Παγκόσμια τράπεζα σπόρων: Έφτασε το 1 εκατ. δείγματα

Παγκόσμια τράπεζα σπόρων: Έφτασε το 1 εκατ. δείγματα Facebook Twitter
Το θησαυροφυλάκιο σπόρων είναι πλέον υδατοστεγές (Πηγή φωτό EPA)
0

Στην Παγκόσμια Τράπεζα σπόρων, στον Αρκτικό Ωκεανό, βρίσκονται πλέον 1 εκατομμύριο ποικιλίες, γεγονός που αποτελεί ορόσημο.

Οι νέες καταθέσεις έγιναν αφότου ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση της εγκατάστασης, που κρίθηκε αναγκαία όταν πλημμύρισε απρόσμενα το τούνελ εισόδου, το 2017. Σπόροι από 60.000 ποικιλίες καλλιεργειών από όλο τον κόσμο τοποθετήθηκαν στην τράπεζα ως εφεδρικές εκείνων που κρατούνται σε άλλες τράπεζες σπόρων.

Πλέον σε αυτό το θησαυροφυλάκιο υπάρχουν περίπου 1.050.000 ποικιλίες καλλιεργειών από 5.000 είδη. Ποσότητα που αντιπροσωπεύει τα δύο πέμπτα των 2,4 εκατ. ποικιλιών του κόσμου.

Το υπόγειο θησαυροφυλάκιο, που βρίσκεται στο νορβηγικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, κατασκευάστηκε το 2008, με κόστος 9 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, ο απρόσμενα γρήγορος ρυθμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη είχε ως συνέπεια να λιώσει το μόνιμα παγωμένο υπέδαφος, που το καλύπτει.

Η νορβηγική κυβέρνηση προχώρησε σε ανακαίνιση ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων και πλέον η εγκατάσταση είναι απολύτως υδατοστεγής, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, και ασφαλής για το μέλλον. Ο εξοπλισμός που διατηρεί στους -18 βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία στο θησαυροφυλάκιο μεταφέρθηκε σε νέο κτίριο, προκειμένου τα μηχανήματα να μην απελευθερώνουν θερμότητα. Πάντως, οι αρμόδιοι δήλωσαν ότι θα παρακολουθούν την κατάσταση, για την περίπτωση που κριθεί απαραίτητη μια νέα αναβάθμιση τις επόμενες δεκαετίες.

Εξαιτίας της καταστροφής της φύσης, χάνεται η ποικιλομορφία των ειδών καλλιεργειών, που έχει ζωτική σημασία. Επίσης, οι τράπεζες σπόρων μπορούν να καταστραφούν λόγω πολέμου, όπως συνέβη με εκείνη στο Χαλέπι της Συρίας, κάτι που καθιστά ακόμη πιο κρίσιμη την ύπαρξη της τράπεζας σπόρων στο Σβάλμπαρντ.

Την Τρίτη έγιναν καταθέσεις σπόρων από 36 ιδρύματα. Ανάμεσά τους, άγριο δίκοκκο σιτάρι που ανακαλύφθηκε το 1906 και κατατέθηκε από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα, ποικιλίες πατάτας από Περού, όπως και άλλα είδη καλλιέργειας από τη Μογγολία, το Μαρόκο, τη Μιανμάρ και τη Νέα Ζηλανδία. Κάθε δείγμα περιέχει περίπου 500 σπόρους.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Περιβάλλον / JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Η JBS, η μεγαλύτερη εταιρεία κρέατος στον κόσμο, κινδυνεύει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου έως το 2025, καθώς κτηνοτρόφοι και συνδικάτα προειδοποιούν για ανυπέρβλητα εμπόδια στην ιχνηλασιμότητα και την περιβαλλοντική συμμόρφωση
LIFO NEWSROOM
Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Περιβάλλον / Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι άγρια λουλούδια σε αστικά εδάφη μπορεί να μεταφέρουν τοξικά μέταλλα στις μέλισσες - Τι προτείνουν οι επιστήμονες για την ασφάλεια των επικονιαστών
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Η ευρωπαϊκή έκθεση για την κατάσταση του κλίματος «αποκαλύπτει» τον αντίκτυπο των ορυκτών καυσίμων στην ήπειρο κατά τη διάρκεια των θερμότερων 12 μηνών που έχουν καταγραφεί ποτέ
LIFO NEWSROOM