Υπάρχει πρόβλημα με τα παγώνια στη Νέα Ζηλανδία - Γιατί ζητούν εξολόθρευσή τους

Υπάρχει πρόβλημα με τα παγώνια στη Νέα Ζηλανδία - Γιατί ζητούν εξολόθρευσή τους Facebook Twitter
Πλέον στη Νέα Ζηλανδία τα παγώνια είναι υπερβολικά πολλά και αυτό σημαίνει καταστροφές
0

Τα παγώνια, πουλιά φημισμένα σε όλο τον κόσμο για την ομορφιά τους αποτελούν για πολλούς μεγάλο πρόβλημα στη Νέα Ζηλανδία, προκαλώντας ζημιές στα αγροκτήματα, καταστρέφοντας καλλιέργειες και οδηγώντας ιδιοκτήτες γης σε απόγνωση.

Τα παγώνια εξαπλώθηκαν σημαντικά στη Νέα Ζηλανδία με τον φορέα New Zealand Birds Online να τονίζει πως αυτό έγινε καθώς αρκετά πουλιά που ήταν σε ιδιοκτησίες προσφέροντας θέαμα, αφέθηκαν ελεύθερα στη φύση.

Το παγώνι έχει εξαπλωθεί εκτενώς στις θερμότερες περιοχές του Βόρειου Νησιού, σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας, και έχει επίσης καταγραφεί και στα νότια. Όμως, καθώς ο αριθμός των φυσικών θηρευτών τους, όπως τα κουνάβια και οι αρουραίοι μειώνεται λόγω των εθνικών προσπαθειών ελέγχου, τα παγώνια γίνονται όλο και πιο καταστροφικά. Πολλοί ντόπιοι αγρότες έχουν επίσης φυτεύσει ακούσια την ιδανική τροφή για παγώνια κάνοντας σπορά αραβοσίτου ή τριφυλλιού, που λατρεύουν τα πτηνά.

«Δεν αποτελούσαν πρόβλημα όταν υπήρχαν πολλά αρπακτικά γύρω, αλλά τώρα δεν έχουν σχεδόν καθόλου θηρευτές και βρίσκουν πληθώρα τροφής» δήλωσε ο αγρότης Grant Adkins, εκπρόσωπος των συνεταιρισμών στην περιοχή. «Αγαπούν τη σίκαλη και το τριφύλλι. Περιπλανιούνται και τρώνε όλους τους φρέσκους, πράσινους βλαστούς όλων των βοσκοτόπων και των καλλιεργειών μας». Ο Adkins εκτιμά ότι ο αριθμός των παγωνιών είναι χιλιάδες στην περιοχή του και λέει ότι οι αρχές δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για τον έλεγχο του πληθυσμού τους, εστιάζοντας κυρίως στην εξολόθρευση αρουραίων.

Σύμφωνα με το NZ Birds Online, μέχρι και 100 πουλιά εντοπίστηκαν σε ένα χωράφι στο Orere Point, τον Απρίλιο του 2011, και περισσότερα από 100 κοντά στο Otane στον κεντρικό κόλπο του Hawke τον Ιούνιο του 2016. Οι αγρότες έχουν προσπαθήσει να διαχειριστούν τους αυξανόμενους αριθμούς πυροβολώντας τα πουλιά, αλλά είναι δύσκολο καθώς τα παγώνια είναι έξυπνα και «πολύ επιφυλακτικά».

Για την ώρα δεν έχουν πιστοποιηθεί δηλητήρια για τη συγκεκριμένη χρήση κατά των παγωνιών ενώ μόλις πυροβοληθούν από αγρότες, μαθαίνουν να διατηρούν την απόσταση τους. «Σε μια περίοδο 12 ετών, ο αριθμός τους έχει αυξηθεί πολύ και εξαπλώνεται όλο και πιο μακριά», λέει ο Adkins. «Υπάρχουν χιλιάδες στην περιοχή. Έχω δει ακόμη και ομάδες των 150 να τρώνε σε ένα χωράφι», τονίζει και ζητά να υπάρξει σχέδιο εξολόθρευσης. 

Ο Tony Beauchamp, ορνιθολόγος, λέει ότι τα άγρια παγώνια της Νέας Ζηλανδίας είναι ένα σπάνιο φαινόμενο παγκοσμίως, καθώς τα πουλιά ζουν κυρίως στην ινδική ήπειρο. Η γνώση σχετικά με τα παγώνια στη Νέα Ζηλανδία είναι ελάχιστη, με τα πουλιά να προτιμούν να ζουν σε άγριες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ενώ οι προσπάθειες διατήρησης της κυβέρνησης επικεντρώθηκαν σταθερά στην προστασία των εγγενών ειδών.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας έχει δεσμευτεί να εξαλείψει πλήρως τα χωροκατακτητικά είδη μέχρι το 2050. Η παγίδευση των ανεπιθύμητων ειδών έχει γίνει βασικό χόμπι στη Νέα Ζηλανδία, κάτι που υποστηρίζεται καθώς η γούνα οπόσουμ άρχισε να κερδίζει έδαφος στη βιομηχανία της μόδας. Όμως, καθώς οι αριθμοί των μικρών θηλαστικών οπόσουμ ή άλλων θηρευτών μειώνονται, ο Adkins λέει ότι οι αριθμοί παγωνιών έχουν αυξηθεί. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί μαζί με τα κουνάβια και τους αρουραίους, τα οπόσουμ τρώνε συχνά τα αυγά παγωνιών που φτιάχνουν φωλιές στο έδαφος.

Ο Rod Smillie, διευθυντής βιοποικιλότητας, βιοασφάλειας και εταιρικών σχέσεων του περιφερειακού συμβουλίου του Horizon, δήλωσε ότι «γνώριζε» έναν πληθυσμό άγριων παγωνιών στην περιοχή. «Τα παγώνια προκαλούν ζημιές σε βοσκότοπους και καλλιέργειες», δήλωσε ο Smillie, αλλά πρόσθεσε ότι δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών του συμβουλίου, το οποίο θα επανεξετάσει την κατάσταση το 2027, κάτι που για τους αγρότες θεωρείται πολύ μακρινή λύση.

Mε πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM