Ένας 13χρονος μαθητής έχει αφιερωθεί στον υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό της θάλασσας, προκειμένου να συνεισφέρει στην προστασία απειλούμενων ειδών, όπως οι χελώνες καρέτα καρέτα, τα δελφίνια και οι φώκιες.
Ο Ζήσης Βαγκούσης, μαθητής του γυμνασίου Αβδήρων Ξάνθης, ήταν μόλις 7 ετών όταν, στη θέα μιας νεκρής θαλάσσιας χελώνας που είχε ξεβράσει το κύμα στην παραλία όπου είχε πάει για μπάνιο με τον πατέρα του, άρχισε να αναρωτιέται τι θα μπορούσε να κάνει ώστε να σταματήσει η πλαστική θαλάσσια ρύπανση.
Στα 13 του σήμερα, «μετρά» ήδη αρκετά χρόνια ενεργούς δράσης στον υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής, όπου ζει, από πλαστικά απορρίμματα και εγκαταλελειμμένο αλιευτικό εξοπλισμό.
«Αυτό που μ' έκανε να αναλάβω δράση, μαζί με τον πατέρα μου, ήταν οι νεκρές χελώνες στις παραλίες», εξηγεί ο 13χρονος μαθητής. «Η δράση μου όλα αυτά τα χρόνια αφορά τον υποβρύχιο -κυρίως- αλλά και τον παράκτιο καθαρισμό από διάφορα πλαστικά αλλά και από εγκαταλελειμμένο αλιευτικό εξοπλισμό, όπως δίχτυα, σχοινιά, αγκίστρια, πετονιές κ.α., για την προστασία της θάλασσας αλλά και απειλούμενων θαλάσσιων ειδών, όπως χελώνες καρέτα καρέτα, δελφίνια, φώκιες», σημειώνει.
«Θέλω να ελπίζω ότι θα είμαι παράδειγμα και για τα υπόλοιπα παιδιά σε μια κοινωνία που θα σέβεται το περιβάλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά και δεσμεύεται πως ο ίδιος, προσωπικά, θα συνεχίσει να κάνει ό,τι και σήμερα «για ένα καλύτερο μέλλον».
Στο κόσμο της θάλασσας τον μύησε ο πατέρας του, Μιχάλης Βαγκούσης, μαθαίνοντάς του από νωρίς να την αγαπά και να τη σέβεται.
«Ο Ζήσης ξεκίνησε συστηματικά από τα 7 να καθαρίζει τον θαλάσσιο βυθό», λέει ο κ. Βαγκούσης, που περιγράφει τον Ζήση ως ένα παιδί χαμηλών τόνων, με τεράστια αγάπη για τη θάλασσα και το περιβάλλον. «Να φανταστείτε ότι κάποιοι από τους καθηγητές του δεν γνώριζαν καν για τη δράση του και εξεπλάγησαν με τη βράβευση», αναφέρει για το 1ο βραβείο στην κατηγορία Περιβάλλον των You Smile Awards, που διοργανώνονται από το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Πατέρας και γιος βρίσκονται καθημερινά στη θάλασσα και όπου βρίσκουν σκουπίδια, τα μαζεύουν δίνοντας τον δικό τους αγώνα για καθαρές θάλασσες.
«Όπου βρίσκουμε στην περιοχή μας σκουπίδια, δίχτυα και άλλο αλιευτικό εξοπλισμό ή και διάφορα άλλα αντικείμενα, τα βγάζουμε από τη θάλασσα. Αν είναι μεγάλη ποσότητα, αφιερώνουμε μάλιστα όλη τη μέρα μας σ' αυτόν τον σκοπό», λέει ο κ. Βαγκούσης.
«Με τον Ζήση έχουμε βρει το ναυάγιο μιας ανεμότρατας, η οποία χτύπησε στα βράχια και βούλιαξε. Ο ιδιοκτήτης της πήρε τα αντικείμενα αξίας που είχε πάνω και οι μηχανές και τα υπόλοιπα κομμάτια της ανεμότρατας έμειναν στον βυθό», εξηγεί και προσθέτει στη λίστα των αντικειμένων που συναντά κανείς στον βυθό τα λάστιχα από μηχανάκια και αυτοκίνητα, όπως και διάφορα άλλα εξαρτήματα οχημάτων.
Αυτό που τους εξέπληξε περισσότερο, ωστόσο, ήταν ένα drone που βρήκαν στον βυθό, ανακαλύπτοντας τελικά την προέλευσή του μετά από ένα βίντεο που δημοσίευσαν στο κανάλι τους Nautilus Greece στο Υoutube.
«Βρήκαμε μια φορά κι ένα drone και το ανεβάσαμε στο κανάλι μας κι εκεί το είδε ο ιδιοκτήτης του και το αναγνώρισε. Ωστόσο, η ζημιά που είχε πάθει ήταν τόσο μεγάλη που δεν ήθελε να το επανακτήσει», θυμάται ο κ. Βαγκούσης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Φωτογραφίες: Μιχάλης Βαγκούσης
σχόλια