Επιστροφή στον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή από σήμερα για τις ΗΠΑ που επιστρέφουν σε συνομιλίες υψηλού επιπέδου για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού του 2015, ο ειδικός απεσταλμένος του για το κλίμα Τζον Κέρι θα συμμετάσχει σε συζητήσεις μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κίνας Χαν Ζενγκ, τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Ο Μπόρις Τζόνσον και άλλους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής για την Προσαρμογή του Κλίματος.
Αυτή η διαδικτυακή εκδήλωση, που φιλοξενείται στην Ολλανδία, στοχεύει να καθορίσει πρακτικές λύσεις και σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κατά την περίοδο έως το 2030.
Πριν από τη σύνοδο κορυφής, περισσότεροι από 3.000 επιστήμονες από όλο τον κόσμο πίεσαν τους ηγέτες να προστατεύσουν καλύτερα τους ανθρώπους από τις καταστροφικές συνέπειες που φέρει η υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Ο κόσμος μας θερμαίνεται γρήγορα και αντιμετωπίζει ήδη σοβαρές διαταραχές από πιο έντονες ξηρασίες, πυρκαγιές, κύματα θερμότητας, πλημμύρες, καταστροφικούς τροπικούς κυκλώνες και άλλα ακραία φαινόμενα», ανέφεραν οι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων πέντε βραβευμένων με Νόμπελ.
«Αν δεν εντείνουμε τις προσπάθειές μας και δεν προσαρμόσουμε τώρα, τα αποτελέσματα θα είναι η αύξηση της φτώχειας, της έλλειψης νερού, των γεωργικών απωλειών και των αυξανόμενων επιπέδων μετανάστευσης με τεράστιο φόρο στην ανθρώπινη ζωή»
Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων έως και 30%, ενώ η αύξηση της στάθμης της θάλασσας και οι έντονες καταιγίδες θα μπορούσαν να εξαναγκάσουν εκατοντάδες εκατομμύρια κατοίκους σε παράκτιες πόλεις να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, δήλωσε ο διοργανωτής της συνόδου του Παγκόσμιου Κέντρου Προσαρμογής (GCA).
«Δεν υπάρχει εμβόλιο για την αλλαγή του κλίματος», δήλωσε ο πρόεδρος της GCA και ο πρώην Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν στους δημοσιογράφους την παραμονή της εκδήλωσης.
«Συμβαίνει πολύ, πολύ πιο γρήγορα από ό, τι νομίζουμε, προκαλώντας διαδοχικούς κινδύνους και σκληρές επιπτώσεις».
Στην σύνοδο κορυφής δεν θα υπάρξουν δεσμευτικές αποφάσεις αλλά οι ηγέτες θα προσπαθήσουν να ορίσουν μια ατζέντα δράσης, να σχεδιάσουν πλάνα και προτάσεις για τη δημιουργία ενός πλανήτη ανθεκτικού στο κλίμα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Η Βρετανία δήλωσε ότι σκοπεύει να συνεργαστεί με την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές, το Μαλάουι, την Αγία Λουκία και την Ολλανδία σε μια πρωτοβουλία που θα μπορούσε να περιλαμβάνει συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για καταιγίδες και επενδύσεις σε ειδικά συστήματα για την αντιμετώπιση φαινομένων πλημμύρας και ξηρασίας στις καλλιέργειες.
Με πληροφορίες του Reuters