Πλημμύρες στο Μπουρουντί- Η λίμνη Τανγκανίκα «καταπίνει» σπίτια και αγροκτήματα

Πλημμύρες στο Μπουρουντί- Η λίμνη Τανγκανίκα «καταπίνει» σπίτια και αγροκτήματα Facebook Twitter
AP
0

Οι φυσικές καταστροφές ανάγκασαν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Μπουρούντι τα τελευταία χρόνια, αναφέρει η φιλανθρωπική οργάνωση Save the Children.

Οι περισσότεροι από αυτούς ζούσαν στις όχθες της λίμνης Τανγκανίκα όπου η στάθμη των υδάτων είχε αυξηθεί λόγω των ισχυρών καταιγίδων, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Οι άνθρωποι είπαν ότι ξυπνούσαν τη νύχτα και έβλεπαν τα σπίτια και τα αγροκτήματά τους να τα έχει «καταπιεί» η λίμνη, η δεύτερη βαθύτερη στον κόσμο.

Το Save the Children κάνει λόγο για μία «ξεχασμένη κρίση».

Η λίμνη Τανγκανίκα διασχίζει το Μπουρούντι και πολλές άλλες αφρικανικές πολιτείες. Είναι η μεγαλύτερη λίμνη με γλυκό νερό στον κόσμο. Η στάθμη του νερού αυξήθηκε στα 776,4 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον κανονικό μέσο όρο των 772,7 μέτρων.

Στις πλημμύρες στην περιοχή συμβάλλουν πολλοί παράγοντες αλλά η υπερθέρμανση που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή καθιστά πιο πιθανές τις ακραίες βροχοπτώσεις.

Ο κόσμος έχει ήδη υψηλότερη θερμοκρασία κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανική εποχή και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται, εκτός εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν απότομες περικοπές στις εκπομπές ρύπων.


Μια 17χρονη είπε στο Save the Children ότι εκείνη και η οικογένειά της έχασαν χάσει το σπίτι τους όταν η λίμνη υπερχείλισε πέρυσι.

«Ήταν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κοιμόμουν και ξύπνησα και το νερό ήταν μέσα στο σπίτι. Το σπίτι καταστράφηκε και λίγο μετά το εγκαταλείψαμε», είπε.

Σχεδόν το 85% των 122.500 ανθρώπων που ζουν σε δομές φιλοξενίας στο Μπουρούντι έχουν εκτοπιστεί από φυσικές καταστροφές και όχι από συγκρούσεις, ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση.

Τα παιδιά φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης, με περίπου 7.200 μωρά κάτω του ενός έτους να ζουν σε καταυλισμούς, πρόσθεσε.

«Στον καταυλισμό Γκατούμπα, όπου ζουν 3.000 άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από τις πλημμύρες, πάνω από το 80% των κατοίκων είναι παιδιά. Τα περισσότερα δεν πηγαίνουν σχολείο και πολλοί τρώνε μόνο ένα γεύμα την ημέρα» αναφέρει το Save the Children.

Μια 47χρονη μητέρα τριών παιδιών είπε ότι φοβόταν πως τα παιδιά της θα πέθαιναν από την πείνα.

«Ήμουν αγρότισσα πριν από τις πλημμύρες, αλλά τώρα το σπίτι μου έχει μετατραπεί σε υποβρύχιο. Αυτή τη φορά, η πλημμύρα κάλυψε τα πάντα και δεν υποχώρησε» πρόσθεσε.

Με πληροφόιρες του BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM