«Όταν οι γάτες περιφέρονται ελεύθερες, το οικοσύστημα υποφέρει»

Όταν οι γάτες περιφέρονται ελεύθερες, το οικοσύστημα υποφέρει Facebook Twitter
Όταν οι γάτες δεν καταστρέφουν τα ενδημικά είδη μέσω του κυνηγιού, μπορούν να το κάνουν μέσω της εξάπλωσης των λοιμώξεων. Φωτ.: Marco Biondi/Unsplash
0

Τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι θαυμαστές των γατών τείνουν να γοητεύονται από τα αινιγματικά αυτά πλάσματα.

Όταν βλέπουμε ένα οικείο αιλουροειδές να καταδιώκει προσεκτικά το θήραμά του ή να παίζει χαρούμενα με άλλες γάτες, αναλογιζόμαστε τα μυστήρια του μυαλού του και τα βάθη της ψυχής του. Στην πραγματικότητα, όταν οι γάτες που ζουν ανάμεσα στους ανθρώπους αφήνονται να περιφέρονται ελεύθερα, συχνά αφήνουν στο πέρασμά τους ίχνη οικολογικής καταστροφής. Πολλά είδη έχουν εξαφανιστεί και πολλά άλλα ζώα υποφέρουν επειδή επιτρέπουμε σε «εξημερωμένες» γάτες να περιφέρονται στην ύπαιθρο.

Οι οικόσιτες γάτες δεν μπορούν ποτέ να είναι «άγριες», είτε ανήκουν σε ανθρώπους είτε είναι αδέσποτες, μπορούν όμως να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τα οικοσυστήματα. Το ερώτημα είναι πόσο επικίνδυνες.

Οι γάτες δεν σκοτώνουν μόνο τα μικρά πουλιά στη φωλιά αλλά και τα ενήλικα, αφαιρώντας την ευκαιρία σ’ ένα πτηνό που έχει ήδη επιβιώσει από τις δοκιμασίες της νεότητας, να αναπαραχθεί ξανά τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Grant Sizemore του American Bird Conservancy, οι γάτες που κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά μια μεγάλη ποικιλία ειδών σε διάφορα περιβάλλοντα ανά τον κόσμο, από τις αυλές των σπιτιών μέχρι τους ωκεανούς: «Οι επιπτώσεις αυτές περιλαμβάνουν την θήρευση, την μετάδοση παρασίτων και ασθενειών καθώς και έμμεσες επιπτώσεις (π.χ. ανταγωνισμός). Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, τα είδη που επηρεάζονται περισσότερο από τις γάτες σε εξωτερικούς χώρους είναι νησιωτικά είδη και κυρίως πουλιά, που δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν την τεράστια απειλή που θέτουν οι γάτες και συχνά έχουν μικρότερους πληθυσμούς από τα είδη της ηπειρωτικής άγριας ζωή».

Όταν οι γάτες περιφέρονται ελεύθερες, το οικοσύστημα υποφέρει Facebook Twitter
Οι ερευνητές διαπιστώνουν μάλιστα ότι οι γάτες κυνηγούν περισσότερο μικρά θηλαστικά παρά πουλιά. Φωτ.: Aleksei Zaitcev/ Unsplash

Οι γάτες δεν σκοτώνουν μόνο τα μικρά πουλιά στη φωλιά αλλά και τα ενήλικα, αφαιρώντας την ευκαιρία σ’ ένα πτηνό που έχει ήδη επιβιώσει από τις δοκιμασίες της νεότητας, να αναπαραχθεί ξανά τα επόμενα χρόνια, εξηγεί ο Sizemore.

«Δυστυχώς, είτε στα νησιά είτε αλλού, και οι γάτες έχουν πλέον συμβάλει στην εξαφάνιση τουλάχιστον 63 ειδών πτηνών, θηλαστικών και ερπετών παγκοσμίως». Οι υπαίθριες γάτες έχουν ιδιαίτερα καταστροφικές επιπτώσεις στα πτηνά, καθώς κατατάσσονται ως «η κορυφαία πηγή άμεσης θνησιμότητας πτηνών στις Ηνωμένες Πολιτείες, σκοτώνοντας περίπου 2,4 δισεκατομμύρια πουλιά κάθε χρόνο».

Δεν είναι όμως μόνο τα πουλιά που κινδυνεύουν με εξολόθρευση από τις γάτες που κυκλοφορούν ελεύθερα, Οι ερευνητές διαπιστώνουν μάλιστα ότι οι γάτες κυνηγούν περισσότερο μικρά θηλαστικά παρά πουλιά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σκίουρους, τυφλοπόντικες, αρουραίους και άλλα τρωκτικά, τα οποία είναι πιο εύκολο να πιαστούν από τα πουλιά, καθώς δεν μπορούν να πετάξουν μακριά. Επιπλέον, αυτά τα είδη μπορεί να αποδειχθούν πιο αξιόπιστη πηγή λείας, καθώς δεν μεταναστεύουν ετησίως όπως πολλά είδη πουλιών.

Ακόμη και όταν οι γάτες δεν καταστρέφουν τα ενδημικά είδη μέσω του κυνηγιού, μπορούν να το κάνουν μέσω της εξάπλωσης των λοιμώξεων. Η πανίδα της Αυστραλίας έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις γάτες, οι οποίες εμπλέκονται στην εξαφάνιση πολλών απειλούμενων ειδών πτηνών και θηλαστικών.

Δεν είναι μόνο η άγρια ζωή που υποφέρει όταν οι γάτες αφήνονται ελεύθερες να περιφέρονται σε εξωτερικούς χώρους. Όπως παρατηρεί ο Sizemore, «οι γάτες είναι η κύρια πηγή λύσσας μεταξύ των οικόσιτων ζώων στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκθέτουν δυσανάλογα περισσότερους ανθρώπους σε αυτή την ασθένεια από ό,τι η άγρια πανίδα». Τα ζώα που περιφέρονται στην ύπαιθρο «έχουν επίσης περίπου τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από παράσιτα, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να μεταδοθούν στους ανθρώπους.

Επιπλέον, οι γάτες αποτελούν μόνιμο ξενιστή για το παράσιτο Toxoplasma gondii που προκαλεί την τοξοπλάσμωση. Το παράσιτο μπορεί να ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του μόνο στο πεπτικό σύστημα μιας γάτας και στη συνέχεια αποβάλλεται μέσω των κοπράνων στο περιβάλλον, όπου μπορεί στη συνέχεια να μολύνει οποιοδήποτε πτηνό ή θηλαστικό».

Με στοιχεία από το Salon

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM