Καμία χώρα δεν κατάφερε να ανταποκριθεί πλήρως στα πρότυπα της ποιότητας του αέρα του 2021, που όρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως έδειξε σχετική έρευνα.
Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα ρύπανσης σε 6.475 πόλεις και όπως φαίνεται από τα στοιχεία η αιθαλομίχλη ανακάμπτει ακόμη και σε ορισμένες περιοχές, όπου είχε παρατηρηθεί πτώση στους δείκτες, λόγω της πανδημίας.
Ο ΠΟΥ συνιστά οι μέσες ετήσιες μετρήσεις των μικρών και επικίνδυνων σωματιδίων του αέρα, γνωστά ως PM2,5 να μην υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο μετά την αλλαγή των οδηγιών του πέρυσι.
Επισήμανε δε, ότι ακόμη και οι χαμηλές συγκεντρώσεις αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία.
Ωστόσο, μόλις το 3,4% του συνόλου των πόλεων που συμμετείχαν στην έρευνα πληρούσαν το πρότυπο το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που συμμγκεντρώθηκαν από την IQAir, μια ελβετική εταιρεία τεχνολογίας για τη ρύπανση, που παρακολουθεί την ποιότητα του αέρα. Έως και 93 πόλεις δε, κατέγραψαν επίπεδα PM2, 10 φορές του προτεινόμενου επιπέδου.
«Υπάρχουν πολλές χώρες που κάνουν μεγάλα βήματα στη μείωση», δήλωσε η Christi Schroeder, υπεύθυνη επιστήμης για την ποιότητα του αέρα στην IQAir.
«Η Κίνα ξεκίνησε με μερικούς πολύ μεγάλους αριθμούς και αυτοί συνεχίζουν να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Αλλά υπάρχουν επίσης μέρη στον κόσμο όπου η κατάσταση χειροτερεύει σημαντικά».
Τα συνολικά επίπεδα ρύπανσης της Ινδίας επιδεινώθηκαν το 2021. Το Νέο Δελχί παρέμεινε η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου, όπως έδειξαν τα στοιχεία.
Το Μπαγκλαντές παραμένει η πιο μολυσμένη χώρα του κόσμου, στοιχείο αμετάβλητο από πέρυσι, ενώ το Τσαντ κατέλαβε τη δεύτερη θέση με τα στοιχεία της αφρικανικής χώρας να συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά.
Η Κίνα, η οποία διεξάγει πόλεμο κατά της ρύπανσης από το 2014, έπεσε στην 22η θέση στην κατάταξη PM2,5 το 2021, από την 14η θέση ένα χρόνο νωρίτερα, με τις μέσες μετρήσεις να βελτιώνονται ελαφρώς κατά τη διάρκεια του έτους στα 32,6 μικρογραμμάρια, ανέφερε η IQAir.
Το Hotan στη βορειοδυτική περιοχή της Xinjiang ήταν η πόλη με τις χειρότερες επιδόσεις στην Κίνα, με μέσες μετρήσεις PM2,5 άνω των 100 μικρογραμμαρίων, που προκλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από αμμοθύελλες.
Η πόλη έπεσε στην τρίτη θέση στη λίστα με τις πιο μολυσμένες του κόσμου αφού ξεπεράστηκε από τις Bhiwadi και Ghaziabad, και οι δύο στην Ινδία.
Με πληροφορίες του Reuters/NBCNews