Το 1987, στις θάλασσες της Ουάσιγκτον, φάλαινες όρκες εθεάθησαν να κολυμπούν με νεκρούς σολομούς στο κεφάλι και κατάφεραν να γίνουν το viral της εποχής.
Τα «καπέλα σολομών» εξακολουθούν να απασχολούν μέχρι και σήμερα τους ειδικούς, που προσπαθούν να δώσουν μια απάντηση στην ερώτηση «γιατί φοράνε το φαγητό τους».
Η συμπεριφορά αυτή ξεκίνησε από την ομάδα K-Pod και γρήγορα εξαπλώθηκε στις άλλες δύο, τις J-Pod και L-Pod, που αποτελούν τις λεγόμενες «όρκες του Νότου». Αυτές οι όρκες τρέφονται αποκλειστικά με σολομούς.
Ωστόσο, η «μόδα» αυτή εξαφανίστηκε για πολλά χρόνια, μέχρι και σήμερα. Δεκαετίες αργότερα, το 2024, μια όρκα φωτογραφήθηκε ξανά μια όρκα με σολομό στο κεφάλι της και άνοιξε ξανά τη συζήτηση γύρω από το μυστήριο με το είδος της.
Οι επιστήμονες εμφανίζονται αβέβαιοι για τα αίτια πίσω από τα «καπέλα σολομούς» των φαλαινών.
Είναι κάποιος τρόπος επικοινωνίας; Ένας τρόπος για να εντυπωσιάσουν τον πιθανό σύντροφό τους; Ή μήπως είναι απλώς ένα εξαιρετικά έξυπνο θαλάσσιο θηλαστικό που χαζολογάει;
«Είναι όλα εικασίες, δεν ξέρουμε» λέει η Deborah Giles, βιολόγος που εργάζεται για χρόνια, στα εργαστήρια Friday Harbor.
«Είναι πολύ πιθανό αυτό να αποτελεί μέρος του ρεπερτορίου συμπεριφοράς τους που κάνουν από αμνημονεύτων χρόνων, και απλά να το παρατήρησαν οι άνθρωποι τη δεκαετία του '80» εξήγησε η Giles και κατέληγε ότι ίσως είναι ένα θετικό σημάδι, που δείχνει ότι οι φάλαινες είναι καλοταϊσμένες.
«Πρόκειται για απίστευτα έξυπνα ζώα» επισημαίνει η Giles, που έχει γίνει μάρτυρας της συμπεριφοράς του «καπέλου του σολομού» μία φορά. «Ένα τμήμα του εγκεφάλου τους είναι σημαντικά πιο ανεπτυγμένο από ό,τι ακόμη και στον άνθρωπο, και αυτά είναι τμήματα του εγκεφάλου τους που σχετίζονται με τη μνήμη, το συναίσθημα και τη γλώσσα».
«Τα καπέλα σολομού είναι μία από τις πολλές "μόδες" των φαλαινών που ήρθαν και έφυγαν όλα αυτά τα χρόνια» λέει η Monika Wieland Shields, διευθύντρια του Orca Behavior Institute στην Ουάσινγκτον. «Κάποτε ήταν η κατασκοπεία με τους νεκρούς σολομούς κρεμασμένους στα πτερύγιά τους και μια άλλη φορά τραβούσαν φύκια κάτω από το νερό και τα άφηναν να φύγουν ώστε να πετάξουν πάνω από την επιφάνεια» συνέχισε. Το πρόσφατο φαινόμενο, να ρίχνουν σκάφη στο στενό του Γιβραλτάρ, μπορεί επίσης να είναι μια μορφή παιχνιδιού ή κοινωνικής μάθησης.
Σε κάθε περίπτωση, η συμπεριφορά τους αποτελεί «τάση» κατά τη διάρκεια μιας σεζόν που ξεθυμαίνει» προσθέτει και τονίζει, ότι η μόδα του «καπέλου σολομού» δεν έχει επανεμφανιστεί. «Κατά τη γνώμη μου είναι υπερβολικό να πούμε ότι ήταν καπέλο σολομού και ακόμη πιο υπερβολικό να πούμε ότι η μόδα επανήλθε από μια και μόνο φωτογραφία» τονίζει.
Με πληροφορίες από το BBC