Πάνω από 20,000 οι νεκροί στη δυτική Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, λόγω καύσωνα - Τι δείχνει νέα ανάλυση

Πάνω από 20,000 οι νεκροί στη δυτική Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, λόγω καύσωνα - Τι δείχνει νέα ανάλυση Facebook Twitter
Ένα παιδί δροσίζεται σε πλατεία της Φρανκφούρτης τον περασμένο Ιούλιο. Στη Γερμανία ο υδράργυρος ξεπέρασε κατά τόπους τους 40 βαθμούς - Φωτ.: Getty Images
0

Πάνω από 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους καύσωνες που έπληξαν τη δυτική Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, με θερμοκρασίες που θα ήταν πρακτικά αδύνατες χωρίς την κλιματική κρίση, δείχνουν νέα στοιχεία. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ανάλυση των πλεοναζόντων θανάτων, κοινώς της διαφοράς μεταξύ του αριθμού των θανάτων που καταγράφηκαν και εκείνων που υπολογίζονταν βάσει των ιστορικών τάσεων, αποκαλύπτει την απειλή της παγκόσμιας υπερθέρμανσης που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή. 

Κατά τη διάρκεια των φετινών καυσώνων, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο, τους 42 σε περιοχές της νοτιοδυτικής Γαλλίας και τους 44 βαθμούς σε Σεβίλη και Κόρδοβα. 

Τέτοιες τιμές σε θερμοκρασίες θα ήταν «πρακτικά αδύνατες» χωρίς την κλιματική κρίση, σημειώνουν στην ανάλυσή τους οι επιστήμονες του World Weather Attribution. 

Πού καταγράφηκαν οι θάνατοι 

Στην ανάλυση δεν προσμετρώνται συγκεκριμένα οι θάνατοι που σχετίζονται με τον καύσωνα, αλλά ο αριθμός των θανάτων που σημειώθηκαν τις περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες. 

Σε Αγγλία και Ουαλία η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε 3,271 θανάτουος μεταξύ 1ης Ιουνίου και 7ης Σεπτεμβρίου. 

Στην Ισπανία, το Ιντστιτούτο Υγείας Carlos III εκτιμά πως μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου υπήρξαν 4,655 θάνατοι που αποδίδονται στη ζέστη. 

Στη Γερμανία, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ υπολογίζει στους 4.500 τους νεκρούς στη χώρα κατά τους θερινούς μήνες και εξαιτίας της ακραίας ζέστης. 

Το βαρύτερο φόρο απωλειών, ωστόσο, φαίνεται να καταγράφει η Γαλλία, όπου έχασαν τη ζωή τους 10.420 άνθρωποι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με την Santé Publique France, την υπηρεσία Υγείας της χώρας. 

Ένας στους τέσσερις αυτούς θανάτους -ή 2.816- καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια ενός από τους συνολικά τρεις ακραίους καύσωνες που έπληξαν τη χώρα.

Το καλοκαίρι του 2022 το πιο ζεστό στην ιστορία 

Σύμφωνα με την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, το καλοκαίρι του 2022 ήταν το πιο θερμό που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία. 

«Οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο συχνοί και έντονοι καθώς ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, οπότε θα πρέπει να περιμένουν περισσότερα και πιο ζεστά κύματα καύσωνα στο μέλλον» εξηγεί η Γιουνίς Λο, ερευνήτρια στην κλιματική αλλαγή, στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. 

«ΟΙ επιστήμονες έχουν συνδέσει πολλούς από τους περασμένους καύσωνες με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Αυτό σημαίνει πως οι καύσωνες έγιναν πιο πιθανό να συμβούν ή πιο έντονοι λόγω των ανθρώπινων εκομπών αερίων του θερμοκηπίου» προσθέτει. 

Με πληροφορίες από Guardian


 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM
COP29 στο Αζερμπαϊτζάν: Εν αναμονή της απόφασης Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Περιβάλλον / COP29 στο Αζερμπαϊτζάν: Εν αναμονή της απόφασης Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών της διάσκεψης - Κορυφαίοι ηγέτες δεν παρίστανται - Αρνούνται να χρηματοδοτήσουν έργα για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες
LIFO NEWSROOM