Φωλιά πράσινης χελώνας (Chelonia mydas), εντοπίστηκε στη Ρόδο για πρώτη φορά, σύμφωνα με ενημέρωση από το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Πρόκειται για ανακάλυψη μεγάλης σημασίας, καθώς ισούται με τη πιθανή επέκταση της περιοχής αναπαραγωγής του είδους στη Μεσόγειο. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εντόπισε τη φωλιά τον Ιούνιο του 2024, κατά τη διάρκεια ερευνών της ομάδας του στις παραλίες του νησιού, στο πλαίσιο έργου για τον βιώσιμο τουρισμό που χρηματοδοτείται από το TUI Care Foundation.
Σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στην επίσημη ιστοσελίδα του, η φωλιά βρέθηκε στον Κόλπο Απολακκιάς και ειδικότερα, στη δυτική ακτή της Ρόδου. Την 22η Ιουνίου, εντοπίστηκαν ίχνη ενήλικης πράσινης χελώνας τα οποία οδήγησαν σε μια φωλιά, εντός της οποίας βρίσκονταν 86 αυγά, «78 από τα οποία εκκολάφθηκαν επιτυχώς», γράφει ο ΑΡΧΕΛΩΝ.
Είδος υπό εξαφάνιση παγκοσμίως
Αυτό το είδος χελώνας, κινδυνεύει με εξαφάνιση παγκοσμίως και η φωλιά που βρέθηκε στη Ρόδο, κυοφορεί την ελπίδα μιας εν δυνάμει μετατόπισης στις περιοχές αναπαραγωγής της πράσινης χελώνας. Αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.
«Η ανακάλυψη φωλιών πράσινης χελώνας στη Ρόδο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση της αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών» δήλωσε ο βιολόγος Κώστας Τενεκετζής, υπεύθυνος της σχετικής έρευνας, για να προσθέσει στην πορεία: «Αυτό ενισχύει την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση και προστασία των βιοτόπων των χελωνών».
Στη διάρκεια των ερευνών, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ μαζί με τους ερευνητές του Υδροβιολογικού Σταθμού του ΕΛΚΕΘΕ στη Ρόδο και με τοπικούς εθελοντές κατέγραψε επίσης επτά φωλιές χελώνας Καρέττα στην ίδια παραλία, η οποία βρίσκεται σε περιοχή του δικτύου NATURA 2000.
Οι προσπάθειες παρακολούθησης και προστασίας θα συνεχιστούν, με στόχο την πλήρη κατανόηση αυτής της νέας τάσης αναπαραγωγής και τη συμβολή στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών.