Ένας Βαλτόμπουφος από τη Ζάκυνθο, ο νέος σπάνιος φιλοξενούμενος της ΑΝΙΜΑ

Ένας Βαλτόμπουφος από τη Ζάκυνθο, ο νέος σπάνιος φιλοξενούμενος της ΑΝΙΜΑ Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook / ANIMA
0

Ένας βαλτόμπουφος από τη Ζάκυνθο είναι ο νέος σπάνιος φιλοξενούμενος, της ΑΝΙΜΑ.

Σε ανάρτηση μέσω Facebook, ο σύλλογος προστασίας και περίθαλψης Άγριας Ζωής, έγραψε ότι το πτηνό βρίσκεται υπό ειδική φροντίδα, λόγω «πολύ άσχημου κατάγματος».

Ο βαλτόμπουφος, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Asio flammeus, είναι ένα είδος νυχτερινού αρπακτικού πουλιού και αποτελεί μέλος της οικογένειας Strigidae.

Γνωστός για την χαρακτηριστική του εμφάνιση και τις συνήθειές του, έχει λάβει κι άλλες ονομασίες από τους παρατηρητές πτηνών, όπως «έρημος κουκουβάγια».

Είναι αρπακτικό πουλί, με μήκος κατά μέσο όρο τα 40 εκατοστά και ξεχωρίζει για το μεγάλο στρογγυλό κεφάλι του. Συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο διαδεδομένων γλαυκόμορφων πουλιών στην Αμερική, από την Αρκτική και την Βόρεια Εύκρατη ζώνη ως τη Χαβάη και τη Νότια Αμερική και μεταναστεύει προς τα νότια. Το φτέρωμά του είναι καφέ και κίτρινο με λευκές και μαύρες κηλίδες, προσδίδοντάς του τη δυνατότητα για  αποτελεσματικό καμουφλάζ στο φυσικό του περιβάλλον.

Ο βαλτόμπουφος έχει εξαιρετική όραση και ακοή, κάτι που το βοηθά να εντοπίζει τα θύματα του ακόμα και τη νύχτα. Τα θηλυκά γεννούν συνήθως 3-5 αυγά σε φωλιές που κατασκευάζονται στο έδαφος, κυρίως σε ανοιχτούς χώρους όπως λιβάδια, αγροτικές περιοχές και ερήμους.

Είναι ικανός να πετά με μεγάλη ταχύτητα και ελιγμούς, χρησιμοποιώντας την ικανότητά του να ανυψώνεται γρήγορα για να πιάσει τα θύματά του.

 
 
 
Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Ο υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, διαμορφώνοντας ένα σαφές πλαίσιο για το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται η δόμηση
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Περιβάλλον / Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, δεσμεύει τις χώρες να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Ακυρώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή ενός αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαρδούσια Όρη, ο οποίος προγραμματιζόταν να κατασκευαστεί σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Νatura, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ