LIVE!

Μια 11χρονη στο ΕΔΔΑ για την κλιματική αλλαγή- Γιατί είναι ιστορική η προσφυγή

Μια 11χρονη στο ΕΔΔΑ για την κλιματική αλλαγή- Γιατί είναι ιστορική η προσφυγή Facebook Twitter
0

Η 11χρονη Mariana Agostinho κάθισε σήμερα στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), μαζί με τα δύο αδέλφια και τα τρία ξαδέλφια της, για να καταθέσουν προσφυγή κατά 32 κρατών σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Οι έξι νεαροί, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων είναι 24 ετών, προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ κατά των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και Ρωσίας, Τουρκίας, Ελβετίας, Νορβηγίας και Βρετανίας, με στόχο να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή. 

Σκοπός τους είναι να υποχρεωθούν τα κράτη να μειώσουν τις εκπομπές αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Η Agostinho στεκόταν όρθια ήταν οι δικαστές, με επικεφαλής την Siofra O’Leary, λάμβαναν τις θέσεις τους και ανακοίνωναν πως η εκδίκαση αφορά «στα άρθρα 2,3,18 και 14 (σ.σ. της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα) όσον αφορά τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής (...) η οποία έχει ως αποτέλεσμα καύσωνες και πυρκαγιές που επηρεάζουν τη ζωή και την υγεία των προσφευγόντων».

Οι τρομακτικές μνήμες από τις πυρκαγιές

Οι έξι ενάγοντες το 2017 είχαν γίνει μάρτυρες των καταστροφικών φωτιών στην Πορτογαλία, χώρα καταγωγής τους, που κατέκαψαν τεράστιες εκτάσεις και είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 100 άτομα. 

Η Claudia Agostinho, η 24χρονη αδελφή της Mariana, εξομολογήθηκε πως ακόμα νιώθει τον φόβο που της είχαν προκαλέσει οι φωτιές. Και η 11χρονη δήλωσε πως κάθε φορά που ακούει ελικόπτερο, της ξυπνούν μνήμες από εκείνες τις μέρες. 

«Νομίζω πως είναι υπέροχο που εμπλέκεται και η Mariana σε αυτή την υπόθεση» τόνισε η Claudia. «Αλλά, είναι και πολύ ανησυχητικό. Γιατί να πρέπει να τα σκέφτεται αυτά; Θα έπρεπε να παίζει με τους φίλους της». 

Διαδηλωτές στο πλευρό των νεαρών που ζητούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή

Έξω από το Δικαστήριο στο Στρασβούργο, είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές από όλο τον κόσμο, που συνασπίζονται με τον σκοπό τους. Κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Είστε ήρωες, να μείνετε δυνατοί» και «Αγάπη και κουράγιο».

Μεταξύ αυτών και η Rosmarie Wydler-Wälti από την Ελβετία, που είχε βρεθεί εντός του ΕΔΔΑ νωρίτερα φέτος για να καταθέσει τη δική της αγωγή κατά της χώρας της, καλώντας σε δράση έναντι της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Κρατούσε μία ζωγραφιά που της είχε στείλει η 11χρονη Mariana, όταν είχε μάθει για την κινητοποίησή της. 

«Μου το ζωγράφισε όταν ήταν 8. Είμαστε εδώ για να τους στηρίξουμε. Είμαστε μεγάλες γυναίκες που καταπονούμαστε από την κλιματική αλλαγή και δείχνουμε την υποστήριξή μας» επεσήμανε. 

Σε μια άλλη περίπτωση, ένας Γάλλος δήμαρχος, ο Damien Careme, ανέλαβε δράση κατά της αποτυχίας της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει την κλιματική κατάρρευση, φέροντας το θέμα στο ΕΔΔΑ.

Ιστορική η δίκη

Οι 6 Πορτογάλοι καταγγέλλουν πως η αποτυχία των κυβερνήσεων των 32 κρατών να ενεργήσουν αποτελεσματικά, αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους: του δικαιώματος στης ζωή, το δικαίωμά τους να μην υφίστανται απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση, το δικαίωμά τους στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή και το δικαίωμά τους να μην υφίστανται διακρίσεις. Ζητούν μια δεσμευτική απόφαση από τους δικαστές για να αναγκάσουν τις χώρες να εντείνουν τις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών τους.

Η προσφυγή τους κρίνεται ως ιστορική καθώς, μπορεί το δικαστήριο να έχει εκδώσει πολλές σχετικές αποφάσεις τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά  αυτή είναι η πρώτη φορά που θα αποφανθεί ειδικά για την κλιματική αλλαγή.

Η Alison Macdonald, για λογαριασμό των έξι νεαρών αιτούντων, δήλωσε: «Η υπόθεση αυτή αφορά τους νέους. Αφορά τους ανθρώπους που πληρώνουν το τίμημα για την αποτυχία των κρατών να αντιμετωπίσουν την κλιματική έκτακτη ανάγκη. Αφορά τη ζημιά που θα υποστούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αν τα κράτη δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Οι χώρες έχουν συμφωνήσει να κινηθούν συντονισμένα, όσον αφορά στην υπόθεση. Το Ηνωμένο Βασίλειο ισχυρίστηκε - εκ μέρους και των 31 άλλων εθνών - πως η υπόθεση πρέπει να απορριφθεί από το ΕΔΔΑ γιατί είναι εκτός δικαιοδοσίας του. 

Ο Sudhanshu Swaroop, εξ ονόματος του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Τα κράτη κατανοούν πλήρως τη σοβαρότητα του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής» αλλά η προσφυγή δεν έδωσε τη δυνατότητα στα εθνικά δικαστήρια να εκθέσουν τις απόψεις τους.

Αλλά, η Macdonald επεσήμανε πως η πρώτη αντίδραση των κρατών ήταν πως πρόκειται για ένα πολύ ευρύ ζήτημα, πολύ περίπλοκο, πολύ παγκόσμιο. Και επειδή η κλιματική κρίση επηρεάζει ουσιαστικά τους νέους, είχαν κάθε δικαίωμα να φτάσουν μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Dunja Mijatovic, η επίτροπος της Κομισιόν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε στη δίκη πως παρεμβαίνει στην υπόθεση λόγω της επίπτωσης που έχει η κλιματική κρίση στις ζωές των νέων. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλανητική απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη ύπαρξη» είπε.

«Η κλιματική αλλαγή έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη ζωή, για όλους μας, αλλά ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους νέους. Θα οδηγήσει πολλά παιδιά σε μια ζωή γεμάτη δυσκολίες. Είναι ζωτικής σημασίας να ακουστούν οι νέοι που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή και να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη (...) Ο χρόνος είναι σημαντικός- η κλιματική αλλαγή ξεπερνά τη δράση της κυβέρνησης» προσέθεσε. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM