ΚΙΝΗΣΗ

Τσίπρας στο Ζάππειο: Ανακοίνωσε 13η σύνταξη και μείωση ΦΠΑ

Τσίπρας στο Ζάππειο: Ανακοίνωσε 13η σύνταξη και μείωση ΦΠΑ Facebook Twitter
10

Πακέτο ελαφρύνσεων και παροχών εξήγγειλε από το Ζάππειο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προαναγγέλλοντας «13η σύνταξη» και μείωση ΦΠΑ.

«Η χώρα και η οικονομία βρίσκονται σε μία σαφή πορεία ανάκαμψης. Βγήκαμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 μετά από οκτώ χρόνια», ανέφερε ο ίδιος προσθέτοντας πως «κάθε χρόνο όχι μόνο πιάνουμε τους στόχους αλλά τους υπερβαίνουμε κατά πολύ». Ο κ.Τσίπρας προανήγγειλε τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στην εστίαση, τη μετάταξη του ΦΠΑ τροφίμων από το 24% στο 13% καθώς και τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στην ενέργεια, στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο από το 13% στο 6%.

Παράλληλα υποσχέθηκε την κλιμακωτή επιστροφή της «13ης σύνταξης», από φέτος. Όπως είπε ο ίδιος, αυτή η ενίσχυση θα αντιστοιχεί στο «δώρο του Πάσχα». «Τώρα ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να δικαιωθούν. Οι πολίτες να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους», σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας δριμεία κριτική στη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησε ότι είχε αφήσει «άδεια» τα ταμεία. 

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε και για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000, από 1/1/2020 και ριζική μείωση για μεγαλύτερα εισοδήματα. Το πακέτο χωρίζεται σε δύο μέρη: Αυτά που θα εφαρμοστούν το 2019 και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα. Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Τα μέτρα για το 2019


-Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% με εξαίρεση για τα ποτά. Μετάταξη όλων των τροφίμων στον συντελεστή του 13% (από 24%).
-Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το συντελεστή του 13% στον συντελεστή του 6% για όλα τα νοικοκυριά αλλά και για επιχειρήσεις. 

-Παροχή 13ης σύνταξης από κονδύλι ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ ως εξής: για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ, η ενίσχυση θα αντιστοιχεί στο 100% της σύνταξης. Για συντάξεις από 501 έως 600 ευρώ, στο 70%, από 601-1.000 ευρώ στο 50% και για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ θα αφορά το 30% της σύνταξης.


Τα μέτρα για το 2020


-Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης έως 20.000 ευρώ και μείωση της εισφορά για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.
-Οι νέες επενδύσεις θα λαμβάνουν αυξημένο συντελεστή απόσβεσης κατά 50%
-Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων σε 80% για εργοδότη και εργαζόμενο, για εργαζόμενους έως 25 ετών. Για τους νέους εργαζόμενους έως 29 ετών, η επιδότηση ορίζεται σε 25%.
-Μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 11% για κατηγορίες όπως εκείνη της εστίασης, των τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, το νερό, με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.
Μείωση της φορολογίας εισοδήματος για νησιά έως 3.100 κατοίκους
-Μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά έως 1.000 μόνιμων κάτοικων
-Μείωση του φόρου συνεταιρισμών στο 10%
-Έκπτωση 10% του φορολογητέου εισοδήματος των συνεταιρισμένων αγροτών
-Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα όλων των τόκων στεγαστικών δανείων

«Έχουμε καταφέρει κάτι εντυπωσιακό: Απόθεμα ρευστότητας 36 δισ. ευρώ στα Ταμεία. Από αυτά τα χρήματα είναι το λεγόμενο μαξιλάρι, ενώ τα υπόλοιπα από τον κόπο του ελληνικού λαού τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δεν σκοπεύουμε να τους σπαταλήσουμε αλλά σκοπεύουμε να τους επενδύσουμε στο μέλλον του ελληνικού λαού και στην ελληνική οικονομία».

«Η στρατηγική μας δεν οφείλεται σε ευχές αλλά σε σχέδιο. Αυτό που παρουσιάσαμε είναι δημοσιονομική πολιτική. Όπως πήγαμε για τις συντάξεις και όπως πάμε για το αφορολόγητο, μπορούμε αυτό που υποσχεθήκαμε να συζητήσουμε και το θέμα των πλεονασμάτων», είπε ο ίδιος. 

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ ως απόθεμα ρευστότητας, παρά το σχέδιο των προηγούμενων για «οικονομική ασφυξία και "παρένθεση"». Μάλιστα ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχε εσκεμμένα αφήσει τα δημόσια ταμεία απολύτως άδεια και ότι «είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και της 'αριστερής παρένθεσης'». Είπε πως εκείνο «όχι μόνο δε πέτυχαν το στόχο τους, αλλά εμείς σήμερα 4 χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας στα δημόσια ταμεία».

Τα μισά περίπου από αυτά τα χρήματα είναι το λεγόμενο «μαξιλάρι» ασφάλειας του ESM ενώ τα υπόλοιπα είναι οι κόποι του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης. Μέρος τους θα διατεθεί για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, και την εξοικονόμηση εκατομμυρίων από τους τόκους. Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι ένα μέρος από αυτούς τους πόρους, 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. «Αυτό σημαίνει ότι ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος μας σε έναν αυστηρό δανειστή αλλά ότι εξοικονομούμε αρκετά εκατομμύρια ετησίως από τους τόκους».

«Διασφάλιση οριστικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση»

Τα υπόλοιπα περίπου 11,5 δισ., θα αξιοποιηθούν για τη διασφάλιση της οριστικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τη κρίση. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι σήμερα έδωσε εντολή και άνοιξε ένας ειδικός λογαριασμός όπου «θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες 5,55 δισ. ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα 3 χρόνια, 2020-2022. Εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουμε συμφωνήσει ως το 2022, δηλαδή το 3,5%».

«Την ίδια στιγμή αυτή η ενέργεια μας δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για έναν ανασχεδιασμό του μίγματος πολιτικής, για την εμβάθυνση δηλαδή της Νεάς Οικονομικής Πολιτικής που εγκαινιάσαμε στη ΔΕΘ πέρυσι τον Σεπτέμβρη, με την υλοποίηση ενός ακόμα πιο φιλικού στην ανάπτυξη οικονομικού πακέτου για τα χρόνια που έρχονται (...) Χωρίς παραβίαση των στόχων για 3,5%, θα μπορούμε να σχεδιάσουμε το 2020-23 με 2,5% πρωτογενή πλεονάσματα».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, συνεπώς θα επιτρέψει να καλύπτεται ο στόχος του 3,5% ως το 2022 ενδεχομένως και χωρίς καμία χρήση των δεσμευμένων στον ειδικό λογαριασμό χρημάτων. Ωστόσο σε περίπτωση που χρειαστεί θα υπάρχει το περιθώριο χρήσης έως 1% του ΑΕΠ κατ' έτος από τα χρήματα που θα είναι κατατεθειμένα σε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό.

«Με δυο λόγια δηλαδή», εξήγησε, «θα έχουμε τη δυνατότητα χωρίς να παραβιάσουμε ούτε κατά ένα ευρώ τους στόχους της συμωνίας με τους εταίρους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 εως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή για 2,5% του ΑΕΠ (...) Αυτός ο σχεδιασμός θα δώσει τη δυνατότητα για ισχυρή τόνωση της ανάπτυξης τονώσει, θα τονώσει την οικονομία αλλά θα δώσει και την ευκαιρία τα οφέλη της αναπτυξιακής πορείας να γίνουν πιο γρήγορα αισθητά στους πολλούς».

Οι προβλέψεις για την περίοδο 2019-2020

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μεγέθη που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ για το 2018 και τις προβλέψεις που κατέθεσε η κυβέρνηση για την περίοδο 2019 -2022. Επισήμανε ότι για άλλη μια φορά, και για το 2018, τα μεγέθη ήταν μεγαλύτερα των αναμενόμενων. Με βάση αυτά, είπε, «προβλέπεται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για το τρέχον έτος, επιπλέον αυτού που είχαμε υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2019, ύψους 1,14 δισ. Ευρώ, 800 εκατ. για το 2020, επιπλέον της μη περικοπής του αφορολογήτου, 1,22 δισ. για το 2021 και 2,33 δισ. για το 2022 (...) Σε αυτόν το χώρο - που κατά πάσα πιθανότητα και με βάση την εως τώρα εμπειρία μπορεί να είναι και μεγαλύτερος στο τέλος της χρονιάς - ερχόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον 1% του ΑΕΠ περιθώριο από το 2020 και μετά».

Πολιτική
10

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Στις 16 Ιανουαρίου κυκλοφορεί το βιβλίο του

Πολιτική / Η «Δεύτερη Ευκαιρία» του Στέφανου Κασσελάκη: Στις 16 Ιανουαρίου κυκλοφορεί το βιβλίο του

Σύμφωνα με πληροφορίες στο βιβλίο υπάρχουν αποκαλύψεις για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα - Στο πλαίσιο της καμπάνιας προώθησης ο Κασσελάκης φωτογραφήθηκε με ένα αντίτυπο
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης:

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα μένουν ατιμώρητοι, μη αποδεκτό η εκδίκαση να ξεπερνά τα 5 χρόνια»

«Θέλουμε ταχύτητα, διαφάνεια και λογοδοσία στο δημόσιο» είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο και προανήγγειλε θέσπιση καταληκτικών ορίων για έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων
LIFO NEWSROOM
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πρότεινε για ΠτΔ τον πατέρα της, Νίκο Κωνσταντόπουλο

Πολιτική / Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πρότεινε για ΠτΔ τον πατέρα της, Νίκο Κωνσταντόπουλο

Ο 82χρονος πολιτικός, πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, διαθέτει, σύμφωνα με την ίδια, τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τη θέση αυτή
LIFO NEWSROOM
Ο συγκλονιστικός επικήδειος του Κ. Τσουκαλά για τον Κώστα Σημίτη

Πολιτική / Ο συγκινητικός επικήδειος του Κ. Τσουκαλά για τον Κώστα Σημίτη

Η αποκάλυψη του καθηγητή για την αδελφική σχέση του με Σημίτη και Πουλαντζά - «Σε μια εποχή που όλα στο τέλος καταλήγουν σε μια εικόνα ή ένα ολόγραμμα εσύ ήσουν αλλού» είπε συγκινημένος ο επί 60 χρόνια επιστήθιος φίλος του Κώστα Σημίτη
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Ασχημα μετρα και αυτα μαλλον....βγαλτε τα κομματικα γυαλια.Οποιος και να φερνει σωστα μετρα μετα απο 9 χρονια δεν με απασχολει.Οποιος και να ειναι.Κουραστηκα πια με τον Ελληνα που θελει το κακο του γειτονα επειδη απλα ειναι ο γειτονας του και του το τονιζουν τα καναλια
Τον Φπα στην εστιπση τον παρέλαβε στο 13% και τον πήγε στο 24%, για τι ακριβώς πρέπει να παναγυρίσουμε; Εγω προσωπικά νιώθω εξαπατημένος. Ή μήπως θα έπρεπε να παναγυρίζω επειδή η υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα δινεται σαν παροχές στους συνταξιούχους προεκλογικά με ότι αυτό συνεπάγεται.
Εγω προσωπικα κουραστηκα 9 χρονια μειωσεων και αποφασισα πως εαν ερχεται μετρο που κανει την ζωη μου οικονομικα καλυτερη δεν θα γκρινιαζω.Ας το φερει και η ΝΔ.Αυτη η πολιτικη ιδιοτελεια δεν εβγαλε πουθενα
Αν υπολογίσουμε ότι ο Τσίπρας υπόσχεται, χωρίς ακόμα να το έχει καταφέρει, ότι στο μέλλον το δικό του story ίσως να προσεγγίζει κάπως αυτά που παρέλαβε από τον Σαμαρά, συν ότι έχασε και 5 από τα καλύτερα χρόνια ανάπτυξης στην ευρωζώνη, ε δε νομίζω να υπάρχει αμφιβολία για το ποιος είναι ο χαμένος.
@Citellus citellusΠροσωπικά δεν ξέρω αν και κατά πόσο θα έπρεπε να πιστεύουμε σε "success stories" - το σχόλιο το έγραψα με μία διάθεση ειρωνείας (άσχετα αν φαίνεται ή όχι.Έστω όμως ότι πιστεύουμε ... αν ήθελα να συγκρίνω α) Με τι ποσοστό δανειζόμασταν τότε και με τι ποσοστό δανειζόμαστε τώραβ) Τότε στοχεύαμε μέρος της εστίασης να πάει στο 13%. Τώρα ένα μεγάλο φάσμα προϊόντων θα μετακινηθεί σε χαμηλότερο ποσοστό ΦΠΑ δίνοντας ένα απρόβλεπτο περιθώριο κέρδους κυρίως σε επιχειρήσεις ( εκτιμώ ότι δύσκολα ο καταναλωτής θα "καταλάβει" κάτι) γ) Τώρα δίδεται στους συνταξιούχους ένα μόνιμο επίδομα που λέγεται 13η σύνταξη τότε δόθηκε ένα μικρότερο επίδομα ως κοινωνικό μέρισμα. (ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕ και την πιθανή δικαστική δικαίωση των συνταξιούχων επ' αυτού)δ) Τότε μιλάγαμε για το mail Χαρδούβελη το οποίο ήταν ευσεβής πόθος του Σαμαρά- οι δανειστές ζητούσαν πολύ περισσότερα )ε) Η απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα θα ήταν πολύ μεγαλύτερη 4,5 % έναντι 3,5%στ) Όσο για τα "5 από τα καλύτερα χρόνια ανάπτυξης στην Ευρωζώνη" , καλά εμείς - για μας πες ότι θέλεις. Κοίτα τι γίνεται στη Γαλλία - γιατί έπρεπε στη Γαλλία να επιβληθούν μέτρα μετά τα "5 από τα καλύτερα χρόνια ανάπτυξης στην ευρωζώνη" ; Τι συμβαίνει με τη Γερμανία, γιατί γράφονται άρθρα σαν αυτό; https://www.insider.gr/eidiseis/oikonomia/110902/spiegel-oi-ellines-prepei-na-ginoyn-protypo-i-germania-nosei-eno-i-elladaΕν τέλει φαίνεται πως οι δανειστές θεωρούν ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από το 2014.Αυτό το "δε νομίζω να υπάρχει αμφιβολία για το ποιος είναι ο χαμένος" μήπως να το ψάξεις λίγο ακόμη; Όσο για τις εξαγγελίες Τσίπρα : Ίσως στους συνταξιούχους και μέρος του επιχειρηματικού κόσμου να δίνουν ανάσες - Απουσιάζει χαρακτηριστικά και απογοητευτικά το σύνολο του κόσμου της εργασίας που άλλωστε τράβηξε και το μεγαλύτερο κουπί.