης - του οποίου η εκτεταμένη επιφάνεια καλύπτει περισσότερα από 1.600 τετραγωνικά μίλια - περιστρέφεται σαν κορυφή. Το παγόβουνο, που ονομάζεται A23a, κινείται σήμερα στη φορά ενός ισχυρού ωκεάνιου ρεύματος και περιστρέφεται αργά, με ρυθμό περίπου 15 μοιρών την ημέρα, σύμφωνα με τη βρετανική έρευνα για την Ανταρκτική. 

Μάλιστα, το σχετικό βίντεο ανέβηκε στα κοινωνικά δίκτυα, υπό το τραγούδι της Kylie Minogue "Spinning Around".

Αυτός ο «χορός» σε αργή κίνηση είναι η τελευταία πράξη σε ένα ταξίδι δεκαετιών που ξεκίνησε το A23a μετά τον αποχωρισμό του από την Ανταρκτική το 1986. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι χάρη σε αυτή τη δίνη αποτρέπεται επίσης η κατάρρευση του παγόβουνου - δηλαδή, δεν λιώνει. Η παγωμένη δίνη του Νότιου Ωκεανού στην οποία έχει παγιδευτεί το A23a επιβραδύνει το ταξίδι του παγόβουνου βορειότερα, προς τα θερμότερα νερά, όπου τα περισσότερα παγόβουνα στην περιοχή παρασύρονται τελικά πριν διαλυθούν, όπως είπαν επιστήμονες στην Washington Post.

«Το παγόβουνο και ο ωκεανός κάνουν έναν συνεργατικό χορό», είπε ο Ντάγκλας ΜακΓιεάλ, ειδικός παγετωνολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Το A23a έχει μια ζωή γεμάτη με γεγονότα. Ο αποχωρισμός του από την Ανταρκτική - την εποχή του Ψυχρού Πολέμου - ουσιαστικά απενεργοποίησε έναν σοβιετικό ερευνητικό σταθμό που βασιζόταν στο παγόβουνο. Αμέσως μετά, το κολοσσιαίο παγόβουνο «κόλλησε» στον βυθό της θάλασσας και παρέμεινε εκεί «αγκυροβολημένο» επί περίπου 30 χρόνια. Αυτή η μακρά παραμονή του στα κρύα νερά κοντά στην Ανταρκτική μπορεί επίσης να συνέβαλε στη μακροζωία του A23a.

«Ήταν τυχερό περισσότερες από μία φορές στο ταξίδι της ζωής του», είπε για το παγόβουνο ο Κρίστοφερ Σούμαν, ο οποίος μελετά τον πάγο του πλανήτη στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, στην κομητεία της Βαλτιμόρης.

Το παγόβουνο απελευθερώθηκε από τον βυθό γύρω στο 2020 και επέπλεε ελεύθερα μέχρι τον Μάρτιο του 2023, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Γης της NASA. Μέχρι τον Νοέμβριο, το παγόβουνο είχε περάσει το βορειότερο άκρο της χερσονήσου της Ανταρκτικής, ανέφερε το BBC. Αυτό θα έπρεπε να είχε βάλει το A23a στην πορεία προς την καταστροφή, δηλαδή προς τα θερμότερα νερά του Νότιου Ατλαντικού.

Αντίθετα, το A23a σταμάτησε απολαμβάνοντας ένα σωτήριο «διάλειμμα για χορό». Εντοπίστηκε σε ένα ωκεάνιο φαινόμενο γνωστό ως στήλη Taylor, όπου τα περιγράμματα του πυθμένα του ωκεανού έχουν δημιουργήσει μια στήλη περιστρεφόμενου νερού αρκετά ισχυρή ώστε να επιβραδύνει τη βόρεια μετατόπιση του παγόβουνου και να το παγιδεύει σε μια συνεχή περιστροφή.

Και έτσι το παγόβουνο που είναι σε μέγεθος όσο το Ρόουντ Άιλαντ στις ΗΠΑ περιστρέφεται για μήνες στην Ανταρκτική, καθυστερώντας την ολοκλήρωση του ταξιδιού του. Το «χορευτικό» του A23a θα μπορούσε να τελειώσει τελικά καθώς το παγόβουνο θα λιώσει αργά ή γρήγορα, εάν μια ισχυρή καταιγίδα το σπρώξει έξω από τη δίνη και του επιτρέψει να συνεχίσει την πορεία του προς τα βόρεια.

«Θα μπορούσε αυτό να συμβεί στον επόμενο χρόνο», είπε ο Ted Scambos, ένας παγετωνολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder. «Μπορεί όμως και να χρειαστούν μερικά χρόνια. Μπορεί να είναι εκεί για πολύ καιρό».

Αν και οι ειδικοί παρακολουθούν στενά το A23a, ο Scambos είπε ότι είναι απίθανο το παγόβουνο να εγκυμονεί κινδύνους καθώς περιστρέφεται ή όταν τελικά παρασυρθεί προς τα εμπρός. Δεν θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας όταν λιώσει, επειδή επιπλέει ήδη στον ωκεανό και εκτοπίζει την ποσότητα νερού που θα αποδεσμεύσει όταν λιώσει. Το A23a πιθανότατα θα αποσυντεθεί σε χιλιάδες μικρότερα κομμάτια πάγου όταν φτάσει στο τέλος του, αλλά ο Scambos είπε ότι αυτά θα είναι εύκολο για όλα τα πλοία στην περιοχή να τα αποφύγουν.

«Ακολουθώ τα παγόβουνα από το 2000», είπε ο Scambos. «Δεν έχω δει ποτέ κάποιο να κάνει κάτι τέτοιο».

Με πληροφορίες από Washington Post

 
 
 
Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμπανάκι» από τον Κοπέρνικο: Το καλοκαίρι του 2024 το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ στη Γη

Περιβάλλον / «Καμπανάκι» από τον Κοπέρνικο: Το καλοκαίρι του 2024 το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ στη Γη

Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία (εν μέσω χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου), καθώς κι επαρχίες της Κίνας ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα πως κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τον Αύγουστο
LIFO NEWSROOM
Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ