Μικρό Πάπιγκο: Νεαρή αρκούδα «επισκέπτεται» κήπο σπιτιού για να τραφεί

Μικρό Πάπιγκο: Νεαρή αρκούδα «επισκέπτεται» κήπο σπιτιού για να τραφεί Facebook Twitter
Νεαρή αρκούδα έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στο Μικρό Πάπιγκο
0

Μια νεαρή αρκούδα έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στο Μικρό Πάπιγκο τον τελευταίο μήνα.

Το ζώο κινείται πέριξ και εντός του ορεινού οικισμού του Μικρού Πάπιγκου, στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Μάλιστα, κάνει «επισκέψεις» σε κήπο σπιτιού, για να τραφεί με ρίζες συγκεκριμένου φυτικού είδους, χωρίς να δείχνει να θορυβείται από την παρουσία των κατοίκων του σπιτιού και του σκύλου τους, σύμφωνα με την οργάνωση «Καλλιστώ».

Αυτή η συμπεριφορά της αρκούδας πιθανότατα συνδέεται με το νεαρό της ηλικίας της και τη σχετική απειρία της σε ό,τι αφορά τους ανθρωπογενείς κινδύνους, αλλά ίσως να συνδέεται και με τις νέες συνθήκες που προέκυψαν λόγω της καραντίνας, με ελάττωση της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή, σημειώνει η οργάνωση.

Μικρό Πάπιγκο: Νεαρή αρκούδα «επισκέπτεται» κήπο σπιτιού για να τραφεί Facebook Twitter

Ήδη, οι δασικές υπηρεσίες και οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί για το περιστατικό, από το προσωπικό του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει επιχείρηση σύλληψης και ραδιοσήμανσης της συγκεκριμένης αρκούδας, στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM, ώστε να παρακολουθούνται οι κινήσεις της και λαμβάνονται τα κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα αποτροπής προσέγγισης στον οικισμό.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, η «Καλλιστώ» υπενθυμίζει ότι η αλληλεπίδραση ανθρώπου-αρκούδας μπορεί να αποφευχθεί με την τήρηση των εξής γενικών κανόνων:

  • Συλλογή απορριμμάτων από εξωτερικούς χώρους, πλατείες, αυλές σπιτιών καθώς και ότι άλλο μπορεί να αποτελεί τροφική πηγή για την αρκούδα.
  • Αποφυγή ρίψης απορριμμάτων έξω από τους κάδους ή κατά τις νυχτερινές ώρες στις περιοχές που έχει παρατηρηθεί κίνηση ή αποτελούν βιότοπο της αρκούδας, ώστε οι κάδοι να είναι καθαροί τη νύχτα.
  • Επισκευή περιφράξεων ή τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης όπου είναι δυνατόν, για την προστασία του γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου.
  • Επαρκής φωτισμός περιμετρικά των οικοπέδων, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κλπ.
  • Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στους κατόχους των οικόσιτων ζώων και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα πρέπει να ασφαλίζουν κατά τις νυχτερινές ώρες τα ζώα τους και να μην αφήνουν εκτεθειμένα νεκρά ζώα.
  • Φύλαξη κοπαδιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από ποιμενικούς σκύλους.

Όσο για την περίπτωση συνάντησης ανθρώπου με μια αρκούδα, η οργάνωση δίνει τις εξής συμβουλές:

  • Δεν τρέχουμε
  • Μένουμε ακίνητοι
  • Δεν κινούμαστε απειλητικά προς το ζώο με διάφορα αντικείμενα όπως πέτρες, κλαδιά κλπ.
  • Οπισθοχωρούμε σταδιακά αφήνοντας χώρο διαφυγής για την αρκούδα

Φωτογραφίες: Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου/ Θωμάς Μπαλτάς

 

 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Περιβάλλον / JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Η JBS, η μεγαλύτερη εταιρεία κρέατος στον κόσμο, κινδυνεύει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου έως το 2025, καθώς κτηνοτρόφοι και συνδικάτα προειδοποιούν για ανυπέρβλητα εμπόδια στην ιχνηλασιμότητα και την περιβαλλοντική συμμόρφωση
LIFO NEWSROOM
Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Περιβάλλον / Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι άγρια λουλούδια σε αστικά εδάφη μπορεί να μεταφέρουν τοξικά μέταλλα στις μέλισσες - Τι προτείνουν οι επιστήμονες για την ασφάλεια των επικονιαστών
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Η ευρωπαϊκή έκθεση για την κατάσταση του κλίματος «αποκαλύπτει» τον αντίκτυπο των ορυκτών καυσίμων στην ήπειρο κατά τη διάρκεια των θερμότερων 12 μηνών που έχουν καταγραφεί ποτέ
LIFO NEWSROOM