Βαθιά μέσα στη ζούγκλα του τροπικού δάσους Mosquitia στην Ονδούρα, που συνορεύει με απότομες κορυφογραμμές, βρίσκεται ένας αρχαιολογικός χώρος που κρύβει ένα φαινομενικά ακμάζον οικοσύστημα.
Υπήρχε εδώ και καιρό φήμη για έναν προκολομβιανό οικισμό στην περιοχή αυτή, γνωστή και ως «η χαμένη πόλη του Θεού πιθήκων».
Ο αεροπόρος Charles Lindbergh δήλωσε ότι τον είδε από τον ουρανό όταν πετούσε στην περιοχή τη δεκαετία του 1920 και πολλοί εξερευνητές προσπάθησαν και δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το θρυλικό σημείο στην Κεντρική Αμερική. Το 2015 ανακαλύφθηκε ένας αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή και πιστεύεται ότι ήταν ο οικισμός που ενέπνευσε το μύθο.
Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής επιστήμονες του προγράμματος Rapid Assessment Program σε συντονισμό με την κυβέρνηση της Ονδούρας, ανακάλυψαν ότι αυτή η περιοχή φιλοξενεί σπάνια είδη, όπως ένα σκαθάρι που μέχρι τώρα πιστεύονταν πως είχε εξαφανιστεί.
Η κυβέρνηση της Ονδούρας ήθελε να μάθει ποια είδη άγριας ζωής ήταν κάτοικοι σε αυτήν την αδιατάρακτη περιοχή και ανέθεσε αυτή την εκτενή έρευνα της βιοποικιλότητας της περιοχής, με απίστευτα αποτελέσματα. Συνολικά, η ομάδα κατέγραψε 246 είδη πεταλούδων και σκώρων, 30 νυχτερίδες, 57 αμφίβια και ερπετά, μαζί με πολλά φυτά, ψάρια, θηλαστικά και έντομα. Πολλά από αυτά είναι σπάνια και απειλούνται.
Η ομάδα έφτασε με ελικόπτερο σε αυτό το απομακρυσμένο τροπικό δάσος και ξεκίνησε την καταγραφή. Ο Trond Larsen, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δήλωσε ενθουσιασμένος με τα ευρήματα και λέει ότι τα ζώα και τα πλάσματα που ζουν στην περιοχή δεν είχαν επηρεαστεί από τη ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Αυτό τους χάρισε συναρπαστικές στιγμές όπως όταν μια ομάδα πιθήκων προσπαθούσαν να καταλάβουν τι συνέβαινε όταν αντίκρισαν ανθρώπους.
«Τα πιο συναρπαστικά ευρήματα ήταν πιθανώς οι ανακαλύψεις των ειδών που πιστεύαμε ότι εξαφανίστηκαν εδώ και πολύ καιρό στην Ονδούρα», λέει στο CNN.
Η καταγραφή και η μελέτη των ειδών συνεχίζεται και ο Larsen ελπίζει ότι η ανακάλυψή τους θα είναι έμπνευση και αφορμή για να προβληματιστούν πολλοί άνθρωποι για την μεγαλοπρέπεια της άγριας ζωής του κόσμου μας.
σχόλια