Μια από τις αισιόδοξες εικόνες των ελληνικών θαλασσών- Σε βάθος 96 μέτρων

Μια από τις αισιόδοξες εικόνες των ελληνικών θαλασσών- Σε βάθος 96 μέτρων Facebook Twitter
0

Μία από τις αισιόδοξες εικόνες, από τον βυθό των ελληνικών θαλασσών, έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». 

Η συγκεκριμένη εικόνα είναι σε βάθος 96 μέτρων. Όμως, πριν από λίγες δεκαετίες, οι σφουγγαράδες έβλεπαν αντίστοιχες εικόνες σε ρηχότερα νερά. 

«Μία από τις αισιόδοξες εικόνες που καταγράφουμε αυτές τις ημέρες στα 96 μέτρα βάθος. Στις περιοχές όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι περιορισμένη τα οικοσυστήματα είναι ακόμα ζωντανά», επισημαίνει η οργάνωση σε ανάρτηση που έκανε δημοσιεύοντας μια εντυπωσιακή φωτογραφία από τον ελληνικό βυθό. 

«Οι τελευταίοι εναπομείναντες σφουγγαράδες μας περιγράφουν αντίστοιχες εικόνες που έβλεπαν στα ρηχότερα νερά έως και πριν από λίγες δεκαετίες. Δυστυχώς όμως σήμερα αναγκαζόμαστε να ερευνούμε βάθη κάτω από τα 100 μέτρα για να τις εντοπίσουμε», σημειώνει η οργάνωση. 

Το «Αρχιπέλαγος» επισημαίνει ότι ένας από τους στόχους του είναι η θεσμοθέτηση του ορίου βάθους μέχρι το οποίο έχει δικαίωμα ο άνθρωπος να αφαιμάζει τους θαλάσσιους πόρους, δεδομένης της τεράστιας ευχέρειας που δίνει πλέον η τεχνολογία. 

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ούτε τις επιπτώσεις, αλλά ούτε και το πόσες δεκαετίες απαιτούνται για την ανάκαμψη, έπειτα από κάθε καταστροφή που προκαλείται στα οικοσυστήματα σε αυτά τα μεγάλα βάθη», τονίζει η ΜΚΟ. 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM