Κυβερνητικοί κύκλοι απαντούν στις απειλές που εκστόμισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπτ Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας και τη Γαλλίας.
«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις» απαντούν κύκλοι του Μαξίμου στο νέο «κρεσέντο» του Ερντογάν, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη επεξεργάζεται λίστα με πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, η Αθήνα δε στέκεται στις «αντιφατικές» δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που ενώ ζητά διάλογο προβαίνει σε αιχμηρές δηλώσεις.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής για την στάση που θα τηρήσει τελικώς η Τουρκία στη Μεσόγειο. «Αλλιώς τον Σεπτέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής, θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να πέσουν οι διπλωματικοί τόνοι και αφού αποχωρήσει ο τουρκικός στόλος από τη Μεσόγειο να ξεκινήσει ο διάλογος για την χάραξη Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ).
Το απόγευμα, ο Ερντογάν εξαπέλυσε απειλές κατά της Ελλάδας αλλά και της Γαλλίας. «Το βέλος έχει φύγει από το τόξο και σίγουρα θα βρει τον στόχο του» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε τελετή απονομής διπλωμάτων σε πτυχιούχους στρατιωτικής σχολής.
Όπως μεταδίδει η Hürriyet ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε φραστική επίθεση στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Γαλλίας: «Αποδέχονται οι Έλληνες αυτό που θα τους συμβεί λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών τους; Γνωρίζει ο Γάλλος (σ.σ.: πολίτης) ότι θα πληρώσει λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών του;».
«Ως έθνος που αγωνίζεται καθημερινά εδώ και χιλιάδες χρόνια, γνωρίζουμε όλα αυτά τα γεγονότα. Γνωρίζουμε πολύ καλά το τίμημα που πληρώνουμε σε αυτή τη χώρα, με το αίμα των μαρτύρων. Σήμερα, είμαστε αποφασισμένοι να πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα. Ό,τι κι αν κάνουμε, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχει εμπόδιο στα βήματα της Τουρκίας με τη βοήθεια του Αλλάχ. Η Τουρκία δεν υπήρξε ποτέ επιθετικό κράτος σε όλη την ιστορία της, είναι ένα από τις σπάνιες περιπτώσεις μη αποικιακού κράτους».
σχόλια