Το νησιωτικό κράτος Τουβαλού στο Νότιο Ειρηνικό κάλεσε τις χώρες της συνόδου κορυφής COP27 για το κλίμα να θεσπίσουν διεθνή συνθήκη για σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.
Η χώρα με το χαμηλό υψόμετρο, η οποία αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, είναι η πρώτη που απευθύνει μια τέτοια έκκληση στη ναυαρχίδα της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα.
«Η αύξηση θερμοκρασίας των θαλασσών αρχίζει να καταπίνει τα εδάφη μας - σπιθαμή προς σπιθαμή. Αλλά ο παγκόσμιος εθισμός στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα δεν μπορεί να βυθίσει τα όνειρά μας κάτω από τα κύματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Τουβαλού Καουσέα Νατάνο.
«Ως εκ τούτου, ενώνουμε την φωνή μας με εκατό βραβευμένους με Νόμπελ Ειρήνης και χιλιάδες επιστήμονες παγκοσμίως και καλούμε τους παγκόσμιους ηγέτες να προσχωρήσουν στη Συνθήκη Μη Εξάπλωσης των Ορυκτών Καυσίμων [Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty] για να διαχειριστούν μια δίκαιη μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα».
Το Τουβαλού ακολουθεί τα χνάρια των γειτόνων του στον Ειρηνικό, ζητώντας συνθήκη για μη διάδοση των ορυκτών καυσίμων. Το Βανουάτου ζήτησε τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, μόνο μια χούφτα μικρών χωρών έχουν υποστηρίξει την πρωτοβουλία μέχρι σήμερα και η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων επιδίωξε να τονίσει τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας κατά τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η χθεσινή δήλωση έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενων εκκλήσεων για τερματισμό της παραγωγής ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Βατικανό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν υποστηρίξει την πρόταση τους τελευταίους μήνες.
Εν τω μεταξύ, οι κολοσσοί πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακοίνωσαν κέρδη ρεκόρ σε μια εποχή υψηλού ενεργειακού κόστους και κρίσης κόστους ζωής.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τη Δευτέρα όλες τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν τα «έκτακτα κέρδη» των εταιρειών ορυκτών καυσίμων και να ανακατευθύνουν τα χρήματα στους πολίτες που αγωνίζονται με την αύξηση του κόστους τροφίμων και ενέργειας και σε χώρες που υφίστανται απώλειες και ζημιές λόγω της κλιματικής κρίσης.
Η συνθήκη αποσκοπεί στη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου για να σταματήσει η επέκταση κάθε νέου άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Είναι βέβαιο ότι η καύση ορυκτών καυσίμων είναι ο κύριος παράγοντας της κλιματικής έκτακτης ανάγκης και μια πληθώρα εκθέσεων του ΟΗΕ ενόψει των συνομιλιών για το κλίμα στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ προειδοποίησε ότι απαιτείται επείγουσα και συλλογική δράση για αποτροπή της καταστροφής.
Με πληροφορίες από CNBC