Ανακάλυψαν «γατάκι» 35.000 ετών, παγωμένο στη Σιβηρία

Ανακάλυψαν «γατάκι» 35.000 ετών, παγωμένο στη Σιβηρία Facebook Twitter
Φωτογραφία: Borissiak Paleontological Institute of the Russian Academy of Sciences
0

Ένα μωρό γάτας της Πλειστόκαινου περιόδου, με αιχμηρά δόντια σαν σπαθιά - του γένους σμιλόδοντα - εκτιμάται πως είναι ηλικίας 35.000 ετών, εντοπίστηκε στους πάγους της Σιβηρίας. Τώρα, οι επιστήμονες δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα της πρώτης τους μελέτης για το πλάσμα αυτό, που δεν εντοπίζεται πια στη σύγχρονη πανίδα.

Το μουμιοποιημένο σώμα της νεογέννητης γάτας βρέθηκε στον παγετώνα της Σιβηρίας το 2020, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports. Οι ερευνητές ανακάλυψαν οστά της λεκάνης, του μηριαίου οστού και της κνήμης εγκλωβισμένα σε ένα κομμάτι πάγου μαζί με τα μετωπικά υπολείμματα του μικρού. Η εμφάνιση του θηλαστικού δείχνει ότι δεν μοιάζει με κανένα άλλο «στη σύγχρονη πανίδα», έγραψαν οι ερευνητές. Οι σμιλόδοντες αποτελούν γένος της εξαφανισμένης υποοικογένειας μαχαιροδόντων αιλουριδών και έζησαν κατά την εποχή του Πλειστόκαινου.

Η ομάδα των επιστημόνων χρησιμοποίησε χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα για να προσδιορίσει ότι το μικρό ζώο - που ανήκει στο είδος Homotherium latidens - έζησε πριν από 35.000 με 37.000 χρόνια.

Ανακάλυψαν «γατάκι» 35.000 ετών, παγωμένο στη Σιβηρία Facebook Twitter
Φωτογραφία: Borissiak Paleontological Institute of the Russian Academy of Sciences

Η αποκάλυψη κατεψυγμένων υπολειμμάτων από θηλαστικά του Ύστερου Πλειστόκαινου είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Οι παλαιοντολόγοι έπρεπε συνήθως να βασίσουν τα συμπεράσματά τους στο πώς έμοιαζαν αυτά τα προϊστορικά αρπακτικά, μελετώντας τα απολιθωμένα οστά τους.

Αυτή τη φορά, το παγωμένο ζώο είχε ακόμα μέρος της γούνας του, ενώ σώθηκαν ακόμα τα μουστάκια του, μουμιοποιημένη σάρκα και μυς, επιτρέποντας στους επιστήμονες να μελετήσουν το μέγεθος και την τοποθέτηση των αυτιών του, το μεγάλο στόμα και το ασυνήθιστο ρύγχος του, τον τεράστιο λαιμό, τα επιμήκη μπροστινά άκρα και το σκούρο τρίχωμα.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τα υπολείμματα του ζώου αυτού με αυτό ενός λιονταριού ηλικίας τριών εβδομάδων, του Panthera leo, καθώς και με τα κρανία άλλων ανήλικων λιονταριών. Υπολόγισαν την ηλικία του με βάση την εμφάνιση των βρεφικών κοπτικών δοντιών, τα οποία συνέκριναν με αυτά του λιονταριού.

Το σώμα του μουμιοποιημένου ζώου ήταν καλυμμένο με ένα παχύ στρώμα από απαλή, σκούρα καφέ γούνα πάχους περίπου τριών εκατοστών, είπαν οι ερευνητές. Ο λαιμός του ήταν μακρύτερος και διπλάσιος σε πάχος από αυτόν ενός σύγχρονου λιονταριού.

Τα μπροστινά άκρα του μικρού διατηρήθηκαν σχεδόν πλήρως μέσα στον πάγο, αποκαλύπτοντας πλατιά, πόδια με γούνα, κατάλληλα για περπάτημα στο χιόνι και αιχμηρά, κυρτά νύχια.

Ανακάλυψαν «γατάκι» 35.000 ετών, παγωμένο στη Σιβηρία Facebook Twitter
Φωτογραφία: Borissiak Paleontological Institute of the Russian Academy of Sciences

Οι προϊστορικές αυτές γάτες που είχαν αιχμηρά δόντια, σε σχήμα σπαθιού περιφέρονταν ευρέως σε όλη την Αφρική, την Ευρώπη και την Αμερική για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια μέχρι πριν από περίπου 10.000 χρόνια, όταν η εποχή των παγετώνων έφτασε στο τέλος της και η λεία τους άρχισε να εξαφανίζεται.

Η ανακάλυψη του μουμιοποιημένου μωρού επιβεβαιώνει ότι οι γάτες αυτές ήταν παρούσες στην Ασία κατά την Ύστερη Πλειστόκαινο περίοδο, είπαν οι ερευνητές.

Ανακάλυψαν «γατάκι» 35.000 ετών, παγωμένο στη Σιβηρία Facebook Twitter
Φωτογραφία: Dayna Smith/Washington Post

Σε αντίθεση με τις σύγχρονες μεγαλόσωμες γάτες, που έχουν μακριά πόδια και χρησιμοποιούν τις μακριές ουρές τους για ισορροπία όταν τρέχουν, οι γάτες με δόντια σαν σπαθιά ήταν πιο σωματώδεις - κατάλληλες για επιθέσεις σε ενέδρα όπου τύλιγαν τα δυνατά τους μέλη γύρω από το θήραμά τους και βύθιζαν τα δόντια τους στο σώμα του.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτά τα διακριτικά χαρακτηριστικά ήταν ήδη εμφανή στο νεαρό ζώο, επιβεβαιώνοντας αυτό που οι παλαιοντολόγοι είχαν προηγουμένως αποκομίσει από τη μελέτη σκελετών ενηλίκων του είδους του που είχαν ανακαλυφθεί παλαιότερα. 


Με πληροφορίες από Washington Post

 
 
 
Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM
Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM
Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Μόλις στις 10 Ιανουαρίου, οι πλουσιότεροι του πλανήτη είχαν εξαντλήσει τις ποσότητες CO2 που θα πρέπει να εκπέμψουν, ώστε να μην συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Περιβάλλον / H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Το 2024 ανακηρύχθηκε η θερμότερη χρονιά από το 1850, όταν άρχισε η καταγραφή θερμοκρασιών, και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το 2025, που ήδη προδιαγράφεται ως μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές στην ιστορία
LIFO NEWSROOM