Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου κινείται ξανά προς τον «θάνατό» του

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου κινείται ξανά προς τον «θάνατό» του Facebook Twitter
Το παγόβουνο  Α23α/ Φωοτγραφία: YouTube Screenshot/Guardian
0

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου κινείται και πάλι, έχοντας περάσει μήνες ακινησίας όντας παγιδευμένο σε μία παλιρροϊκή δίνη.

Το παγόβουνο, που ονομάζεται Α23α, αποκολλήθηκε από την ακτογραμμή της Ανταρκτικής το 1986. Όμως γρήγορα παρέμεινε σταθερό στη θάλασσα Γουέντελ μοιάζοντας με ένα «παγωμένο νησί». Με εύρος σχεδόν 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το παγόβουνο έχει έκταση περισσότερη από το διπλάσιο μέγεθος του Λονδίνου.

Έχοντας μείνει στάσιμο για πάνω από τρεις δεκαετίες, το παγόβουνο άρχισε να κινείται προς τα βόρεια το 2020 αλλά, από την άνοιξη, περιστρέφεται επί τόπου, καθώς πιάστηκε σε μια περιστρεφόμενη στήλη νερού κοντά στα νησιά South Orkney.

Την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, η Βρετανική Ανταρκτική Έρευνα (BAS) δήλωσε ότι τώρα παρασύρεται βορειότερα.

Ο Δρ Andrew Meijers, ωκεανογράφος στο BAS, δήλωσε: «Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε τον A23a να κινείται και πάλι μετά από περιόδους εγκλωβισμού».

«Μας ενδιαφέρει να δούμε αν θα ακολουθήσει την ίδια διαδρομή που έχουν ακολουθήσει και άλλα μεγάλα παγόβουνα που έχουν αναδυθεί στα ανοικτά της Ανταρκτικής», πρόσθεσε.

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου κινείται ξανά, προς τον θάνατό του Facebook Twitter
Το  Α23α από το διάστημα/Φωτ: EPA, αρχείου

Πιστεύεται ότι το Α23α θα εγκαταλείψει τελικά τον Νότιο Ωκεανό και θα εισέλθει στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπου θα συναντήσει θερμότερα νερά και πιθανότατα θα διασπαστεί σε μικρότερα παγόβουνα και τελικά θα λιώσει.

Ο Δρ Meijers και το BAS εξετάζουν τον αντίκτυπο των παγόβουνων στα τοπικά οικοσυστήματα μετά το πέρασμά τους από αυτά.

Πριν από ένα χρόνο, ερευνητές που επέβαιναν στο σκάφος RRS Sir David Attenborough συνέλεξαν δεδομένα από τα νερά γύρω από το A23a.

Όπως εξήγησε στο BBC η Laura Taylor, μία βιοχημικός που συμμετείχε στο πλήρωμα, «Γνωρίζουμε ότι αυτά τα γιγαντιαία παγόβουνα μπορούν να παρέχουν θρεπτικά συστατικά στα ύδατα από τα οποία διέρχονται, δημιουργώντας ακμάζοντα οικοσυστήματα σε λιγότερο παραγωγικές περιοχές».

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Περιβάλλον / Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Πάνω από το 84% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως έχουν υποστεί λεύκανση λόγω ακραίων θερμοκρασιών στους ωκεανούς - Ο πλανήτης σε αχαρτογράφητα νερά, προειδοποιούν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Περιβάλλον / JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Η JBS, η μεγαλύτερη εταιρεία κρέατος στον κόσμο, κινδυνεύει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου έως το 2025, καθώς κτηνοτρόφοι και συνδικάτα προειδοποιούν για ανυπέρβλητα εμπόδια στην ιχνηλασιμότητα και την περιβαλλοντική συμμόρφωση
LIFO NEWSROOM
Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Περιβάλλον / Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι άγρια λουλούδια σε αστικά εδάφη μπορεί να μεταφέρουν τοξικά μέταλλα στις μέλισσες - Τι προτείνουν οι επιστήμονες για την ασφάλεια των επικονιαστών
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Η ευρωπαϊκή έκθεση για την κατάσταση του κλίματος «αποκαλύπτει» τον αντίκτυπο των ορυκτών καυσίμων στην ήπειρο κατά τη διάρκεια των θερμότερων 12 μηνών που έχουν καταγραφεί ποτέ
LIFO NEWSROOM