Τρισεκατομμύρια τζιτζίκια βγαίνουν στις ΗΠΑ και οι κάτοικοι παραπονιούνται για «ενοχλητικές σειρήνες»

Τρισεκατομμύρια τζιτζίκια βγαίνουν στις ΗΠΑ και οι κάτοικοι παραπονιούνται για «ενοχλητικές σειρήνες» Facebook Twitter
Τρισεκατομμύρια τζιτζίκια βγαίνουν από το υπέδαφος στις ΗΠΑ / Φωτογραφία: Getty Images
0

Τρισεκατομμύρια τζιτζίκια – ένα φαινόμενο που συμβαίνει μία φορά κάθε 200 χρόνια - βγαίνουν στις ΗΠΑ και οι κάτοικοι σε ορισμένες κομητείες τηλεφωνούν στην αστυνομία παραπονούμενοι για «ενοχλητικές σειρήνες».

Η αστυνομία στο Newburry County στη Νότια Καρολίνα έχει λάβει δεκάδες τηλεφωνήματα από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που παραπονιούνται για δυνατό ήχο «σειρήνας», καθώς τρισεκατομμύρια τζιτζίκια αναδύονται σε μια σπάνια διπλή σύγκλιση. Τα τζιτζίκια ακούγονται τόσο δυνατά και τα παράπονα είναι τόσο έντονα που το γραφείο του σερίφη της κομητείας Newberry ανέβασε μήνυμα στο facebook ενημερώνοντας τους πολίτες ότι ο ήχος είναι απλώς τα αρσενικά τζιτζίκια που τραγουδούν για να προσελκύσουν τις συντρόφους μετά από περισσότερο από μια δεκαετία αδράνειας. «Είχαμε πολλές κλήσεις για έναν θόρυβο που ακούγεται σαν σειρήνα ή κλάμα ή βρυχηθμός. Ο ήχος είναι απλώς τα τζιτζίκια», αναφέρει η ανάρτηση.

Μερικοί άνθρωποι έχουν ενοχλήσει ακόμη και βουλευτές για να ρωτήσουν τι είναι αυτός ο θόρυβος, όπως δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Newberry, Λι Φόστερ.

Γιατί τα τζιτζίκια ακούγονται τόσο δυνατά φέτος στις ΗΠΑ;

Τρισεκατομμύρια τζιτζίκια με αναδύονται από το υπέδαφος στις ανατολικές ΗΠΑ αυτόν τον μήνα. Πρόκειται για τζιτζίκια δύο γόνων που αναδύονται σε κύκλους 13 ή 17 ετών και δεν έχουν συγκλίνει εδώ και 200 χρόνια και καθώς τραγουδούν όλα μαζί – ο θόρυβος μπορεί να φτάσει την ένταση ενός κινητήρα τζετ και οι επιστήμονες που τα μελετούν συχνά φορούν ωτοασπίδες για να προστατεύσουν την ακοή τους. «Αν και για κάποιους, ο θόρυβος είναι ενοχλητικός, δεν αποτελούν κίνδυνο για τους ανθρώπους ή τα κατοικίδια ζώα», έγραψε ο Φόστερ στη δήλωσή του προς τους κατοίκους της κομητείας: «Δυστυχώς, είναι οι ήχοι της φύσης».

Η τελευταία φορά που αυτοί οι δύο γόνοι τζιτζικιών εμφανίστηκαν μαζί ήταν το 1803 - ένα φαινόμενο που ο ειδικός στα τζιτζίκια του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, Τζον Κούλεϊ, ονόμασε «τζίτζικα-γκεντόν».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι φέτος μπορεί και να βγουν κατά μέσο όρο περίπου ένα εκατομμύριο τζιτζίκια ανά στρέμμα σε εκατοντάδες εκατομμύρια στρέμματα σε 16 πολιτείες. Μεγάλα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ, δημοσιεύουν και χάρτες με τις περιοχές που βγαίνουν ή αναμένονται τις επόμενες ημέρες τα τζιτζίκια.

Πού θα βγουν τα τρισεκατομμύρια τζιτζίκια το 2024;

Τα τζιτζίκια των γόνων των 13 ετών, που ονομάζονται Brood XIX, θα αναδυθούν στην πολιτεία της Τζόρτζια και νοτιοανατολικά. Τα τζιτζίκια των 17 ετών, που ονομάζονται Brood XIII, θα εμφανιστούν από το Ιλινόις και πάνω. Εκτιμάται πως το 2076, οι δύο μεγαλύτεροι γόνοι – XIX και XIV – θα βγουν μαζί και το φαινόμενο «θα ονομάζεται ο τζίτζικας-παλόζα», σύμφωνα με τον Τζον Κούλεϊ. Οι γόνοι φέτος θα αναδυθούν ειρηνικά, ο Cooley είπε ότι αναμένονται εκατοντάδες τρισεκατομμύρια.

Η ανάδυση των τζιτζικιών θα παρατηρηθεί κυρίως σε περιοχές του Ιλινόις και της Αϊόβα, καθώς και στο Κεντάκι, το Μιζούρι, το Αρκάνσας, το Τενεσί, το Μισισιπή, την Αλαμπάμα, τη Τζόρτζια, τη Νότια Καρολίνα, τη Βόρεια Καρολίνα και τη Βιρτζίνια.

Τρισεκατομμύρια τζιτζίκια βγαίνουν στις ΗΠΑ και οι κάτοικοι παραπονιούνται για «ενοχλητικές σειρήνες» Facebook Twitter
Με πορτοκαλί τα τζιτζίκια γένους Brood XIX και με μπλε Brood XIII / Χάρτης: University of Connecticut Cicada Project / CBS News

Με πληροφορίες από Euronews, CBS

 
Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM