Το 2011, δύο γιγαντιαία πάντα μεταφέρθηκαν από την Κίνα στη Σκωτία με «τυμπανοκρουσίες» και αφιερώματα στον Τύπο, καθώς οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου στο Εδιμβούργο υπόσχονταν πως σύντομα η οικογένεια θα μεγάλωνε με μικρούς, χαριτωμένους, ασπρόμαυρους απογόνους.
Η δέσμευση για μωρά - πάντα έκανε καλό στις εισπράξεις. Τα πρώτα δύο χρόνια, ο Yang Guan και η Tian-Tian ήταν τα απόλυτα σελέμπριτι στον ζωολογικό κήπο, καθώς όλοι περίμεναν με ανυπομονησία την Tian Tian να συλλάβει και να γεννήσει το πρώτο πάντα σε σκωτσέζικο έδαφος. Κτηνίατροι φρόντιζαν ώστε τα δύο πάντα να ζευγαρώνουν πολλές φορές στις σύντομες περιόδους γονιμότητας της Tian-Tian. Το έθνος ενημερωνόταν τακτικά για την πορεία των προσπαθειών.
Ο τότε πρώτος υπουργός Άλεξ Σάλμοντ είχε κάποια στιγμή αστειευτεί πως υπάρχουν περισσότερα αρκουδάκια πάντα από ότι Τόρις στην Σκωτία. Οι επισκέπτες πλημμύριζαν τον κήπο, οικογένειες και παιδιά, θέλοντας να δουν από κοντά τα εξωτικά αυτά ζώα που προορίζονταν, παρά τη θέλησή τους, από τους υπεύθυνους να γίνουν γονείς. Για τον λόγο αυτό άλλωστε επιχείρησαν ουκ ολίγες φορές να γονιμοποιήσουν την Tian-Tian με το σπέρμα του Yang Guan, δοκιμάζοντας πολλάκις και τη μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης.
Όμως σταδιακά το ενδιαφέρον μειώθηκε, καθώς η μία απόπειρα πίσω από την άλλη έπεφτε στο κενό. Στον τύπο κυκλοφορούσαν καμιά φορά δημοσιεύματα. Πρόσφατα, η έκτη προσπάθεια τεχνητής γονιμοποίησης απέβη άκαρπη και τα δύο γιγαντιαία πάντα ετοιμάζονται τώρα να επιστρέψουν στην Κίνα, έχοντας κοστίσει στο Δημόσιο πολλά εκατομμύρια λίρες.
Ο ζωολογικός κήπος, που είναι καταχωρημένος ως φιλοζωική οργάνωση, πληρώνει ένα εκατομμύριο λίρες κάθε χρόνο στην Κίνα, για την παραχώρηση των ζώων. Τον Σεπτέμβριο, τα δύο πάντα μεταφέρθηκαν σε εγκαταστάσεις 2,5 εκατομμυρίων λιρών, χορηγία της σκωτσέζικης κυβέρνησης και πληθαίνουν οι επικρίσεις για τα χαμένα χρήματα ενός αποτυχημένου εγχειρήματος.
Ηθικές επικρίσεις
Και το ντιμπέιτ δεν περιορίζεται στο οικονομικό ζήτημα αλλά επεκτείνεται σε ένα σαφώς πιο σοβαρό: αυτό της ηθικής καθώς ο Yang Guang διαγνώστηκε πρόσφατα με καρκίνο των όρχεων και η φιλοζωική οργάνωση Animal Concern ζητά διαβεβαιώσεις πως η ασθένεια δεν συνδέεται με τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν, στις επανειλημμένες προσπάθειες γονιμοποίησης της Tian Tian.
«Ο τρόπος με τον οποίο παρενέβησαν και πίεσαν αυτά τα υπέροχα πλάσματα, με ολοένα πιο απελπισμένους και κακόγουστους τρόπους είναι ντροπή», σχολιάζει ο Τζον Ρόμπινς, της Animal Concern. «Αφού άφησαν την φύση να πάρει δρόμο της και απέτυχαν, ο ζωολογικός κήπος έφερε ομάδες κτηνιάτρων και άλλων επιστημόνων από όλο τον κόσμο και υπέβαλλαν τα ζώα σε ετήσια βάση σε τεχνητή γονιμοποίηση, με μοναδικό σκοπό την παραγωγή ενός θεάματος τσίρκου».
Όταν το «ζευγάρι» έφτασε στον ζωολογικό κήπου του Εδιμβούργου, η Βασιλική Ζωολογική Κοινότητα της Σκωτίας, στην οποία ανήκει ο κήπος, υποστήριξε πως οι απόπειρες γονιμοποίησης γίνονταν στο πλαίσιο ενός προγράμματος για την διάσωση και την επιβίωση του είδους. Όμως στο μεσοδιάστημα τα γιγαντιαία πάντα βγήκαν από την λίστα των ζώων που κινδύνευαν με εξαφάνιση.
«Πιστεύουμε ότι οι τεχνητές δοκιμές θέτουν τα ζώα σε κίνδυνο. Είναι μία κοστοβόρα και ιδιαίτερα επεμβατική διαδικασία για την οποία απαιτείται η χορήγηση μεγάλων δόσεων αναισθησίας. Ο μόνος λόγος που το κάνουν είναι για να γεννήσουν χαριτωμένα μικρά πάντα για να φέρουν επισκέπτες με εισιτήρια», προσθέτει ο Ρόμπινς.
Η Animal Concern ετοιμάζεται να απευθυνθεί στην κυβέρνηση του Εδιμβούργου, ζητώντας διαβεβαιώσεις πως η παραχώρηση και η συμφωνία με την Κίνα δεν θα παραταθεί. «Μία χώρα που θεωρείται πολιτισμένη, δεν θα έπρεπε ποτέ να συμπεριφέρεται έτσι σε δύο μεγαλειώδη πάντα». Από την πλευρά της, η Βασιλική Ζωολογική Κοινότητα της Σκωτίας σχολιάζει πως είναι πολύ νωρίς για μια σαφή απάντηση και αρνείται να δημοσιεύσει αναλυτική λίστα με το συνολικό κόστος της φιλοξενίας και των ιατρικών επεμβάσεων πάνω στην Tian Tian και στον Yang Guan.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια