«Μισό θηλυκό, μισό αρσενικό»: Είναι ο Τσάρλι, το πρώτο γυνανδρόμορφο «έντομο-κλαδί»

«Μισό θηλυκό, μισό αρσενικό»: Είναι ο Τσάρλι, το πρώτο γυνανδρόμορφο «έντομο-κλαδί» Facebook Twitter
Φωτ.: LAUREN GARFIELD
0

Την ιδιοκτήτριά του, αλλά και την επιστημονική κοινότητα αιφνιδίασε, καταπλήσσοντας ένα έντομο μισό θηλυκό, μισό αρσενικό. 

Ο Τσάρλι, όπως ονομάζεται το οικόσιτο «έντομο-ραβδί», αποκάλυψε τα πραγματικά του χρώματα όταν άλλαξε το δέρμα του, αποκαλύπτοντας ένα ζωηρό καταπράσινο κορμό των θηλυκών και καφέ φτερά των αρσενικών. 


Ειδικοί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου επιβεβαίωσαν πως επρόκειτο για το «πρώτο καταγεγραμμένο γυνανδρόμορφο» στο είδος αυτό. 

Όπως ανέφεραν, ο Τσάρλι είναι επίσης ένα «εξαιρετικά εντυπωσιακό δείγμα». 

Natural History Museum confirms stick insect is male and female Facebook Twitter
Φωτ.: LAUREN GARFIELD

Η ιδιοκτήτριά του, Λόρεν Γκάρφιλντ που ήταν εκείνη που παρατήρησε την ιδιομορφία, δώρισε το κατοικίδιό της στο λονδρέζικο μουσείο χάριν επιστημονικής έρευνας. 


Ο Τσάρλι, ένα Diapherodes gigantea που ανήκει στα φασματώδη, έμοιαζε όπως όλα τα υπόλοιπα του είδους του που η κυρία Γκάρφιλντ κρατούσε και φρόντιζε στο σπίτι της στο Γουάλντρινγκφιλντ.


Τα συγκεκριμένα έντομα αλλάζουν δέρμα πολλές φορές κι όταν αυτό συνέβη με τ@ Τσάρλι, όλοι άρχισαν να παρατηρούν ένα αλλόκοτο, αλλιώτικο πλάσμα. 

Natural History Museum confirms stick insect is male and female Facebook Twitter
Φωτ.: LAUREN GARFIELD


Όπως εξηγεί η ίδια, «συνήθως δε δένομαι με τα "έντομα-ραβδιά", αλλά ο Τσάρλι είναι διαφορετικός». Μάλιστα, περιγράφει πως ο γιος της ήταν τόσο ενθουσιασμένος, ώστε πήρε το έντομο στο σχολείο να το δείξει στους συμμαθητές του. 


Η Γκάρφιλντ ήρθε σε επαφή με τον Πολ Μπροκ, ειδικό εντομολόγο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορία και, αφού αντάλλαξαν φωτογραφίες, συμφώνησαν να ταχυδρομήσει με προσοχή τον Τσάρλι ώστε να τον εξετάσουν. 

«Μισό θηλυκό, μισό αρσενικό»: Είναι ο Τσάρλι, το πρώτο γυνανδρόμορφο «έντομο-κλαδί» Facebook Twitter
Φωτ.: PAUL BROCK/NHM

«Είναι η πρώτη φορά που γυνανδρόμορφο καταγράφεται στο είδος Diapherodes gigantea, αλλά είναι σχετικά κοινό σε άλλα είδη» εξηγεί ο Μπροκ που περιγράφει τον Τσάρλι ως «αξιοσημείωτο». 


«Το έντομο της Λόρεν έχει ένα καφέ (αρσενικό) σώμα στη δεξιά πλευρά. Η αριστερή πλευρά δεν είναι τόσο φαρδιά όσο η τυπική ενός ενήλικου θηλυκού, αλλά φαρδύτερη από ένα φυσιολογικό αρσενικό και κυρίως πράσινη, όπως ενός φυσιολογικού θηλυκού. Σε ένα γυνανδρόμορφο, όπως αυτό εδώ, τα γεννητικά όργανα νδεν είναι σωστά σχηματισμένα. Οπότε αν και με μορφή αρσενικού, δεν θα είναι σε θέση να ζευγαρώσει κανονικά με θηλυκό» προσθέτει. 

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM