Η απελευθέρωση του μεθανίου και του διοξειδίου του άνθρακα από το πέρμαφροστ (το μόνιμα παγωμένο έδαφος) θα επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη και θα προσθέσει μέχρι και 70 τρισεκατομμύρια δολάρια στον παγκόσμιο λογαριασμό για το κλίμα, σύμφωνα με την καινούργια μελέτη για την Αρκτικής.
Εάν οι χώρες δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στη Συμφωνία των Παρισίων το πέρμαφροστ και η απώλεια του πάγου θα προκαλέσουν σχεδόν 5% αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και μαζί και των σχετικών δαπανών, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.
Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που υπολογίζει τις οικονομικές επιπτώσεις από το πέρμαφροστ και τη λευκαύγεια που είναι το μέτρο της ανακλαστικότητας μιας επιφάνειας ή ενός σώματος.
Τα στοιχεία προκύπτουν με βάση τα πιο προηγμένα μοντέλα υπολογιστών για το θα συμβεί στην Αρκτική καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται. Δείχνουν πώς τα αποσταθεροποιημένα φυσικά συστήματα θα επιδεινώσουν το πρόβλημα που προκαλούν οι ανθρωπογενείς εκπομπές, καθιστώντας πιο δύσκολη και δαπανηρή την επίλυση.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν γνωστά αποθέματα κατεψυγμένης οργανικής ύλης στο έδαφος μέχρι 3 μέτρα βάθος σε πολλά σημεία της Αρκτικής.
Η απώλεια του πέρμαφροστ είναι το μεγαλύτερο ζήτημα. Τα αέρια του θερμοκηπίου - τα οποία απελευθερώνονται όταν η οργανική ύλη που είχε παγώσει κάτω από το έδαφος για αιώνες αποψύχεται - έχουν ήδη αρχίσει να διαφεύγουν.
Μέχρι στιγμής, ο αντίκτυπος είναι μικρός. Δέκα γιγατόνοι άνθρακα έχουν απελευθερωθεί από το πέρμαφροστ, αλλά αυτή η πηγή εκπομπών θα αυξηθεί ραγδαία μόλις οι θερμοκρασίες αυξηθούν πέρα από το όριο του 1 βαθμού Κελσίου.
Με τα σημερινά προγνωστικά μοντέλα, μέχρι το τέλος του αιώνα η θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί κατά τρεις βαθμούς και η απελευθέρωση του μεθανίου και του διοξειδίου του άνθρακα από το πέρμαφροστ θα είναι δραματικά μεγάλη.
Αυτό θα αυξήσει τις παγκόσμιες κλιματικές οικονομικές επιπτώσεις κατά 70 δισεκατομμύρια δολάρια από τώρα μέχρι το 2300. Το ποσό αυτό είναι 10 φορές υψηλότερο από το προβλεπόμενο κόστος για το λιώσιμο των πάγων της Αρκτική.
Θα αυξήσει επίσης την παγκόσμια ανισότητα επειδή το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής επιβάρυνσης είναι πιθανό να βαρύνει τις χώρες που βρίσκονται σε θερμότερες και φτωχότερες περιοχές όπως η Ινδία και η Αφρική, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες σε αύξηση των θερμοκρασιών.
σχόλια