Οι περιοχές με ξηρότερο κλίμα έχουν μεγαλύτερη απώλεια βιοποικιλότητας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λένε οι ειδικοί.
Τα ξηρά τροπικά δάση είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη από ό, τι υπολόγιζαν οι ειδικοί, σύμφωνα με νέα έρευνα, με την άγρια φύση και τα φυτά να διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις.
Ορισμένα τροπικά δάση είναι πολύ υγρά, αλλά άλλα ευδοκιμούν σε ένα ξηρότερο κλίμα και οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι πρότινος ότι αυτά τα ξηρότερα δάση θα ήταν καλύτερα προσαρμοσμένα στην ξηρασία και, επομένως, περισσότερο ανθεκτικά ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει το αντίθετο. Ό,τι, δηλαδή τα δάση με ήδη ξηρότερο κλίμα σημειώνουν μεγαλύτερη απώλεια βιοποικιλότητας και μειωμένη ικανότητα υποστήριξης μιας ευρείας ποικιλίας ειδών άγριας ζωής και φυτών, όταν αντιμετωπίζουν υψηλότερες θερμοκρασίες. Τα υγρά δάση, με βροχοπτώσεις όλο το χρόνο, εμφανίζουν μικρότερη αλλαγή στη βιοποικιλότητα.
Οι ερευνητές εξέτασαν τόσο τα υγρά όσο και τα ξηρά τροπικά δάση στη Δυτική Αφρική. Τα ξηρά δάση φαίνεται να βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα ενός σημείου καμπής, όπου ακόμη περισσότερα χρόνια με ζεστές και ξερές καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία δραστική αλλαγή στη βιοποικιλότητα.
Αντίθετα, τα υγρά δάση μπορεί να είναι σε καλύτερη θέση και να αντέχουν σε παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες λόγω των μεγαλύτερων αποθεμάτων υγρασίας στους κορμούς των δέντρων και τα εδάφη.
Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσο καιρό μπορούν τα δάση αυτά να παραμείνουν το ίδιο ανθεκτικά.
Τα ευρήματα συμβάλλουν στην προστασία των υπόλοιπων μεγάλων δασικών περιοχών, σύμφωνα με τον Jesus Aguirre-Gutierrez, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.
Η αποψίλωση των δασών αυξάνεται ραγδαία στην Αφρική, θέτοντας σε κίνδυνο βασικά σημεία της βιοποικιλότητας στον κόσμο.
«Τα ξηρότερα δάση γίνονται πιο ομοιογενή, ως προς τη λειτουργία και τη σύνθεσή τους, και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα δάση θα είναι λιγότερο ικανά να εκτελούν τις λειτουργίες τους και δεν θα έχουν τόσα πολλά είδη ζώων», είπε στο Guardian.
«Αυτό θα επηρεάσει τις υπηρεσίες που παρέχουν τα δάση στους ανθρώπους, ειδικά καθώς οι κοινότητες που ζουν σε αυτά (τα δάση) είναι μεταξύ των φτωχότερων στον κόσμο. Το θέμα αυτό έχει μία αλυσιδωτή επίδραση».
Η μελέτη εντάσσεται σε ένα πλαίσιο έρευνας, που δείχνει ότι τα δάση του κόσμου, τα οποία διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος και της βιοποικιλότητας του πλανήτη, απειλούνται ολοένα και περισσότερο.
Άλλες πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι πολλά από τα δάση του πλανήτη υποβαθμίζονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε τέτοιο σημείο που θα μπορούσαν να σταματήσουν να ενεργούν ως «αποθήκες» άνθρακα.
Οι ερευνητές της Οξφόρδης, μαζί με περισσότερους από 30 φοιτητές και ακαδημαϊκούς από τη Γκάνα, συνέλεξαν δεδομένα για 299 δέντρα από 94 γνωστά είδη, μέσα σε διάστημα έξι μηνών από τα δάση της Δυτικής Αφρικής.
Με πληροφορίες του Guardian
σχόλια