Νέα Υόρκη: Ένα ρολόι μετρά αντίστροφα για την κλιματική αλλαγή

Νέα Υόρκη: Ένα ρολόι μετρά αντίστροφα για την κλιματική αλλαγή Facebook Twitter
Νέα Υόρκη: Ένα ρολόι μετρά αντίστροφα για την κλιματική αλλαγή (smithsonianmag)
0

«Η Γη έχει προθεσμία», έγραφε το μήνυμα για το κλίμα, που αναβόσβηνε σε μία οθόνη LED κάθε λίγα λεπτά στο κέντρο του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη.

Από τις 25 Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση του Climate Clock στην Νέα Υόρκη, η προθεσμία είναι περίπου επτά χρόνια και 97 ημέρες. 

Το Climate Clock είναι μία πρωτοβουλία καλλιτεχνών με σκοπό να αφυπνίσουν τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή. Μια νέα προσωρινή εγκατάσταση σε ένα περίφημο κτίριο του Μανχάταν υπενθυμίζει στον κόσμο ότι, πέρα από την πανδημία, υπάρχει και αυτή η τεράστια κρίση.

Το ψηφιακό ρολόι «Metronome» που τοποθετήθηκε σε ένα κτίριο της 14ης οδού, βλέπει στην Union Square.

Από το περασμένο Σάββατο, το «Ρολόι για το Κλίμα» μετρά το χρόνο που απομένει μέχρι την ολοκληρωτική κλιματική καταστροφή.

Δημιουργοί της εγκατάστασης είναι οι Gan Golan και Andrew Boyd και το έφτιαξαν στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κλίματος.

Το «Climate Clock» μετράει τα χρόνια, τις ημέρες, τις ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα που απομένουν για να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων ρύπων, ώστε να δώσουν στη Γη 67% πιθανότητα να περιορίσει την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ζωτικής σημασίας, λένε οι επιστήμονες, εάν θέλουμε να αποφύγουμε κάποιες από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων της μη βιώσιμης ανόδου της στάθμης της θάλασσας, των πλημμυρών, της απώλειας κοραλλιογενών υφάλων, των πυρκαγιών και άλλων καταστροφών.

Η προθεσμία βασίζεται σε δεδομένα από το Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change (MCC), δημιουργό του «Carbon Clock».

Παρά το επείγον μήνυμα, οι δημιουργοί του ρολογιού λένε ότι η τρέχουσα πορεία του πλανήτη δεν είναι ασταμάτητη.

Το ρολόι δε, δείχνει δύο αριθμούς. Ο κόκκινος αριθμός είναι ο χρόνος που απομένει για τη λήψη αποφασιστικής δράσης και ο πράσινος, παρακολουθεί το αυξανόμενο ποσοστό της παγκόσμιας ενέργειας που παρέχεται σήμερα από ανανεώσιμες πηγές.

Ο στόχος είναι να αυξηθεί αυτό το ποσοστό σε 100% προτού το ρολόι αντίστροφης μέτρησης φτάσει στο μηδέν.

Το «Climate Clock» καταλαμβάνει προσωρινά τη θέση του έργου «The Passage» που δημιούργησαν το 1999 οι Kristin Jones και Andrew Ginzel,  αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου δημόσιου έργου με επωνυμία «Metronome».

Η εγκατάσταση ωστόσο ήταν ορατή για το κοινό μόνο μέχρι και χθες, οπότε και έληξε και η εβδομάδα κλίματος.

Με πληροφορίες του Forbes/CBS

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM