Στη Γροιλανδία οι πάγοι λιώνουν και δημιουργούνται υγρότοποι και βλάστηση

Στη Γροιλανδία οι πάγοι λιώνουν και δημιουργούνται υγρότοποι και βλάστηση Facebook Twitter
Φωτό credit: Jonathan Carrivick
0

Περισσότερα από 28.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή το 1,6% του στρώματος πάγου και των παγετώνων της Γροιλανδίας εκτιμάται ότι έχουν λιώσει τα τελευταία τριάντα χρόνια δίνοντας τη θέση τους σε βράχους, υγροτόπους και θάμνους, όπως προκύπτει από μια μεγάλη ανάλυση ιστορικών δορυφορικών αρχείων.

Η Γροιλανδία, μέρος της Αρκτικής, είναι το μεγαλύτερο νησί στον κόσμο, με έκταση περίπου 2,1 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από πάγο και παγετώνες και φιλοξενεί σχεδόν 57.000 ανθρώπους. Από τη δεκαετία του 1970 η περιοχή θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, που παρακολούθησε τις αλλαγές σε ολόκληρη τη Γροιλανδία από τη δεκαετία του 1980 ως τη δεκαετία του 2010, διαπίστωσε ότι η απώλεια πάγου επικεντρώνεται γύρω από τις άκρες των σημερινών παγετώνων, αλλά και στα βόρεια και νοτιοδυτικά της Γροιλανδίας. Υπάρχουν επίσης υψηλά επίπεδα απώλειας πάγου σε τοπικές περιοχές στα δυτικά, στα μέσα της βορειοδυτικής και στη νοτιοανατολική πλευρά.

Στη Γροιλανδία οι πάγοι λιώνουν και δημιουργούνται υγρότοποι και βλάστηση Facebook Twitter
Γροιλανδία: Η κάλυψη γης στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στα τέλη της δεκαετίας του 2010

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι θερμότερες θερμοκρασίες του αέρα προκαλούν την υποχώρηση του πάγου, που με τη σειρά της προκαλεί περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας και έχει αντίκτυπο και στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και στη σταθερότητα του τοπίου. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Scientific Reports».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Ο υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, διαμορφώνοντας ένα σαφές πλαίσιο για το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται η δόμηση
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Περιβάλλον / Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, δεσμεύει τις χώρες να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Ακυρώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή ενός αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαρδούσια Όρη, ο οποίος προγραμματιζόταν να κατασκευαστεί σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Νatura, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ