Την ιδιοκτήτριά του, αλλά και την επιστημονική κοινότητα αιφνιδίασε, καταπλήσσοντας ένα έντομο μισό θηλυκό, μισό αρσενικό.
Ο Τσάρλι, όπως ονομάζεται το οικόσιτο «έντομο-ραβδί», αποκάλυψε τα πραγματικά του χρώματα όταν άλλαξε το δέρμα του, αποκαλύπτοντας ένα ζωηρό καταπράσινο κορμό των θηλυκών και καφέ φτερά των αρσενικών.
Ειδικοί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου επιβεβαίωσαν πως επρόκειτο για το «πρώτο καταγεγραμμένο γυνανδρόμορφο» στο είδος αυτό.
Όπως ανέφεραν, ο Τσάρλι είναι επίσης ένα «εξαιρετικά εντυπωσιακό δείγμα».
Η ιδιοκτήτριά του, Λόρεν Γκάρφιλντ που ήταν εκείνη που παρατήρησε την ιδιομορφία, δώρισε το κατοικίδιό της στο λονδρέζικο μουσείο χάριν επιστημονικής έρευνας.
Ο Τσάρλι, ένα Diapherodes gigantea που ανήκει στα φασματώδη, έμοιαζε όπως όλα τα υπόλοιπα του είδους του που η κυρία Γκάρφιλντ κρατούσε και φρόντιζε στο σπίτι της στο Γουάλντρινγκφιλντ.
Τα συγκεκριμένα έντομα αλλάζουν δέρμα πολλές φορές κι όταν αυτό συνέβη με τ@ Τσάρλι, όλοι άρχισαν να παρατηρούν ένα αλλόκοτο, αλλιώτικο πλάσμα.
Όπως εξηγεί η ίδια, «συνήθως δε δένομαι με τα "έντομα-ραβδιά", αλλά ο Τσάρλι είναι διαφορετικός». Μάλιστα, περιγράφει πως ο γιος της ήταν τόσο ενθουσιασμένος, ώστε πήρε το έντομο στο σχολείο να το δείξει στους συμμαθητές του.
Η Γκάρφιλντ ήρθε σε επαφή με τον Πολ Μπροκ, ειδικό εντομολόγο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορία και, αφού αντάλλαξαν φωτογραφίες, συμφώνησαν να ταχυδρομήσει με προσοχή τον Τσάρλι ώστε να τον εξετάσουν.
«Είναι η πρώτη φορά που γυνανδρόμορφο καταγράφεται στο είδος Diapherodes gigantea, αλλά είναι σχετικά κοινό σε άλλα είδη» εξηγεί ο Μπροκ που περιγράφει τον Τσάρλι ως «αξιοσημείωτο».
«Το έντομο της Λόρεν έχει ένα καφέ (αρσενικό) σώμα στη δεξιά πλευρά. Η αριστερή πλευρά δεν είναι τόσο φαρδιά όσο η τυπική ενός ενήλικου θηλυκού, αλλά φαρδύτερη από ένα φυσιολογικό αρσενικό και κυρίως πράσινη, όπως ενός φυσιολογικού θηλυκού. Σε ένα γυνανδρόμορφο, όπως αυτό εδώ, τα γεννητικά όργανα νδεν είναι σωστά σχηματισμένα. Οπότε αν και με μορφή αρσενικού, δεν θα είναι σε θέση να ζευγαρώσει κανονικά με θηλυκό» προσθέτει.
Με πληροφορίες από BBC