Ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα

Ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Καταρρακωμένοι από την κρίση που εξαφάνισε συντάξεις και δουλειές, οι Έλληνες απορρίπτουν τους πολιτικούς που τους έχουν απογοητεύσει, γράφει το Associated Press. Μια διαφορετική πολιτική δύναμη προσπαθεί να καλύψει το κενό με υποσχέσεις ότι θα «καθαρίσει» τη χώρα.

Μια από τις πιο ακραίες ακροδεξιές οργανώσεις της Ευρώπης ίσως καταφέρει να μπει στο ελληνικό κοινοβούλιο στις κρίσιμες εκλογές στις 6 Μαΐου.

Τα μαυροφορεμένα μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν ξεχυθεί σε όλη την Ελλάδα, σταματώντας για κουβέντα σε καφενεία και καταστήματα, δίνοντας υποσχέσεις για ασφάλεια σε γειτονιές με προβλήματα – και υποσχόμενοι να πετάξουν έξω τους μετανάστες.

Τα σύνορα της Ελλάδας, λένε, πρέπει να ασφαλιστούν με νάρκες για να αποτρέψουν την παράνομη μετανάστευση σε μια χώρα που υποδέχεται το 90% των παράνομων μεταναστών της Ευρώπης. Το κράτος υπολογίζει ότι περίπου ένα εκατομμύριο μεταναστών ζουν σε μια χώρα έντεκα εκατομμυρίων.

Προκειμένου να γίνει ελκυστική στο λαϊκό συναίσθημα η Χρυσή Αυγή οργανώνει δωρεές φαγητού και ρούχων για όσους έχουν ανάγκη ενώ ισχυρίζονται ότι θα αναγκάσουν τους πολιτικούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κρίση.

Η οργάνωση έχει και μια αρκετά εμφανή σκοτεινή πλευρά και έχει κατηγορηθεί για βίαιες επιθέσεις σε μετανάστες. Τα μέλη της αποφεύγουν τις ερωτήσεις και ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν κάτι για τέτοια περιστατικά.

«Ανησυχούμε πάρα πολύ» λέει ο Τζαβέντ Ασλάμ, ο επικεφαλής της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα. «Μπορείτε να φανταστείτε ένα κόμμα με όπλα, με μαχαίρια, να βγαίνει στους δρόμους, αυτό είναι πολιτική; Αυτό δεν είναι πολιτική!»

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νικόλας Μιχαλολιάκος, μπήκε το 2010 στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας και σόκαρε τους Έλληνες χαιρετώντας ναζιστικά κατά την πρώτη του εμφάνιση. Η Χρυσή Αυγή απορρίπτει την ταμπέλα «Νεοναζί», λέγοντας ότι οι πατεράδες τους πολέμησαν τους Γερμανούς στον πόλεμο. Όμως δεν κρύβουν το θαυμασμό τους για τις τακτικές του Χίτλερ, λέγοντας ότι κατάφερε να μειώσει την ανεργία στη Γερμανία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ