Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου κινείται ξανά προς τον «θάνατό» του

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου κινείται ξανά προς τον «θάνατό» του Facebook Twitter
Το παγόβουνο  Α23α/ Φωοτγραφία: YouTube Screenshot/Guardian
0

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου κινείται και πάλι, έχοντας περάσει μήνες ακινησίας όντας παγιδευμένο σε μία παλιρροϊκή δίνη.

Το παγόβουνο, που ονομάζεται Α23α, αποκολλήθηκε από την ακτογραμμή της Ανταρκτικής το 1986. Όμως γρήγορα παρέμεινε σταθερό στη θάλασσα Γουέντελ μοιάζοντας με ένα «παγωμένο νησί». Με εύρος σχεδόν 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το παγόβουνο έχει έκταση περισσότερη από το διπλάσιο μέγεθος του Λονδίνου.

Έχοντας μείνει στάσιμο για πάνω από τρεις δεκαετίες, το παγόβουνο άρχισε να κινείται προς τα βόρεια το 2020 αλλά, από την άνοιξη, περιστρέφεται επί τόπου, καθώς πιάστηκε σε μια περιστρεφόμενη στήλη νερού κοντά στα νησιά South Orkney.

Την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, η Βρετανική Ανταρκτική Έρευνα (BAS) δήλωσε ότι τώρα παρασύρεται βορειότερα.

Ο Δρ Andrew Meijers, ωκεανογράφος στο BAS, δήλωσε: «Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε τον A23a να κινείται και πάλι μετά από περιόδους εγκλωβισμού».

«Μας ενδιαφέρει να δούμε αν θα ακολουθήσει την ίδια διαδρομή που έχουν ακολουθήσει και άλλα μεγάλα παγόβουνα που έχουν αναδυθεί στα ανοικτά της Ανταρκτικής», πρόσθεσε.

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου κινείται ξανά, προς τον θάνατό του Facebook Twitter
Το  Α23α από το διάστημα/Φωτ: EPA, αρχείου

Πιστεύεται ότι το Α23α θα εγκαταλείψει τελικά τον Νότιο Ωκεανό και θα εισέλθει στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπου θα συναντήσει θερμότερα νερά και πιθανότατα θα διασπαστεί σε μικρότερα παγόβουνα και τελικά θα λιώσει.

Ο Δρ Meijers και το BAS εξετάζουν τον αντίκτυπο των παγόβουνων στα τοπικά οικοσυστήματα μετά το πέρασμά τους από αυτά.

Πριν από ένα χρόνο, ερευνητές που επέβαιναν στο σκάφος RRS Sir David Attenborough συνέλεξαν δεδομένα από τα νερά γύρω από το A23a.

Όπως εξήγησε στο BBC η Laura Taylor, μία βιοχημικός που συμμετείχε στο πλήρωμα, «Γνωρίζουμε ότι αυτά τα γιγαντιαία παγόβουνα μπορούν να παρέχουν θρεπτικά συστατικά στα ύδατα από τα οποία διέρχονται, δημιουργώντας ακμάζοντα οικοσυστήματα σε λιγότερο παραγωγικές περιοχές».

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM
Μεγάπτερη φάλαινα «έσπασε» το ρεκόρ ταξιδεύοντας από τη Νότια Αμερική στην Αφρική

Περιβάλλον / Μεγάπτερη φάλαινα ταξίδεψε 13.000 χιλιόμετρα από Νότια Αμερική μέχρι Αφρική

Πώς καταγράφηκε το ταξίδι - Η φάλαινα κάλυψε την διπλάσια απόσταση από την τυπική μετανάστευση του είδους της - Είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει καταγραφεί να διανύει μια φάλαινα, λένε ερευνητές
LIFO NEWSROOM
«Κλιματική βόμβα»: Οι νέες mega επενδύσεις σε πρότζεκτ LNG πιο επιζήμιες από τον άνθρακα

Περιβάλλον / «Κλιματική βόμβα»: Οι νέες mega επενδύσεις σε πρότζεκτ LNG πιο επιζήμιες από τον άνθρακα

Νέα έργα LNG θα μπορούσαν να παράγουν εκπομπές αερίων μεγέθους 10 γιγατόνων μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σχεδόν όσες οι ετήσιες εκπομπές όλων των εργοστασίων άνθρακα
LIFO NEWSROOM