Ο ποταμός των Βαλκανίων που έχει μετατραπεί σε πλωτό σκουπιδότοπο

Ο ποταμός στα Βαλκάνια που έχει μετατραπεί σε πλωτό σκουπιδότοπο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ένας ποταμός των Βαλκανίων γνωστός έως τώρα για την φυσική του ομορφιά, έχει μετατραπεί σε μία τεράστια κινούμενη σωρό με σκουπίδια, εν μέσω κακοκαιρίας και πολυετούς κακοδιαχείρισης.

Ο ποταμός Δρίνος στη Βοσνία είναι γεμάτος από τόνους πλαστικών μπουκαλιών, σκουριασμένων βαρελιών, λάστιχων αυτοκινήτων, χαλασμένων οικιακών συσκευών και άλλων αποβλήτων, που έχουν στοιβαχθεί πίσω από ένα φράγμα στον ποταμό Δρίνο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Το φράγμα έχει δημιουργηθεί από ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Βοσνίας, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη Visegrad, στα ανατολικά της χώρας, που άθελά της έχει γίνει ένας σκουπιδότοπος, όπως καταγγέλλουν τοπικοί ακτιβιστές για το περιβάλλον.

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες, που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα οδήγησαν σε υπερχειλίσεις ποταμών και ρεμάτων σε Σερβία, Βοσνία και Μαυροβούνιο, αναγκάζοντας πολλούς κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Ο Dejan Furtula της περιβαλλοντικής οργάνωσης Eko Centar Visegrad δήλωσε πως «η τεράστια εισροή αποβλήτων ήταν ασταμάτητη» παρά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και στη συνέχεια την υποχώρηση των πλημμυρών.

Ο ποταμός Δρίνος έχει μήκος 346 χλμ και ρέει από τα βορειοδυτικά του Μαυροβουνίου διασχίζοντας την Σερβία και την Βοσνία.
Μία περιοχή του ποταμού στα σύνορα, δε, μεταξύ Σερβίας και Βοσνίας είναι διάσημη για τους λάτρεις του ράφτινγκ, όταν όμως δεν περνά την «περίοδο των αποβλήτων».

Πολλοί από τους παραποτάμους του είναι γνωστοί για το σμαραγδί χρώμα των νερών τους και το σκηνικό που κόβει την ανάσα.

Περίπου 10.000 κ.μ αποβλήτων έχουν συσσωρευθεί στο φράγμα του ποταμού τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον Furtula. 
Ανάλογο ήταν το σκηνικό και πέρυσι.

Τεράστιος περιβαλλοντικός και υγειονομικός κίνδυνος

Ωστόσο, ο καθαρισμός του ποταμού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η απομάκρυνση των μπάζων χρειάζεται περίπου 6 μήνες εργασίας, αλλά όλα καταλήγουν σε ένα σκουπιδότοπο στην πόλη Visegrad, που αδυνατεί να διαχειριστεί ακόμη και τα σκουπίδια της ίδια της πόλης.

«Οι φωτιές στη χωματερή μαίνονται» είπε, χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες «όχι μόνο  τεράστιο περιβαλλοντικό και υγειονομικό κίνδυνο, αλλά και τεράστια ντροπή για μας» όπως σημείωσε.

Δεκαετίες μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, οι χώρες των Βαλκανίων καθυστερούν και βρίσκονται πίσω από τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και περιβαλλοντικής προστασίας.

Οι χώρες αυτές έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο στην διάθεση και διαχείριση αποβλήτων, παρά το γεγονός ότι ζητούν ένταξη στην ΕΕ και υιοθετούν μερικούς από τους νόμους και τους κανόνες του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Εκτός από την μόλυνση του ποταμού, πολλές χώρες των δυτικών Βαλκανίων καλούνται να αντιμετωπίσουν και τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα μόλυνσης του αέρα στην περιοχή.

Με πληροφοριες του AP/Euronews

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM
Μεγάπτερη φάλαινα «έσπασε» το ρεκόρ ταξιδεύοντας από τη Νότια Αμερική στην Αφρική

Περιβάλλον / Μεγάπτερη φάλαινα ταξίδεψε 13.000 χιλιόμετρα από Νότια Αμερική μέχρι Αφρική

Πώς καταγράφηκε το ταξίδι - Η φάλαινα κάλυψε την διπλάσια απόσταση από την τυπική μετανάστευση του είδους της - Είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει καταγραφεί να διανύει μια φάλαινα, λένε ερευνητές
LIFO NEWSROOM