Μικροπλαστικά βρέθηκαν για πρώτη φορά στην αναπνοή των δελφινιών

Μικροπλαστικά βρέθηκαν για πρώτη φορά στην αναπνοή των δελφινιών Facebook Twitter
φωτ.: Unsplash
0

Μικροπλαστικά βρέθηκαν για πρώτη φορά στην αναπνοή των δελφινιών, σύμφωνα με μια μελέτη, πράγμα που υποδηλώνει ότι τα θαλάσσια θηλαστικά εισπνέουν τους δυνητικά επιβλαβείς ρύπους όταν αναζητούν αέρα.

Αμερικανική ερευνητική ομάδα, της οποίας τα προκαταρκτικά ευρήματα για τα μικροπλαστικά δημοσιεύονται στο περιοδικό Plos One, ανησυχεί για την πιθανή επίδραση των εισπνεόμενων πλαστικών στους πνεύμονες των ζώων.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα εκπνεόμενου αέρα από ρινοδέλφινα σε δύο τοποθεσίες: τον κόλπο Σαρασότα, στη Φλόριντα, μια αστική εκβολή, και τον κόλπο Μπαρατάρια, στη Λουιζιάνα, μια αγροτική τοποθεσία. Βρήκαν μικροπλαστικά στην αναπνοή και των 11 ρινοδέλφινων από τα οποία έλαβαν δείγμα, κάτι που τους οδήγησε στο συμπέρασμασ να πιστέψουν ότι τα εισπνεόμενα πλαστικά ήταν αερομεταφερόμενα.

Μελέτες έχουν εντοπίσει μικροπλαστικά παντού, ακόμη και σε παρθένες τοποθεσίες όπως το Έβερεστ, ανεξάρτητα από την αστικοποίηση ή την ανάπτυξη. Η μεταφορά τέτοιων σωματιδίων από τον άνεμο επιδεινώνει τη ρύπανση.

Πολλά από τα μικροπλαστικά που βρέθηκαν στα δείγματα της αναπνοής των δελφινιών ήταν πολυεστέρας, ένα κοινό πολυμερές που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ρούχων, το οποίο αποβάλλει τεράστιες ποσότητες σωματιδίων όταν πλένεται, ειδικά σε ζεστούς κύκλους.

Η Λέσλι Χαρτ, συγγραφέας της μελέτης και εμπειρογνώμων δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τσάρλεστον στη Νότια Καρολίνα, δήλωσε: «Η εισπνοή μικροπλαστικών από τον άνθρωπο είναι ένα εκκολαπτόμενο πεδίο, αλλά έχουν γίνει κάποιες μελέτες για την άγρια ζωή. Το γεγονός ότι τα δελφίνια έχουν πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα πνευμόνων και παίρνουν βαθιές αναπνοές μπορεί να σημαίνει ότι εκτίθενται σε υψηλότερες δόσεις μικροπλαστικών από τους ανθρώπους».

Οι άνθρωποι και τα ζώα εκτίθενται σε μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικής ρύπανσης γνωστά ως μικροπλαστικά, στον αέρα, το νερό και τα τρόφιμα, τα οποία έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Οι κύριες οδοί έκθεσης είναι η κατάποση και η εισπνοή. Μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η εισπνοή πλαστικών μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των πνευμόνων και άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

«Μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πώς τα δελφίνια εκτίθενται σε μικροπλαστικά», είπε ο Χαρτ, ο οποίος έχει μελετήσει τα πλαστικά σε δελφίνια για μια δεκαετία. Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με το ερευνητικό πρόγραμμα για τα δελφίνια Σαρασότα, το ζωολογικό κήπο Μπρούκφιλντ του Σικάγο και το Εθνικό Ίδρυμα Θαλάσσιων Θηλαστικών. Οι ερευνητές ανησυχούσαν ιδιαίτερα για τις πιθανές επιπτώσεις στα δελφίνια στην περιοχή του κόλπου Μπαρατάρια, επειδή τα ζώα είχαν ήδη κακή πνευμονική υγεία λόγω της πετρελαιοκηλίδας του Deepwater Horizon το 2010. «Υπάρχει πιθανότητα αυτό να επιδεινώσει τα προβλήματα», είπε η Χαρτ.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Ο υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, διαμορφώνοντας ένα σαφές πλαίσιο για το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται η δόμηση
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Περιβάλλον / Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, δεσμεύει τις χώρες να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Ακυρώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή ενός αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαρδούσια Όρη, ο οποίος προγραμματιζόταν να κατασκευαστεί σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Νatura, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ