Στο πλαίσιο του βελτιωμένου κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σήμερα ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, βρέθηκε στην Τουρκία και πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις σεισμόπληκτες περιοχές μαζί με τον ομόλογό του, Χουλούσι Ακάρ.
Η συνάντηση Ακάρ-Παναγιωτόπουλου έρχεται μετά τους σεισμούς στην Τουρκία όταν η αντίδραση της Αθήνας με την αποστολή βοήθειας οδήγησε σε αλλαγή του κλίματος με αποτέλεσμα την αποφόρτιση της έντασης, που είχε κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες μετά και την περίφημη δήλωση Ερντογάν «Μητσοτάκης γιοκ».
Τις ευχαριστίες του προς τον Έλληνα υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον ελληνικό λαό εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης. «Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την πρώτη στιγμή μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στάθηκε στο πλευρό μας τόσο με τα μηνύματα που έστειλε όσο και με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαμε μαζί του» ανέφερε ο Ακάρ. «Ρωτούσε συνεχώς για τις ανάγκες που έχουμε και το πώς μπορούν να βοηθήσουν και πραγματικά ήταν πάρα πολύ σημαντική η στήριξη και η ανοχή που έδειξαν οι Έλληνες μετά τους σεισμούς» πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι «μετά από αρκετά χρόνια σήμερα φιλοξενούμε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και την αποστολή του και θέλω να τους ευχαριστήσω» ενώ τόνισε ότι «Τουρκία και Ελλάδα είναι δύο γείτονες και σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ, εδώ και πάνω από 70 χρόνια και γνωρίζετε ότι υπάρχουν ισχυροί πολιτιστικοί και ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των λαών μας».
«Οι δύο χώρες», ανέφερε, «ήταν πάντα αλληλέγγυες σε δύσκολους καιρούς και σήμερα βιώνουμε ένα ακόμα παράδειγμα της αλληλεγγύης αυτής».
«Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που κάλεσε την Τουρκία και πρότεινε βοήθεια μετά την καταστροφή και συνέβαλλε σημαντικά όσον αναφορά τις ανθρωπιστικές βοήθειες όσο και στις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης» υπογράμμισε.
«Θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά τα συλλυπητήριά μου για τις ζωές που χαθήκαν στις 28 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα στο δυστύχημα που συνέβη και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» είπε ο Χουλούσι Ακάρ.
«Εμείς συνεχίζουμε και κάνουμε τις προσπάθειες μας για την περαιτέρω ανάπτυξη και τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και όπως γνωρίζετε και εσείς υπάρχουν κάποια προβλήματα και κάποιες διαφορές. Ελπίζουμε πως Τουρκία και Ελλάδα, δύο πολιτισμένες χώρες, μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές αυτές στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, διπλωματίας και σεβασμού. Πιστεύω πως αυτό θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών» επισήμανε.
«Ως δύο γειτονικές χώρες στο Αιγαίο, η Τουρκία μας είναι πολυδιάστατη όπως και οι διαφορές μας. Η επιθυμία μας, η προσμονή μας και η ευχή μας είναι χωρίς να υπάρχει μια καταστροφή να συνεχιστεί αυτή η προσέγγιση και η θετική ατμόσφαιρα μετά τον καταστροφικό σεισμό. Με τη δημιουργία περιβάλλοντος μόνιμης συνεργασίας, εμείς θέλουμε το Αιγαίο και η Μεσόγειος να αποτελέσουν θάλασσα φιλίας. Η βασική επιθυμία μας και η προσμονή μας είναι να ζήσουν εντός ασφαλείας και ηρεμίας οι λαοί και στις δύο πλευρές» συμπλήρωσε ο Χ. Ακάρ.
Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ: «Νέου τύπου προκλήσεις ασφαλείας»
Από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε πως «αυτές οι ακραίες καταστροφές, κάποιες από τις οποίες οφείλονται και στην κλιματική αλλαγή, αποτελούν νέου τύπου προκλήσεις ασφαλείας που θα μας απασχολήσουν όλους και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τις αντιμετωπίσουμε διότι θα έρθουν, θα χτυπήσουν τις χώρες και τους λαούς μας και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να εργαστούμε γι’ αυτό, ίσως και από κοινού».
Κατόπιν αναφέρθηκε στην βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα, ενώ σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής τόνισε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την ανάταξη της περιοχής.
«Θα ήθελα να τονίσω το συμβολικό μήνυμα από τη σημερινή επίσκεψή μου, ότι οι τραγωδίες και οι φυσικές καταστροφές αυτού του μεγέθους είναι πέρα και πάνω απ’ οποιοδήποτε πρόβλημα και διαφορά μεταξύ μας και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν μοχλοί που μειώνουν την ένταση και δημιουργούν, έτσι, τις συνθήκες που διευκολύνουν την επικοινωνία και τις συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Και βέβαια, ο τελικός στόχος είναι, εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις –και θα πρέπει να εργαστούμε γι’ αυτό- η δημιουργία κλίματος σταθερότητας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας» κατέληξε.
Τσαβούσογλου-Δένδιας στο ΝΑΤΟ
Στο μεταξύ στο πλαίσιο των επαφών Αθήνας-Άγκυρας σύντομη συνάντηση είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Στη συνάντηση αρχικά συμμετείχε και η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Τζάτσκα, ενώ ακολούθως παρέμειναν οι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι είχαν σύντομη συνομιλία.
Υπενθυμίζεται πως οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί εκ νέου όταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Τουρκία λίγες μέρες μετά τους σεισμούς. Επίσης σε νέα συνάντηση στις 20 Μαρτίου είχε αποφασιστεί πως η Αθήνα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ