Σε «απίστευτα» χαμηλό επίπεδο ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής

Σε «απίστευτα» χαμηλό επίπεδο ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ο θαλάσσιος πάγος που περιβάλλει την Ανταρκτική βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με κάθε άλλη χειμερινή καταγραφή, όπως δείχνουν τα δορυφορικά δεδομένα.

«Απέχει από ο,τιδήποτε έχουμε δει, που είναι σχεδόν συγκλονιστικό» είπε ο Walter Meier, του Εθνικού Κέντρου  Δεδομένων Χιονιού και Πάγου, ο οποίος παρακολουθεί τα επίπεδα θαλάσσιου πάγου στην Ανταρτική.

Μια ασταθής Ανταρκτική θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες, προειδοποίησαν πολικοί εμπειρογνώμονες.

Η τεράστια έκταση πάγου της Ανταρκτικής ρυθμίζει τη θερμοκρασία του πλανήτη, καθώς η λευκή επιφάνεια αντανακλά την ενέργεια του ήλιου πίσω στην ατμόσφαιρα και ψύχει, επίσης, το νερό κάτω αλλά και κοντά της.

Χωρίς τους πάγους να ψύχουν τον πλανήτη, η ήπειρος θα μπορούσε να μετατραπεί από ψυγείο της Γης σε καλοριφέρ, προειδοποίησαν οι ειδικοί.

Οι πάγοι που επιπλέουν στην επιφάνεια του Ανταρκτικού Ωκεανού έχουν σήμερα έκταση μικρότερη από 17 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα - δηλαδή 1,5 εκατομμύριο λιγότερο από τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου και πολύ κάτω από τα προηγούμενα χειμερινά χαμηλά ρεκόρ.

Ο Δρ. Meier δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής της τάσης.

Ο θαλάσσιος πάγος σχηματίζεται τον χειμώνα (Μάρτιο έως Οκτώβριο) στην ήπειρο πριν λιώσει, σε μεγάλο βαθμό, το καλοκαίρι. Αποτελεί μέρος ενός διασυνδεδεμένου συστήματος που αποτελείται, επίσης, από παγόβουνα και τεράστιες παγοκρηπίδες.

Ο θαλάσσιος πάγος λειτουργεί ως προστατευτικό δίχτυ για τον πάγο που καλύπτει την ξηρά και εμποδίζει τη θέρμανση του ωκεανού.

Η Δρ. Caroline Holmes της Βρετανικής Έρευνας Ανταρκτικής εξήγησε ότι οι επιπτώσεις της συρρίκνωσης του θαλάσσιου πάγου μπορεί να γίνουν εμφανείς καθώς περνάμε στο καλοκαίρι – και μπορεί να πάμε σε μεγάλο λιώσιμο.

Καθώς εξαφανίζεται περισσότερος θαλάσσιος πάγος, αποκαλύπτονται σκοτεινές περιοχές του ωκεανού, οι οποίες απορροφούν το ηλιακό φως αντί να το αντανακλούν, πράγμα που σημαίνει ότι η θερμική ενέργεια προστίθεται στο νερό, το οποίο με τη σειρά του λιώνει περισσότερους πάγους.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω υπερθέρμανση του πλανήτη, διαταράσσοντας τον συνήθη ρόλο της Ανταρκτικής ως ρυθμιστή της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

«Αφυπνίζουμε αυτόν τον γίγαντα της Ανταρκτικής;» αναρωτήθηκε ο καθηγητής Martin Siegert, παγετωνολόγος στο Πανεπιστήμιο του Exeter. Θα ήταν «μια απόλυτη καταστροφή για τον κόσμο» προειδοποίησε.  

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ήδη επιβεβαιώνεται το χειρότερο σενάριο, επεσήμανε η καθηγήτρια Anna Hogg, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο του Leeds.

Από τη δεκαετία του 1990, η απώλεια χερσαίων πάγων από την Ανταρκτική έχει συμβάλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 7,2 χιλιοστά.

Ακόμη και οι μέτριες αυξήσεις της στάθμης της θάλασσας μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα υψηλά κύματα καταιγίδων τα οποία θα μπορούσαν να εξαφανίσουν τις παράκτιες κοινότητες.

Αν αρχίσουν να λιώνουν σημαντικές ποσότητες πάγου, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM