Ο χαυλιόδοντας που έχει η φάλαινα μονόκερος πάντα μάγευε τους ανθρώπους. Τώρα, μελέτη δείχνει ότι σκοπός του είναι, μεταξύ άλλων, η προσέλκυση των θηλυκών.
Το ναρβάλ, ή φάλαινα μονόκερος, είναι θαλάσσιο θηλαστικό. Χαρακτηριστικό του ο μυτερός χαυλιόδοντας που εκτείνεται από την άνω γνάθο, προς τα εμπρός, σαν κέρατο. Κάποτε, οι Βίκινγκ τα πωλούσαν ως κέρατα μονόκερου, ενώ λέγεται ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Α' της Αγγλίας είχε αγοράσει ένα για 10.000 λίρες. Ποσό που τότε επαρκούσε για την αγορά κάστρου.
Ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα για 245 αρσενικά ενήλικα ναρβάλ, που παρατηρήθηκαν στα νερά ανοιχτά της Γροιλανδίας για 35 χρόνια. Μέτρησαν το σώμα τους, το πλάτος της ουράς τους και το μήκος του χαυλιόδοντά τους.
Χοντρικά μιλώντας, διαπίστωσαν ότι τα μεγαλόσωμα αρσενικά είχαν χαυλιόδοντες που ήταν ακόμη μεγαλύτεροι από ό,τι θα αναμενόταν. Αυτού του είδους η υπερβολική ανάπτυξη μπορεί να ερμηνευθεί ως σημάδι ότι ένα βιολογικό χαρακτηριστικό εξελίχθηκε ως εργαλείο για να διώχνει τα αντίπαλα αρσενικά και για να εντυπωσιάσει τα αρσενικά.
Όπως το θέτουν οι ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biology Letters «Η πληροφορία που στέλνεται είναι απλή: "Είμαι μεγαλύτερος από εσένα"». Τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν στο να ξεδιαλυθούν πολλά μυστήρια που αφορούν τα ναρβάλ.
Όπλο και μέσο επικοινωνίας
Ο χαυλιόδοντας εντοπίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο αρσενικό. Μπορεί να φτάσει σε μήκος 2,74 μέτρων. Πρόκειται για δόντι, που εκτείνεται από την άνω γνάθο και κάποια αρσενικά έχουν δύο. Ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά τη φάλαινα μονόκερο κυρίως επειδή τα ναρβάλ είναι ανήσυχα πλάσματα που ζουν κάτω από τον πάγο, στα απομακρυσμένα νερά του Αρκτικού Ωκεανού, ενώ δεν ευημερούν σε αιχμαλωσία.
Τα ανοίγματα στον πάγο τους επιτρέπουν να αναπνέουν όταν χρειάζεται, ιδιαίτερα έπειτα από βουτιές, στις οποίες μπορούν να φτάσουν σε βάθος 1,5 μιλίου. Κάποιοι επιστήμονες έχουν υποθέσει ότι ο χαυλιόδοντάς τους λειτουργεί ως κάποιου είδους αισθητήρας, εντοπίζοντας τις χημικές μεταβολές στο περιβάλλον τους. Έχει έως και 10 εκατομμύρια νευρικές απολήξεις. Άλλες αναφορές, για σπασμένους χαυλιόδοντες ή για άλλους καρφωμένους στα πλευρά αρσενικών ναρβάλ ερμηνεύτηκαν ως ένδειξη ότι χρησιμοποιούνται και σαν όπλα.
Επίσης, έχει παρατηρηθεί δύο ναρβάλ να διασταυρώνουν και να τρίβουν τους χαυλιόδοντές τους, κάτι που εκτιμάται ότι είναι μέσο επικοινωνίας. «Μπορεί να είναι μια συμπεριφορά για την αξιολόγηση της μαχητικής ικανότητας των αντιπάλων και την αποφυγή μαχών που πιθανώς θα κοστίσουν ακριβά», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.
Με πληροφορίες από Times
σχόλια